hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Illegális módon jutott exkluzív információkhoz a brit bulvárlap
Hallgatni arany

2009. 07. 18.
zínészek, politikusok és közéleti személyiségek tömegeit hallgatta le és figyeltette meg a Rupert Murdoch médiabirodalmához tartozó News of the World című angol bulvárlap. A lap „áldozatai" között olyan hírességek szerepelnek, mint a királyi család tagjai, Alex Ferguson, Gwyneth Paltrow vagy George Michael, de a lista nagyon hosszú, akár több ezer híresség nevét is tartalmazhatja. A botrány nemcsak presztízsveszteséget, hanem komoly anyagi veszélyt is jelent a lap számára, a lehallgatások miatt ugyanis eddig már egymillió font kártérítést fizetett peren kívül, mindössze három embernek.

A News of the World megfigyelési ügye 2006-ra nyúlik vissza, amikor a rendőrség terrorelhárító csoportja letartóztatta Clive Goodmant, a lap egyik szerkesztőjét, és Glenn Mulcaire magánnyomozót, mivel felmerült a gyanú, hogy illegális telefonlehallgatásokat végeztek. Goodman, aki az újság királyi családdal foglalkozó rovatának volt a szerkesztője, azt követően vált gyanússá, hogy a királyi család a Scotland Yardhoz fordult, mivel több esetben előfordult, hogy hangpostájuk tartalmát az újság hasábjain látták viszont. Goodman a nyomozás során elismerte, hogy 2005 augusztusa és 2006 novem­bere között törvényi felhatalmazás nélkül lehallgatták a St. James palota alkalmazottait. A nyomozás során arra is fény derült, hogy a lehallgatás nemcsak a királyi család tagjait, hanem Simon Hughes parlamenti képviselőt és Elle Macpherson modellt is érintette.

A botrány kirobbanását követően Andy Coulson, az újság főszerkesztője levélben kért bocsánatot Károly hercegtől, amelyben leírta: „Olyan lépéseket tettem, amelyek biztosítják, hogy a jövőben hasonló eset nem fog előfordulni újságíróink részéről." 2007 januárjában a bíróság Clive Goodmant négy hónap, Glenn Mulcaire-t pedig hat hónap börtönbüntetésre ítélte. Az ítéletet követően a News of the World vezetői közül Andy Coulson vállalta a felelősséget, és lemondott a főszerkesztőségről.

Alig pár hónappal később Coulson a konzervatív párt legfőbb médiatanácsadója lett. Alkalmazását követően sokan bírálták David Cameront, a párt vezetőjét, mondván, hogy Coulson múltja nem tesz jót a párt arculatának. Cameron azonban úgy döntött, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt, ráadásul a parlamenti meghallgatás során megszólaló Les Hinton, a lapot kiadó News International elnöke szerint Goodman tevékenysége elszigetelt eset volt, rajta kívül más nem volt érintett a lapnál. A parlamenti meghallgatás során Hinton mellesleg védelmébe vette a telefon-lehallgatás módszerét, szerinte ez ugyanis sok esetben a köz érdekét szolgálja. Az újság ragaszkodott a magányos elkövető verziójához. Colin Myler, a lap új főszerkesztője szerint Goodman akciója aberrált tett, durva kivétel, amelyre a lap több mint 150 éves történetében nem volt példa.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!