hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hálásak elrablóiknak
Kiszabadult három Amerika-ellenes békeaktivista

2006. 04. 04.
A múlt hét végén amerikai és brit különleges egységek kiszabadítottak három elrabolt keresztény segélyszolgálati aktivistát, annak a Tom Foxnak a társait, akit március 9-én holtan találtak Bagdad egyik külvárosában. Az aktivistákat tavaly novemberben rabolták el iraki terroristák, és miután Fox holtteste előkerült, a remények még inkább tűnni látszottak az elraboltak kiszabadulására.



Kember: megkönnyebbült  

Ahetvennégy éves brit Norman Kember, valamint két kanadai kollégája, James Loney és Harmeet Singh Sooden csütörtökön a korai órákban szabadultak ki, miután az amerikai és brit különleges alakulatok őrzés nélkül találták őket egy nyugat-bagdadi házban. A túszok gúzsba kötve, de szemmel láthatóan sértetlen állapotban voltak. 

A brit külügyi államtitkár, Jack Straw elmondta, hogy az akciót hosszú hetek munkája előzte meg, és végül az amerikai és brit titkosszolgálatok együttműködése révén az aktivistákat egyetlen pisztolylövés nélkül szabadították ki. Emellett hatékony segítséget jelentett, hogy a korábban a Guantánamói-öbölben fogva tartott Moazzam Begg és az európai titkosszolgálatok által Oszama bin Laden „utazó nagyköveteként” számon tartott Abu Kuatada is közbenjárt a foglyok érdekében. Az Angliában, a Full Sutton-i szuperbiztos börtönben raboskodó Kuatada közvetlenül az emberrablásért és a Tom Fox meggyilkolásáért felelős Igazság Kardjai Brigád vezetőjéhez fordult arab nyelvű felhívásában. A terroristák segítőkészségére részben magyarázatul szolgál, hogy az ökumenikus békeaktivisták élesen elítélték az amerikai „megszállást”, és szolidaritásukat fejezték ki elrablóik és „az ellenállásban részt vevő” irakiak felé. Doug Pritchard, a Keresztény Békefenntartó Csoport helyettes vezetője, amely csoport az aktivistákat Irakba küldte, azonban elmondta, hogy Fox értelmetlen halála miatt keserédes a kiszabadulás öröme. 



Fotók: AP

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!