Kereső toggle

Antiszemita borzalmak a párizsi külvárosban

Elcsábították és felgyújtották

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Afrikai származású muszlim gengszterek megbízásából az interneten csábított el egy iráni lány egy huszonhárom éves zsidó fiatalt Párizsban. A randevú helyett háromhetes kínzássorozat várt a fiúra, akit elrablói végül felgyújtottak, és haldokolva egy pályaudvaron a sínek mellett hagytak. A gyilkosságról a francia belügyminiszter elismerte, hogy antiszemita indítéka volt. Az elefántcsontparti tettesek hazájukba menekültek, a francia közvélemény pedig nagyszabású utcai megemlékezést tartott a zsidó fiatal emlékére.Párizsi tiltakozás a brutális gyilkosság ellen Fotó: Reuters

Tízezrek vonultak az utcára Párizsban az antiszemitizmus és a barbarizmus ellen tüntetve a múlt vasárnap. A francia lapok által hatvanezer főre becsült tüntetésen jelen volt a francia elit, többek között Lionel Jospin korábbi miniszterelnök, a baloldal egyik lehetséges jelöltje a jövő évi elnökválasztáson, és a jobboldal favoritja, Nicolas Sarkozy belügyminiszter; de rajtuk kívül ott volt még Jean-Marie Lustiger bíboros, valamint híres tudósok, gondolkodók és színészek. A felvonulás oka egy huszonhárom éves fiatalember, Ilan Halimi (az alsó képen) halála, akit zsidó származása miatt, váltságdíj fejében rabolt el, majd három héttel később brutálisan meggyilkolt egy külvárosi bűnbanda. 

A fiatalembert három héttel eltűnése után, február 13-án találták meg a vasúti sínek mellett Párizstól délre, Saint-Genevieve-des-Bois állomástól nem messze. Halimi ekkor még élt, de a nyomozók szerint rettenetes állapotban volt: testének nyolcvan százaléka megégett, arcán és testén vágások voltak. Ilan Halimi nem sokkal később belehalt sérüléseibe. 

Bár az a brutalitás, ahogyan a tettesek végeztek a fiatal férfival, önmagában sokkolta a közvéleményt, országos jelentőségűvé azt követően vált az ügy, hogy a kezdeti titkolózás után fény derült az áldozat zsidó származására. A huszonhárom éves Ilan egy mobiltelefonokat árusító üzletben dolgozott a Boulevard Voltaire-en, Párizs tizenegyedik kerületének kóser boltokkal és zsidó könyvüzletekkel teli utcájában. 

A nyomozás azután gyorsult fel, hogy a rendőrség közzétette a bűncselekményben való részvétellel gyanúsított fiatal nő fantomképét, aki végül feladta magát, és neveket adott meg a rendőrök számára. Köztük volt egy tizenhét éves iráni származású lány, akiről kiderült, hogy ő volt a „csali”, akinek segítségével Halimit sikerült elrabolni. A lány a muszlim bűnbanda megbízásából az internet egyik csevegőoldalán ismerkedett össze Ilannal, akivel hamarosan találkozót beszélt meg. 

A szomszédos üzletek eladóinak feltűnt az „elég csinos barna lány”, akiről az egyik tapasztaltabb eladó megállapította, hogy „nem vásárolni, hanem csábítani akar”. A lány öt üzletben is megfordult, mielőtt Ilan Halimival találkozott volna. A tőrbe csalt férfira a remélt szépség helyett elefántcsontparti gengszterek vártak, akik Párizs egyik külvárosi negyedében egy tömbház alagsorába zárták. Itt három hétig tartották fogva, majd a február 13-ára virradó éjszaka egy erdőbe vitték, ahol megkínozták, benzinnel leöntötték, majd felgyújtották. A nyomozók szerint fogvatartói valószínűleg szabadon akarták engedni Ilant, de valami olyan történt – talán felismerte egyiküket –, ami miatt megváltoztatták döntésüket. 

A nyomozás során kiderült, hogy az emberrabló banda főnöke egy elefántcsontparti származású férfi, bizonyos Joszuf Fofana, becenevén „A Barbárok Agya”, aki nem sokkal azután, hogy a gyilkosságra fény derült, Elefántcsontpartra menekült. 

A francia hatóságok kérték Fofana kiadatását, akit múlt csütörtökön Abidjanban tartóztattak le. A Liberation című lap értesülése szerint Fofana korábban zsarolással próbált pénzt kicsikarni áldozataitól, akik mind gazdag és híres emberek. Fofana Armata Corsa aláírással küldött levelet Jerome Clement-nek, az Arte tévécsatorna tulajdonosának, Rony Braumannak, az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet alapítójának, Joseph Cohen-Sabban ismert párizsi ügyvédnek, illetve több más ismert (zsidó származású) embernek, hogy támogassák a mozgalmat több százezer euróval. A zsarolóleveleket tettek is követték: Rony Brauman ajtajára egy éjszaka két Molotov-koktélt dobtak, amelyek azonban nem robbantak fel. A sikertelen zsarolások után Fofana taktikát váltott, és emberrablásokra állt át. Abidjani letartoztatását követően a francia rendőröknek bevallotta, hogy hat további emberrablást szándékozott végrehajtani. A francia rendőrségnek azt vallotta, hogy Ilan Halimi elrablásában a lehetséges váltságdíj és nem a férfi zsidó származása játszott szerepet. Az egyik emberrabló azonban – a Haarec című izraeli lap tudósítása szerint – elmondta, hogy azért égették meg az elrabolt férfi testét cigarettával, mert „zsidó volt”. Ilan anyja a francia hatóságokat okolta azért, hogy tudatosan figyelmen kívül hagyták az antiszemita indítékot a nyomozás során. A rendőrség megtiltotta a szülőknek, hogy telefonon beszéljenek az emberrablókkal, azt remélve, hogy az elektronikus üzeneteket jobban nyomon tudják követni. A megemlékezés napján végül Nicolas Sarkozy belügyminiszter beismerte: „Azért rabolták el és gyilkolták meg Ilant, mert zsidó volt – és ahogy ők mondták: a zsidóknak bőven van pénzük.”

2004-ben a francia politikai élet nem kis felzúdulással fogadta Ariel Saron felhívását, aki azt javasolta, hogy az egyre erősödő franciaországi antiszemita cselekmények elől az ottani zsidók telepedjenek Izraelbe. Cipi Livni izraeli külügyminiszter az ügyben nyilatkozva kiemelte annak fontosságát, hogy a francia polgárok utcára vonultak az antiszemitizmus, az idegengyűlölet és a barbarizmus ellen tüntetve. Az üzenet, amely valójában a franciaországi zsidó közösség felé irányult, érzékelhetően a francia politikának is szólt, s ezzel most már két fontos ügyben is (Libanon szíriai gyámsága, illetve az iráni atomprogram) sikerült megtalálni a közös hangot.

Olvasson tovább: