hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Propagandaháború Jeruzsálemért

2009. 03. 29.
A napokban arab lakosok a jeruzsálemi Sziluán negyedben átvehették a városháza határozatait arról, hogy az engedély nélkül, a jogrend megsértésével épített házaikat le kell bontaniuk. Összesen 88 házról van szó, benne 1500 lakossal, akik a PFSZ bátorítására nem építési területen házakat húztak fel. Az ügyek egy része megjárta már a Legfelsőbb Bíróságot is.

A határozatokat a legmagasabb bírói testület is törvényesnek találta, azokat végre kell hajtani. Sziluánban állott Dávid városa, amelynek területén a város archeológiai parkot kíván létesíteni, és ezért e területekre a városháza nem adott ki építési engedélyeket. Nir Barkat nemrégiben megválasztott jeruzsálemi polgármester azt reméli, hogy megállapodhat Sziluán negyed arab lakóival. „Kíváncsi lennék, hogy Bloomberg mit mondana, ha a Central Parkban építkezne valaki. Vajon lemondana-e a Central Parkról azért, mert jogsértők illegálisan építkeztek volna oda?" - tette fel a kérdést Nir Barkat amerikai látogatása során. Jakír Szegev, a Kelet-Jeruzsálemért felelős tanácsnok cseretelkeket ajánlott a lakosoknak Beit Haninában, egy másik jeruzsálemi külvárosi negyedben, ahová engedéllyel jogszerűen építhetik fel házaikat, de az érintett lakosok ezt visszautasították.
A Palesztin Hatóság mindezek ellenére „etnikai tisztogatással" vádolta meg Izraelt. Sajtókampány indult, és az eredetileg jogi kérdést politikaira hangszerelték. Nabíl Abu Rudeina, Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének szóvivője „szervezett etnikai tisztogatásról", hadjáratról és „Jeruzsálem elzsidósításáról" szólt. Hillary Clinton szerint az illegálisan épített házak lebontása nem segíti elő a béke- folyamatot, és sérti az „útiterv" előírásait is. A vita nyilvánvalóan Jeruzsálem státuszáról szól.

Az amerikaiak sosem ismerték el az egységes Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Kelet-Jeruzsálemet „megszállt területként" aposztrofálták, és ezért nem ismerik el rajta a városháza fennhatóságát. Pedig Kelet-Jeruzsálem sosem volt más ország fővárosa, csak Izraelé. Az „útitervre" való hivatkozás pedig rosszhiszemű, hiszen a határozat igazgatási döntés, és nem kollektív büntetőjogi szankció. Ráadásul az „útiterv" nem is lépett eddig hatályba, hiszen a palesztinok nem számolták fel a terrorszervezeteket, és nem reformálták meg berendezkedésüket. Ennek nyilvánvaló jeleként csak a csoda mentette meg a haifai Lév HaMifrac bevásárlóközpontot attól, hogy a több mint 40 kilogrammos, autóba rejtett pokolgép emberéletben és vagyonban is tömeges pusztítást okozzon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!