hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzetközi érdekek és Jeruzsálem
Szorítóban

2009. 05. 29.
Miközben több ezren ünnepelték Jeruzsálemben az izraeli főváros újraegyesülésének 42. évfordulóját, egyre nagyobb nemzetközi támogatást kapnak a város felosztását célzó tervek. A Palesztin Hatóság - amerikai segédlettel - egyre inkább megveti a lábát több kelet-jeruzsálemi körzetben. Mahmúd Abbásznak, a PH elnökének szóvivője pedig bejelentette: egyetértenek azzal, hogy  a jeruzsálemi Templom-hegy feletti ellenőrzést az 57 államot - köztük Török­országot, Iránt és Indonéziát - tömörítő Iszlám Konferencia Szervezete vegye át. Az Óváros zsidó negyede és a Siratófal Izraelé lenne, míg a keresztény és örmény negyed nemzetközi fennhatóság alá kerülne.

Forró volt az idei tavasz a közel-keleti diplomáciában: az amerikai különmegbízottak egymásnak adják a kilincset a térség fővárosaiban. Washingtonban pedig Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő után tárgyalásokat folytat Mahmúd Abbász palesztin elnök is (akinek mandátuma idén januárban lejárt ugyan, de a világ nem vesz tudomást arról, hogy választásokat kellene tartani a Palesztin Hatóság uralma alatt álló területeken. Persze a fatahos Abbász részéről érthető a halogatás, hiszen a közvélemény-kutatások a Hamasz győzelmét vetítik előre). Az egyiptomi elnököt is az amerikai fővárosba várták, de Hoszni Mubarak unokájának halála miatt lemondta az utat. Ennek ellenére nem marad le az amerikai elnökkel folytatott megbeszélésekről, hiszen Barack Obama június 4-én Kairóban mondja el az arab-muzulmán világnak címzett, régen beígért beszédét. (Az elnök látogatást tesz Szaúd-Arábiában is, viszont - elődeitől eltérően - a térségbeli programjából kihagyta Izraelt. Ez beleillik abba a stratégiába, amely az amerikai-izraeli „különleges viszony" megszüntetését ígéri.)

A kairói beszéd már jóval elhangzása előtt a viták kereszttüzébe került, miután a londoni arab nyelvű Al-Kudsz al-Arabi lap közreadott állítólagos részleteket a tervezetből. Az újság azt állította, hogy Obama Kairóban új közel-keleti béketervet hirdet meg.

A lap szerint ez a 2002-es szaúdi béketerv átdolgozott változata lenne. A demilitarizált palesztin államot az 1967-es határok között alapítanák meg legkésőbb négy évvel a béketárgyalások kezdete után. A javaslat nem zárja ki, hogy területcseréket hajtsanak végre Ciszjordániában. A végső rendezés kulcsfontosságú részének tekintett menekültkérdést is megoldanák. A palesztin menekülteknek, illetve leszármazottaiknak azok az országok adnának állampolgárságot, ahol jelenleg tartózkodnak, illetve jogosultak lennének arra is, hogy az újonnan megalapított palesztin állam területére költözzenek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!