hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szderóttól Gázáig

2009. 03. 15.
Mit tud egy a Közel-Kelet térségén kívül élő átlagember Szderot izraeli városról? Többnyire csak azt, hogy évek óta Kasszam rakéták zúdulnak nap mint nap a városra, a gyerekek éjjelenként többször óvóhelyre kénytelenek szaladni, házak dőltek össze, emberek sebesültek meg. És mit tud egy átlagember Gázáról? Többnyire csak azt, hogy az emberek félelemben élnek, az izraeli megtorló támadásoknak sok civil áldozata is van. Mindez igaz - de ugyanakkor másfél millió palesztin a Gázai övezetben, és mintegy 900 ezer izraeli az ország déli részén a rakéta- és helikoptertámadások ellenére folytatja - folytatni kényszerül - mindennapi életét.

Erre gondolt az izraeli Arik Bernstein és a gázai Mahmúd Abed Rabbo, amikor elhatározták, hogy egy internetes sorozatot készítenek a szderótiak, illetve a gázaiak mindennapi életéről. Mégpedig közös izraeli-palesztin sorozatot. Hiszen a fegyveres összetűzések ellenére nem szakadt meg a kapcsolat a két országrész között, működik a telefon-összeköttetés, és ha megvan a kölcsönös akarat, a kölcsönös érintkezés más módjait is meg lehet találni. A terv megvalósítását tavaly októberben kezdték el: nap mint nap rövid, kétperces programban kísértek hat embert - nőket, férfiakat, gyerekeket - a határ két oldalán, akik a sanyarú körülmények ellenére mindennapi normális életüket próbálják folytatni. Az eredeti elképzelés szerint a történetnek negyven folytatása lett volna, és de-cemberben kellett volna véget érnie: az ötlet szerzőinek a zsidó hanuka, a karácsony és a muszlim ramadan közelsége megfelelő jelképes időpontnak látszott a sorozat befejezésére.

Csakhogy éppen közvetlenül a sorozat tervezett befejezése előtt kezdődött el az izraeli Öntött acél elnevezésű hadművelet. „Nem tudtuk, hogy kitör a háború - mondta Arik Bernstein -, de miután kitört, úgy éreztük, hogy nem tekinthetünk el az eseményektől." Ezért a háborús állapotok ellenére folytatták a sorozatot.

Talán éppen ezért keltettek a háborús állapotok közepette készült gázai és szderóti mindennapi életet bemutató képek különösen nagy érdeklődést. Annyira, hogy a sorozatból készült 50 perces televíziós filmet a nemzetközi televíziós Emmy-díj digitális tagozatának jelöltjei közé sorolták, és ott is a díj első négy várományosa közé került.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!