Kereső toggle

Szász Jenő polgármester állítja: nem síbolt el semmit

Árvíz után jött a sár

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Méltatlan és mélyen megalázó, ahogyan politikai ellenfelei megrendelésére sárba akarja tiporni a tavalyi árvíz utáni nemzeti összefogás ügyét az anyaországi sajtó – kesergett lapunknak Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere. A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnökének sokfrontos harcot kell vívnia, de szerinte az a legény, aki nemcsak adja, de állja is a pofonokat. Az Ilylyés Közalapítvány negyvenmilliós pályázati pénz visszaadásáért perelte, majd a székelyföldi árvízi segélyek „elsíbolásával” vádolták a polgármestert. Fotó: S. L.

Polgármester úr! Azzal a váddal illetik, hogy úgy vezeti a várost, mint hajdanán a székely bírók, önkényesen, feudális módszerekkel…

– Akár elismerésnek is tűnhet. Meg vagyok győződve, hogy a hagyományos székely társadalom felépítése egészséges volt, jó irányba haladtak a dolgok. Egészen más kérdés, hogyan sikerült nekünk az elmúlt hetven esztendőben, de elsősorban az elmúlt negyvenöt évben mindezt lerontani. Az erdélyi magyarság még ma sem él politikai pluralizmusban, a választás szabadságától minket még megfosztottak. Nekünk az, ami a kelet-közép-európaiaknak 1989 táján sikerült, még csak vágyálom. Mi, az MPSZ tagjai, a választási szabadság, a politikai pluralizmus megteremtésének vagyunk a hívei. Természetesen, aki ezáltal veszélyeztetve érzi a saját maga monopóliumát, az – székelyesen szólva – nyakra-főre támad minket. Mindegy, hogy milyen eszközhöz nyúlnak, a lényeg az, hogy támadhassanak. Elvtelenül, erkölcstelenül.

Támadják több irányból, az anyaországból és Erdélyből is, több okból. Mivel magyarázza ezt?

– A magyarországi támadás gyakorlatilag Erdélyből van megrendelve az elvbarátoktól. Egyértelmű a politikai támadás az RMDSZ részéről. Ez már tíz esztendeje így van, nem újdonság. Nem az a legény, aki adja, hanem aki állja.

Egyelőre állja?

– Sőt, még fogom is. Megnyerjük ezt a csatát, sőt nemcsak a csatát, a háborút is. Az igazság a mi oldalunkon van, és ha nem durvulnak el ennél jobban a játékok – nem üt el az autó, nem nyomnak le az útról autózás közben –, akkor megnyerjük.

Azt állítják vádlói, hogy a tavaly augusztusi árvízi segélyek körül nincs minden rendben, sőt több millió forintot a saját számlájára utalt.

– Előbb nézzük meg, ki állítja! Az RMDSZ, konkrétabban az ügyvezető elnök, Takács Csaba. A támadást Verestóy szenátor úr családi televíziója és rádiója indította el. Mivel tudtam, hogy milyen az a közeg, ahol dolgozom, amiben élek, ezért felkészültem erre a támadásra. Az elszámolási határidőnk az adományozók felé 2006. június 1-je és 2007. január 1-je, mi mégis úgy döntöttünk tavaly november 11-én, hogy három oldalon keresztül részletesen elszámolunk, nyíltan a város lapjában. Tizenötezres példányszámú újságról van szó, amit bedobtunk Udvarhely valamennyi postaládájába, és megküldtük az adományozóknak Magyarországra. Ez egy igen részletekbe menő elszámolás: ami pénz vagy adomány beérkezett, azt tételesen lebontottuk, és mindent közzétettünk. Tiszta lelkiismerettel, jó munkát végeztünk, mégis megtámadott minket az RMDSZ decemberben. Elküldték a magyarországi adományozóknak is a vádjaikat, ahol alig találtak visszhangot, mivel mi is elküldtük a részletes elszámolást. Mikor látták, hogy a helyi „árvízkampány” nem volt elég hatékony, akkor beszállt az RMDSZ csúcsvezetése, személyesen Takács Csaba ügyvezető elnök úr, aki nyílt levélben kérte, hogy számoljunk el. 

Azért ezzel már illett volna vigyázni, mert nemcsak engem és munkatársaimat vádolják, hanem meghurcolják a jóhiszemű adományozókat, besározzák a kedvezményezetteket, a szerencsétlen árvízkárosultakat, és több száz jóhiszemű embernek a több hónapi munkáját. Az árvíz utáni rendbetétel odaadó munkát igényelt. Ezeknek az embereknek az áldozatkészségét, szolidaritását, munkáját egy ilyen kampánnyal összesározni rendkívül csúnya magatartás. Ezért ezt nagyon sajnálom. Nem akarok rosszat előrevetíteni, de jöhet még árvíz, és akkor vajon meglesz ez a csodálatos szolidaritás, ami megvolt? Ha ő nem teszi meg, akkor én az ő nevében megteszem, mert nem szabad ezt a csodálatos összefogást besároznia még az RMDSZ-nek sem.

Olvasson tovább: