hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ukrajna visszafordult
Forradalom után választás: az intrika és a szegénység megmaradt

2006. 04. 04.
Előre sejthető volt, hogy a fehéroroszországinál sokkal kiszámíthatatlanabbnak és egyúttal érdekesebbnek ígérkezik az ukrajnai választás – és ez pontosan így is történt. Az ukrán parlamenti választások körüli bonyodalmak igen izgalmassá tették a múlt vasárnapot. Még két nappal a választások után sem teljesen világos, ki lesz vajon az ország miniszterelnöke. Az intrika már az első hivatalos jelentésekből érezhető volt; hétfőn reggel még Julia Tyimosenko számított befutónak, ebédidőre viszont már az ellenfél – a Viktor Janukovics nevével fémjelzett párt vezetett. Emlékezetes, hogy az előző választások során, amikor ő lett a győztes, az ellenzék – Viktor Juscsenko Julia Tyimosenkóval karöltve – mozgósította híveit, és a „hamisítás” ellen demonstrálva kiharcolták a harmadik forduló kiírását. 



Viktor Janukovics. Két éve megbukott, most visszaszavazták

Így zajlott le az úgynevezett „narancsszínű forradalom”, melynek eredményeként végül Juscsenko lett az elnök, Tyimosenko a miniszterelnök, míg Janukovics kénytelen volt ellenzékbe vonulni. Sokan úgy tartották: Janukovics nem lesz többé képes kiheverni ezt a  kudarcot, és íme – hétfő déltől arról szólnak a tudósítások, hogy ő vezet, sőt, a távolság közte és az elején még vezető Juscsenko és Tyimosenko között egyre nő. Viktor Juscsenko, az eddigi elnök pártja, a Nasa Ukraina az eddig begyűjtött 17 százalék alapján a harmadik helyre szorult, amit a hazai elemzők – de a nyugati megfigyelők is – máris kormányválságként könyvelnek el. „Az exit pollok alapján az oroszbarát párt, melyet Juscsenko 15 hónappal ezelőtt legyőzött, elég magabiztosan halad a győzelem felé” – írja a Washington Post. 



Julia Tyimosenko

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!