Kereső toggle

Rohamrendőrök a diákok ellen

Lázadás a Sorbonne-on

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tüntetéssorozat robbant ki a héten Franciaországban azt követően, hogy a parlament a múlt héten elfogadta a kormány által előterjesztett foglalkoztatáspolitikai törvényt. Diákok ezrei vonultak az utcára, a törvény életbe lépése ellen tüntetve. A tüntetések során a lázongó fiatalok országszerte akadályozták a vasúti és közúti közlekedést, a Sorbonne-ról pedig egy kisebbfajta csata után szorították ki a sztrájkolókat a rendfenntartó erők a múlt hétvégén.Fotó: Reuters

A törvénnyel a kormány a kis- és középvállalkozásokat kívánja arra serkentheti, hogy munkát adjanak a 26 év alatti fiataloknak. A felháborodást az váltotta ki, hogy ezentúl a munkaadók az első két év során indoklás nélkül elbocsáthatnák a fiatal alkalmazottakat. Jelenleg Franciaországban nagyon nehéz egy rosszul teljesítő alkalmazottól megválni, ezért Dominique de Villepin kormányfő védelmébe vette a törvényt. Szerinte növekedni fog a cégek munkaadói kedve, ezzel pedig sikerül lejjebb szorítani a pályakezdői réteg munkanélküliségét, amelyet a külvárosok fiataljai körében mintegy negyven százalékosra becsülnek. A törvény ellen protestáló fiatalokat rohamrendőrök könnygázzal szorították ki az egyik leghíresebb francia egyetemről, a Sorbonne-ról. A megmozdulások azonban folytatódtak, a hét közepére országszerte 51 egyetem kapcsolódott be a diákszervezetek által szervezett tüntetéssorozatba. Hétfő délután egy hatszáz fős csoport bevette magát a College de France épületébe, ahol – a Libération beszámolója szerint – a társaság egy része törni-zúzni kezdett. Kedd délután a Sorbonne-tól nem messze a négyezer fősre duzzadt tömegből néhányan palackokkal dobálták meg a rohamrendőröket, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. Tüntetésekre került sor az ország több nagyvárosában is, amelyek során Brestben gimnazisták állították meg a vasúti forgalmat több órára. 

Az erőszakos tüntetések nyomán Jack Lang szocialista képviselő – az ország egyik legnépszerűbb politikusa – a Nemzetgyűlés feloszlatására kérte Jacques Chirac elnököt. A volt kulturális miniszter szerint a kormány terveit a társadalom nem támogatja, amiből a németországi példához hasonlóan le kell vonni a következtetéseket. Jacques Chirac azonban egyetért a törvénytervezettel, ennek ellenére elképzelhető, hogy a kormány mégis átdolgozza azt. Ha az eredeti terv most nem is lép életbe, az egyre nyilvánvalóbb, hogy az elkövetkező francia kormányok kénytelenek lesznek az Európában (ma már) egyedülálló szociális jogokat megnyirbálni.

Olvasson tovább: