hetilap

Hetek hetilap vásárlás
50 éve alakult az ETA
Akik megelőzték bin-Ladent

2009. 08. 08.
Riadókészültségben „ünnepelte” a spanyol ren­dőrség a Baszk Haza és Szabadság, közismert nevén az ETA szakadár szervezet létrejöttének 50. évfordulóját. A legismertebb európai terrorszervezet tagjai több mint 825 embert öltek meg a független baszk állam megteremtéséért folytatott terrorhadjáratukban.

A baszk tartományok függetlenségéért harcoló ETA 1959. július 31-én jött létre Franco tábornok uralma idején. Eleinte csak politikai kampányt folytattak az elszakadásért. A fordulat 1968-ban történt. Ekkor követte el az ETA az első merényletet egy rendőrtábornok ellen. A gyilkosságot számos további követte. A változatos módszerekkel végrehajtott támadásoknak legalább 825 áldozata volt. Emberrablások, robbantások, repülőtéri és tengerparti támadások követték egymást, különösen a nyolcvanas években. Legnevesebb célpontjuk José Maria Aznar jobboldali pártvezető volt, akit 1995-ben egy autóbombával akartak megölni. Aznar túlélte a merényletet, és néhány évvel később Spanyolország miniszterelnöke lett.
Aznarnak sem sikerült azonban megtörnie az ETA ellenállását. A baszk szervezet a mai napig aktív. Legutóbb július végén robbantottak Mallorca szigetén egy csendőrlaktanya előtt. A támadásban két csendőr életét vesztette. Mallorcán drasztikusan megszigorították a biztonsági intézkedéseket a merénylet után, de a repülőtereken a turistaszezon csúcspontján egy nap alatt helyreállt a légi forgalom.
José Zapatero spanyol miniszterelnök elítélte az újabb támadást: „Szeretném minden spanyol állampolgár együttérzését tolmácsolni. Meg tudjuk és meg is fogjuk védeni magunkat ezekkel a hitvány gyilkosokkal szemben” – mondta Zapatero. A meggyilkolt csendőrök temetésén részt vett a spanyol királyi család több tagja is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!