hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzetközi kényszer a nemzeti koalíció

2009. 03. 29.
A munkapárti konvenció többsége jóváhagyta Ehud Barak és Netanjahu koalíciós megállapodását, így a tisztán jobboldali kabinet helyett nemzeti egységkormány jöhet létre Izraelben. A második Netanjahu-kormányt a knesszet 120 képviselőjéből legalább 67-en támogatják. Barack Obama szerint így „sem lesz könnyebb a béke elérése” annak ellenére, hogy Netanjahu megígérte: tárgyalni fog a palesztinokkal.

A Sasz második pártként csatlakozott Benjamin Netanjahu kijelölt miniszterelnök kormányához, miután vasárnap este aláírta a koalíciós megállapodást. A szefárd ortodox párt elnökének, Éli Jisajnak jutott a belügyminiszteri tárca és a vele járó miniszterelnök-helyettesi poszt, és a párt adja az építési és lakás-, valamint a vallási ügyek miniszterét is.

A politikai bomba azonban kedden robbant, amikor Ehud Barak szövetségesei, Benjamin Bin Eliézer és Salom Szimhon miniszterek távoztak a munkapárti küldöttgyűlés színhelyéről, a Munkapárt baloldali fiatal aktivistái gúnyosan a Likud-indulóval búcsúztatták őket.

A Munkapárt és a Likud még a konvenció előtt elvi megállapodást írt alá. A koalíciós megállapodás értelmében Izrael, amely a térségben átfogó regionális békére és gazdasági együttműködésre törekszik, minden korábban kötött regionális és nemzetközi megállapodást tiszteletben tart. Ehud Barak minden diplomáciai, gazdasági és biztonsági területen hozandó döntésben teljes jogú partneri szerepet kap. A koalíciós alapelvekben nem szerepel „a két államot két népnek" alapelv, de világos, hogy a béke megteremtésén fáradoznak majd a palesztinokkal és Szíriával is. A Munkapárt képviselői ugyanakkor lelkiismeretük szerint szavazhatnak az állampolgári hűségeskü és az igazságszolgáltatás reformja ügyében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!