Kereső toggle

Dél Észak ellen támad

Mexikó felől fenyeget az al-Kaida

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Los Angelesben legalább félmillióan tüntettek a bevándorlási törvény szigorítása ellen. A tervezet lehetővé tenné egy biztonsági kerítés létrehozását az Egyesült Államok védelmi szempontból legsebezhetőbb, ugyanakkor leghosszabb szárazföldi határszakaszán, délen, Mexikó felé. A fellángoló vita további tüntetéseket indukált Milwaukee-ban és Phoenixben is, a szigorítás mellett pedig Washington és Boston utcáin tüntettek. 

Az Egyesült Államokban körülbelül 11,5 millió illegális bevándorló él. Legtöbbjük a mezőgazdaságban, a szolgáltatóiparban és az építőiparban dolgozik. Az új törvényjavaslat bűncselekménnyé nyilvánítaná a tartózkodási engedély nélküli belépést az országba, valamint azokat a munkáltatókat is megbüntetné, akik ilyen embereket alkalmaznak. Mentő ötletként Bush elnök előállt egy „vendégmunkástervvel”, mely szerint hat évig papír nélkül tartózkodhatnak az országban azok a munkavállalók, akiknek esetében a munkáltató bizonyítani tudja, hogy az általuk betöltött posztra nem talált legális amerikai munkavállalót. Fotók: AP

A tervezet felháborította a latin-amerikai származású állampolgárokat, akik pedig fontos szavazóbázist jelenthetnek majd a novemberi időközi választásokon. 

Az egyik tüntető elmondta, hogy „rossz a törvénytervezet, mert ez az ország mindenkié, aki jobb életet akar magának. Ez egy szabad világ”. Javier Rodrigez, a tüntetést szervező csoport vezetője szerint pedig a bevándorlásellenes reformok helyett olyan törvényt kellene hozni, amely emberséges, és nem fajgyűlölő.

A szigorítás oka elsősorban a 2250 kilométer hosszú mexikói határ állapota, ahol egyre nagyobb katonai jelenlétre van szükség a mexikói illegális bevándorlási hullám feltartóztatására. Automata fegyverekkel és kézigránátokkal felfegyverzett kábítószercsempészekkel állnak szemben a határőrök, akik a Texasi Határmenti Sheriffszövetség vezetője, Sigifredo Gonzales Jr. szerint fő célul tűzték ki annyi amerikai határőr meggyilkolását, amennyi csak lehetséges. 

A térségben azonban nem csak a drogkartellek jelentenek veszélyforrást. A kormányzat felső köreiben egyre erősebb a gyanú, hogy terroristák szemelték ki a déli határt, ahol a jelenlegi labilis biztonsági helyzet miatt könnyen beszivároghatnak az Egyesült Államokba. 

A ritkán ellenőrzött határ menti államok demokrata és republikánus vezetői egyetértenek abban, hogy az ellenőrzéseket szigorítani kell, akár több ellenőrzőpont kiépítésével, akár más módon. Arizona republikánus szenátora szerint évente több százezer ember lépi át illegálisan a határt. Látható, hogy egyre nagyobb számban érkeznek olyan országok állampolgárai is, amelyek terrorcsoportoknak adnak otthont. 

Robert Mueller FBI-igazgató szerint a biztonsági szerveknek tudomásuk van arról, hogy érkeznek ilyen emberek hamis személyazonosság alatt, de a leleplezésük hatékony. Erre példaként Mahmud Juszef Kuranit hozta fel, akit 2001-ben csempésztek át a határon, viszont idén márciusban ítélték öt év börtönre a Hezbollah anyagi támogatása miatt. 

A mexikói határ ötlete a legtöbb iraki merénylet kiagyalójától, Abu Muszav al-Zarkavitól származik, aki bejelentette, hogy ki kívánja terjeszteni tevékenységét az Egyesült Államokra mért csapásokkal – amihez a gyengén ellenőrzött déli határ kiváló belépési pontot jelent. Drogbárók és terroristák – határok nélkül?

Olvasson tovább: