hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dél Észak ellen támad
Mexikó felől fenyeget az al-Kaida

2006. 04. 04.
Los Angelesben legalább félmillióan tüntettek a bevándorlási törvény szigorítása ellen. A tervezet lehetővé tenné egy biztonsági kerítés létrehozását az Egyesült Államok védelmi szempontból legsebezhetőbb, ugyanakkor leghosszabb szárazföldi határszakaszán, délen, Mexikó felé. A fellángoló vita további tüntetéseket indukált Milwaukee-ban és Phoenixben is, a szigorítás mellett pedig Washington és Boston utcáin tüntettek.  Az Egyesült Államokban körülbelül 11,5 millió illegális bevándorló él. Legtöbbjük a mezőgazdaságban, a szolgáltatóiparban és az építőiparban dolgozik. Az új törvényjavaslat bűncselekménnyé nyilvánítaná a tartózkodási engedély nélküli belépést az országba, valamint azokat a munkáltatókat is megbüntetné, akik ilyen embereket alkalmaznak. Mentő ötletként Bush elnök előállt egy „vendégmunkástervvel”, mely szerint hat évig papír nélkül tartózkodhatnak az országban azok a munkavállalók, akiknek esetében a munkáltató bizonyítani tudja, hogy az általuk betöltött posztra nem talált legális amerikai munkavállalót. 



Fotók: AP

A tervezet felháborította a latin-amerikai származású állampolgárokat, akik pedig fontos szavazóbázist jelenthetnek majd a novemberi időközi választásokon. 

Az egyik tüntető elmondta, hogy „rossz a törvénytervezet, mert ez az ország mindenkié, aki jobb életet akar magának. Ez egy szabad világ”. Javier Rodrigez, a tüntetést szervező csoport vezetője szerint pedig a bevándorlásellenes reformok helyett olyan törvényt kellene hozni, amely emberséges, és nem fajgyűlölő.

A szigorítás oka elsősorban a 2250 kilométer hosszú mexikói határ állapota, ahol egyre nagyobb katonai jelenlétre van szükség a mexikói illegális bevándorlási hullám feltartóztatására. Automata fegyverekkel és kézigránátokkal felfegyverzett kábítószercsempészekkel állnak szemben a határőrök, akik a Texasi Határmenti Sheriffszövetség vezetője, Sigifredo Gonzales Jr. szerint fő célul tűzték ki annyi amerikai határőr meggyilkolását, amennyi csak lehetséges. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!