hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Obama a medve szájában

2009. 07. 10.
A londoni The Economist címlapján a Moszkvába látogató amerikai elnököt az orosz medve szájában állva ábrázolja. Sokan találgatják, hogy milyen eredménnyel zárult a csúcstalálkozó, amely a kölcsönös kóstolgatás jegyében zajlott.

Az orosz sajtó gyanús vállveregetéssel kommentálta Obama látogatását: „Obama nem Bush. Sokkal jobb annál. Az amerikai elnök Moszkvába érkezése előtt ez a látogatás nem töltötte el különösebb optimizmussal az orosz politológusokat. Ellenkezőleg, fölöttébb szkeptikusak voltak; Obama, úgymond, Bush némileg modernizált folytatása, Washington pedig, amely a Nagy Testvér pozíciójából igyekezett nyomást gyakorolni Oroszországra, így tesz majd a jövőben is. A kétnapos csúcstalálkozó azonban, ha nem is tüntette el teljesen, de legalábbis alapjaiban megrendítette ezt a sztereotípiát. A politikai megközelítésben, világnézetét tekintve, de egyszerűen gondolkodásmódjában Obama szembetűnően különbözik fehér házi elődjétől. Az orosz küldöttség tanúsága szerint az Egyesült Államok elnöke azonnal megmutatta, hogy a tárgyalások során meg kívánja hallgatni és érteni tárgyalópartnereit, és nem akarja a saját eszméit atyáskodva rájuk tukmálni. A vendég világosan tudtul adta, hogy kész az egyenjogúság alapján születendő kompromisszumok keresésére" - írta a Komszomolszkaja Pravda.

Amerikai szempontból a csúcstalálkozó hivatalos eredménye az volt, hogy az elnököknek sikerült egyezségre jutniuk a nukleáris fegyvertár csökkentéséről, és aláírniuk egy megállapodást az Afganisztánba irányuló amerikai szállítmányok tranzitjáról orosz területen. Ezzel jelezték, hogy azokra a problémákra fókuszáltak, ahol a két ország érdekei találkoznak, és nem az ellentétekre. „Bár a »jó szándék« magában nem elegendő az utóbbiak leküzdésére, mégiscsak ez a siker záloga" - véli a The Los Angeles Times.

Ennél fontosabbak voltak azok a témák, amelyekben nem történt konkrét megegyezés: a kelet-európai rakétavédelmi rendszer kiépítésének amerikai terve és az Iránnak nyújtott orosz támogatás. A The New York Times szerint mégis történt előrelépés: „Medvegyev úr elégedetten fogadta, hogy Obama úr hajlandó volt tárgyalni vele mind a támadó, mind a védelmi jellegű fegyverekről, az amerikai elnököt pedig az érintette kedvezően, hogy orosz partnere kész volt közösen áttekinteni az iráni nukleáris fenyegetés ügyét."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!