hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erőpróba - Obamához készül Netanjahu

2009. 05. 08.
A Likud-vezette új jobboldali kormány március 31-ei beiktatása óta először utazott izraeli vezető az Egyesült Államokba: Simon Peresz államfő találkozott Barack Obama amerikai elnökkel. őt követi Benjamin Netanjahu miniszterelnök május 18-án, szintén Washingtonban. Avigdor Lieberman külügyminiszter pedig európai körútra indult. A diplomáciai offenzíva fő üzenete: ha Irán atomhatalommá válik, az az egész világot destabilizálhatja.

Bár áprilisban még minden hírforrás úgy tudta, hogy az izraeli kormányfő mégsem utazik Amerikába, a két ország vezetője között végül mégis létre jön a találkozó. A probléma eredetileg abból adódott, hogy Obama nem akart találkozni Netanjahuval. Washington ugyanis bírálta a jelenlegi izraeli vezetést amiatt, hogy az addig nem hajlandó újrakezdeni a tárgyalásokat a palesztinokkal, amíg azok nem ismerik el Izraelt mint zsidó államot. A palesztinok és Izrael között még 2008. december végén szakadtak meg a tárgyalások, a gázai hadművelet megkezdése következtében. A másik problémás kérdés az erősen támogatott kétállamos megoldás.

Az utóbbi időben az Obama-kormány közvetve már többször is kinyilvánította, hogy véget kívánnak vetni annak „a közel-keleti káosznak", ami szerintük a Bush-éra nyolc­éves tevékenységét jellemezte, Izraeltől pedig elvárják, hogy mutassa ki az Amerika iránti hűségét a vitatott települések kiürítésével és a kétállamos megoldás elfogadásával. Feltéve, ha továbbra is számítanak Washington támogatására. Ezt George Mitchell, az Egyesült Államok közel-keleti küldöttje nem egyszer hangsúlyozta, úgy tűnik, nem eredménytelenül. Az izraeli források szerint ugyanis Netanjahu a Mitchellel való utolsó találkozót kö­vetően már úgy nyilatkozott, hogy kész minden előfeltétel nélkül újra felvenni a kapcsolatot a palesztinokkal.

Ehud Barak izraeli hadügyminiszter május elején azt sürgette, hogy a Netanjahu-vezette jobboldali kabinet még a miniszterelnök amerikai útja előtt találjon olyan megoldást a közel-keleti békefolyamatra, amely nem vezet összeütközéshez Izrael fő szövetségesével, Washingtonnal. Egy neve elhallgatását kérő kormányhivatalnok szerint „olyan regionális békeegyezménnyel kell Washingtonba mennünk, amely magában foglalja a palesztinokkal és Szíriával való tárgyalásokat, és amely ugyanakkor Izrael érdekeit is egyenlő mértékben szolgálja". A héten Washingtonban zajló AIPAC-konferenciára (Amerikai Izraeli Közügyi Bizottság - a legnagyobb amerikai zsidó lobbiszervezet) Netanjahu végül az arabellenes elszólásai miatt túl radikálisnak tartott külügyminisztere, Lieberman helyett Simon Peresz államfőt küldte, mivel úgy gondolják, ő megbízhatóbban tudja a Netanjahu-kormány érdekeit szolgálni. Lieberman pedig európai körútra indult, amelyet Rómában kezdett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!