hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Netanjahu mindent megpróbál az egységkormányért
Nehéz alku

2009. 03. 20.
Nehezen megy a kormányalakítás Izraelben. Netanjahu megbízott kormányfő bízik abban, hogy nem kell a kormányalakításra adott határidőt két héttel meghosszabbíttatnia. A 28 nap vasárnap délután 15 órakor jár le, és ha addigra befejezi koalíciós tárgyalásait hétfő délután be is mutathatja kormányát a Knesszetben. Ez várhatóan jobboldali pártokból áll majd, ám a koalícióhoz baloldalról való csatlakozás útját nyitva hagyják.

A Likud vezetőjének optimizmusa töretlen, pedig lapzártánkig csak az Israel Beitenu párttal tudott a koalíciós alapelvekben megegyezni. E szerint a párt vezetőjét, Avigdor Liebermant nevezné ki külügyminiszternek, és a párt további négy tárcát kapna az új Netanjahu-kormányban. Megállapodtak abban is, hogy bizottságot hoznak létre, amely megoldásokat dolgoz ki a polgári házasság intézményének a nem-zsidó izraeliek részére való bevezetésére 15 hónapos határidővel.

Az egyezményhez azonban egy záradékot fűztek, hogy amennyiben nemzeti egységkormány ala­kulna, a posztok elosztása megváltozhat. Lieberman is jobban szerette volna, ha tisztán jobboldali kabinet helyett olyan kormány alakul, amelyben a Kadima és a Munkapárt is helyet kap.

A Sasz párttal az egyeztetések tovább folynak, mivel egyelőre nincs megállapodás. Az ultraortodox párt ingatlanreformot követel, hogy a vallásos szektorban a lakásínség megoldódhasson, pénzt kérnek a jesivák támogatására, és azt szeretnék, ha a vallásoktatás ügyére a pártból külön minisztert neveznének ki. Ez különösen érzékenyen érinti a Likud főtárgyalóját, Gideon Saart, aki az oktatási tárca reménybeli várományosa. Az akadozva folyó tárgyalások a kisebb pártokat is érzékenyen érintették, hiszen amíg nincs a Sasszal megállapodás, addig a többi, a kor­mányhoz csatlakozó jobboldali párttal sincs egyeztetés és alku sem. Lieberman mindenesetre intette a kisebb pártokat, hogy tanuljanak a múlt hibáiból és amilyen gyorsan csak lehet, csatlakozzanak a koalícióhoz. (1992-ben Jichak Samír, 1999-ben Benjamin Netanjahu jobboldali kormányát buktatták meg, utat engedve baloldali kormányoknak.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!