Kereső toggle

Ítéletre vár Josef F.

Az al-Dzsazíra stábja beköltözött az amstetteni rémségek házába

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Minden vádpontban bűnösnek mondta magát a St. Pölten-i bíróságon az „amstetteni rém”. Josef Fritzl 24 éven át házuk pincéjébe szexrabszolgaként bezárva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, akit a tőle született hét gyermekből hárommal együtt a börtönként kiépített pincében tartott, a természetes fénytől és a levegőtől elzárva. Három másik gyereket magához vett, és 17 lépcsőfokkal feljebb, a családi házában nevelt. Egy újszülött hatnapos korában az ellátás hiánya miatt meghalt. Fritzl a holttestet a kályhában elégette.

 

A 73 éves férfi váratlan bejelentését perének harmadik napján tette. Korábban – teljesen vagy részben – csak a nemi erőszak, a vérfertőzés, a súlyos kényszer alkalmazása és a személyes szabadság korlátozása vádjában ismerte el bűnösségét, a gondatlanságból elkövetett emberölésben és a rabszolgasorsban tartásban nem. A tárgyalást vezető bíró kérdésére elmondta, hogy lánya, Elisabeth tizenegy órás, felvételről lejátszott tanúvallomása késztette álláspontjának megváltoztatására.

Az amstetteni rém ötnaposra tervezett perében lapzártánk után hirdetnek ítéletet St. Pöltenben. Fritzl, aki 24 évig tartotta fogva saját lányát háza pincéjében, most az első két nap a gondoskodó apa képét akarta az esküdtek előtt mutatni – lánya naplója és vallomása azonban, amit a média teljes kizárása miatt zárt ajtók mögött videóról vetítenek le a tárgyaláson, ezt a képet szétzúzta. Fritzlt hiába védi Ausztria legjobb védőügyvédje: életfogytiglani börtön lóg a feje fölött.

A 2008 áprilisában nyilvánosságra került eset hatalmas felháborodást váltott ki világszerte. A külvilág felé „mintapolgár” képét mutató Joseph Fritzl hét gyermeket nemzett saját lányának, akit 24 éven át tartott bezárva saját házának pincéjében. (A rémségek háza. Hetek, 2008. május 2.)

A Friztl házaspárnak hét gyermeke született. Közülük a harmadikat, Elizabethet apja 18 éves korában altatóval elkábította, és megkötözve a ház pincéjébe hurcolta. Itt azonnal megerőszakolta, mint ahogy a 24 év alatt szinte minden nap, összesen több ezerszer. A rokonoknak azt mondta, hogy lánya egy titokzatos szektához csatlakozott, és minden kapcsolatot megszakított szüleivel. Az osztrák hatóságok számára ez az érv teljesen elegendő volt, és még akkor sem vizsgálták meg az ügyet, amikor egymás után három csecsemő bukkant fel az amstetteni házban. Róluk azt mondta Fritzl, hogy lánya gyermekei, de anyjuk nem hajlandó gondoskodni róluk, ezért éjszaka letette őket a házuk küszöbére.

Az ötnapos tárgyalássorozat a nyilvánosság szinte teljes kizárásával folyik majd. Elsősorban az áldozatok ügyvédje, Christoph Herbst kérésére a koronatanú Elisabeth Fritzlnek nem kell személyesen vallomást tennie, és már a 27 oldalas vádirat felolvasásán sem lehetnek jelen újságírók.

Elisabeth és gyermekei decemberben hagyták el azt az idegklinikát, ahol szabadulásuk után ápolták őket, és jelenleg teljesen új személyazonossággal élnek valahol Felső-Ausztriában.

A brit The Sun újságírói azonban felderítették tartózkodási helyüket, és fényképeket készítettek Elisabethről és egyik lányáról, amelyek bejárták egész Nagy-Britanniát. Christoph Herbst nyilatkozatot adott ki az áldozatok nevében, amelyben felhívja a nyilvánosság figyelmét arra, hogy védenceinek végre joguk van a szabadsághoz és a teljesen zavarmentes élethez.

A perben nők kapták a főszerepet: az esküdtszéket vezető bíró, Andrea Humer a szexuális bűntetettek jogi szakértője, csakúgy, ahogy a vád képviselője, Christiane Burkheiser is, aki az ügyben a kezdetektől fogva tevékenyen részt vett, ő vezette le a vádlott lányának 11 órás vallomását is.

A linzi idegklinika egyik főorvosnője és az ügy szakértője, Adelheid Kastner is beszámol majd Fritzl „teljes gyónásáról”, amelyet a nyomozás során a doktornőnek feltárt, és kérni fogja, hogy a férfi a beszámíthatatlan elmeállapota miatt börtönbüntetés helyett kényszergyógykezelést kapjon. Az elmeszakértői vizsgálat alapján azonban Fritzl teljesen tudatában volt tettének.

Joseph Fritzlt Ausztria egyik legsikeresebb védője képviseli. Rudolf Mayer többek között a „Fekete Özvegy” néven elhíresült Elfriede B.-t is védte, aki négy gazdag férjet gyilkolt meg. A riporterek kérdésére, hogy ha az egyik gyermek nem lesz tavaly súlyos beteg, Fritzl vajon meddig tartotta volna még fogva „második családját”, Mayer elmondta: „egy nap mindenkit szabadon engedett volna” – ám a felvételek tanúsága szerint ő maga sem gondolta komolyan, hogy ezt valaki is elhiszi. Tárgyalóterembeli ellenfelei szerint Mayer a legjobb érzékkel állítja a maga oldalára a bírót és az esküdteket. Sikerrel védett már bérgyilkost, rendőrgyilkost, neonácikat, és egy olyan házaspárt is, akik egyetlen lányukat évekig ketrecben tartották. Mayer taktikája, hogy védenceiről minél hamarabb semleges képet tudjon kialakítani. Fritzl esetében ez szinte lehetetlen, mivel az egész világ szörnyetegként látja a férfit.

Ausztriában az egyes vádpontokban kiszabható büntetések nem adódnak össze, hanem a bíróság a legsúlyosabb tett alapján szabja ki a büntetést. Emiatt próbálta Friztl és ügyvédje „megúszni” a két első vádpontot, a gyilkosságot és a rabszolgatartást, mivel ezek esetében a kiszabható maximális büntetés életfogytiglani, illetve 20 év szabadságvesztés.

Amennyiben bizonyítást nyer, hogy az 1996-ban, a születése után pár nappal légzési elégtelenség miatt elhunyt Michael Fritzl ma is élne, ha sürgős kórházi ellátást kap, a férfit elítélhetik gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában. A rabszolgatartás tényállását Elisabeth naplója és vallomása bizonyíthatja. Ilyen vádpontban Ausztria történetében még soha senkit nem ítéltek el. Ebben a két pontban Fritzl eleinte ártatlannak vallotta magát, egészen a harmadik napig, amikor a híradások szerint megtört, és elismerte bűnösségét.

Alig száz újságíró akkreditáltathatta magát a perre. A nagy érdeklődés azonban nyilvánvaló: az 51 ezer lakosú St. Pöltenben nem található szabad hotelszoba. Amstetten lakói nem örülnek a felhajtásnak, a városban azonban most is vannak, akik profitot várnak a hirtelen érdeklődéstől. Az E-bay internetes aukciós ház háromszor tiltott le egy licitet, amelyben a Fritzl birtokában levő egyik ház lakója kínálta lakását ideiglenes szállásul. Anton Kraushofer a Spiegel Online internetes magazinnak elmondta, hogy végül mégis sor került az eredményhirdetésre: a katari Dohából az al-Dzsazíra televízió forgatócsoportja lesz a rémségek házának a vendége egy hétig.

Olvasson tovább: