hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Első csapás
Kik fenyegetik legjobban a világot?

2006. 03. 28.
Az Egyesült Államok kormánya március közepén hozta nyilvánosságra a Nemzetbiztonsági Stratégia nevet viselő dokumentumot, melyben újra megerősítik: Amerika továbbra is kész megelőző csapást mérni a terroristákra, tömegpusztító fegyverekkel rendelkező kiszámíthatatlan országokra, valamint minden olyan ellenséges rezsimre, amely az Egyesült Államokat fenyegeti.  A negyvenkilenc oldalas dokumentum a Bush-adminisztrációnak a globális kihívások diplomáciai, gazdasági és hadieszközökkel történő legyőzésére irányuló stratégiáját tartalmazza. Többek között leszögezi, hogy hatékony demokráciákra van szükség a világban, nem pedig olyan despotikus rendszerekre, mint amilyenek Észak-Koreában, Szíriában, Kubában, Belorussziában, Burmában, Zimbabwében vagy Iránban találhatóak. 



Fotók: AP

A Bush elnök által aláírt okmány ezen országok közül is kiemeli Iránt, mint az Amerikát és a világot fenyegető legnagyobb
veszélyforrást. A nukleáris fegyverek kifejlesztésének irányába tett leállíthatatlan erőfeszítései, Izrael fenyegetése, a terrorizmus támogatása és a közel-keleti béke létrejöttének akadályozása mind-mind negatív pontként tűnnek fel az ország neve mellett. A Nemzetbiztonsági Stratégia nyilvánosságra hozatalát követően Stephen Hadley, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója közölte: a dokumentumban leírt „szükséges lépések megtétele” Iránnal szemben elsősorban nem katonai erő alkalmazását jelenti. Sokkal inkább nyomásgyakorlást Irán vezetőire az ENSZ Biztonsági Tanácsán keresztül. Ezután a tanácsadó hozzátette: „Ennek a diplomáciai erőfeszítésnek sikerülnie kell, ha el akarjuk kerülni a konfrontációt.” A frissen kiadott dokumentum ugyanis leszögezi: az Egyesült Államok „elkötelezett arra, hogy a világ legveszélyesebb fegyvereit távol tartsa a világ legveszélyesebb embereitől”. 

Érdekesség, hogy a most közreadott dokumentum sokkal szkeptikusabban fogalmaz például Oroszországgal kapcsolatban, mint annak 2002-ben kiadott elődje, amikor is Bush elnök még elsősorban Vlagyimir Putyinnal való barátságát igyekezett minél erősebbre kovácsolni: „Az elmúlt időszak eseményei sajnálatos módon azt jelzik, hogy már nem olyan erős az elkötelezettség a demokratikus szabadság és annak intézményei iránt” – olvashatjuk a Nemzetvédelmi Stratégiában Moszkvával kapcsolatban. A Bush-adminisztráció Kínát is figyelmezteti: viselkedjen felelősen, és teljesítse kötelezettségeit, biztosítva a politikai és gazdasági szabadságot is állampolgárai részére. 



Stephen Hadley, Bush elnök nemzetbiztonsági tanácsadója

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!