hetilap

Hetek hetilap vásárlás
ENSZ-csúcs a rasszizmus ellen
Durban II. újra a régi

2009. 04. 18.
Az iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád személyesen kíván részt venni a jövő héten Genfben rendezett „rasszizmus elleni” ENSZ-konferencián. Az Iráni Állami Hírügynökség (IRNA) közlése szerint az elnök beszédet mond a találkozón, és több nemzet vezetőjével is találkozni fog. A konferenciát Durban II.-nek nevezik a 2001-es első találkozó után, amely végül egy Izrael-ellenes határozat elfogadásával zárult. A 2009-es rendezvény egyik célja, hogy megvizsgálja: mit ért el a 2001-es határozat.

Izrael, Kanada, az Egyesült Államok és Olaszország már korábban bejelentették, hogy bojkottálni fogják a konferenciát, mivel a határozattervezetek antiszemita, Izrael-ellenes nyelvezetben íródtak. Információink szerint lapzártakor a magyar Külügyminisztérium még nem döntött véglegesen a Durban II. konferencián való magyar részvételről vagy annak szintjéről. A kérdésben a végleges határozattervezet ismeretében kívánnak döntést hozni.

Az Amerikai Zsidó Szervezetek elnöki konferenciájának vezetői felszólították a küldötteket, akik ott lesznek Genfben, hogy maradjanak távol, vagy legalább is vonuljanak ki a teremből, amikor Mahmúd Ahmedinezsád felszólal. „Egy olyan személy meghívása, aki maga is bűnös az emberi jogok súlyos megsértésében a saját országában, és aki felelős azokért a megszámlálhatatlan szenvedésekért, amiket a terror állami támogatása okozott Irán-szerte, nyilvánvaló  képmutatás - fogalmaz a nyilatkozat. - Ahelyett, hogy a rasszizmus, a bigottság és az idegengyűlölettel szemben léptek volna fel, egyesek saját extrém nézeteik népszerűsítésére használták fel a durbani konferenciát, és így eltérítették eredeti céljától. Ahmedinezsád elnök jelenléte megerősíti, hogy az Egyesült Államok, Kanada és Moldova bölcsen döntött, amikor azt kijelentette, hogy nem vesz részt egy ilyen találkozón".

Ugyanakkor az Obama-kormány egy héttel a konferencia megnyitása előtt bejelentette, hogy újra fontolóra veszi a vitatott világtalálkozó bojkottját, és talán mégiscsak megjelenik a durbani felülvizsgálati konferencián. Az amerikai Belügyminisztérium szóvivője, Robert Wood azzal indokolta a váratlan „pálfordulást", hogy a határozattervezet eddig elfogadhatatlannak minősített részein „lényeges változtatások" történtek. A bejelentés azután érkezett, hogy az amerikai vezetés új alapokra helyezte az  iráni kormánnyal való kapcsolatát, és miután kiderült, hogy az iszlám állam elnöke is ott lesz a találkozón. Az Obama-kormány februárban még kategorikusan azt mondta, hogy nem megy el az ENSZ rendezvényére, hacsak a végső kiáltványtervezetet meg nem változtatják, és nem törölnek minden Izraelre vonatkozó rágalmazó utalást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!