Kereső toggle

Ultimátum a Vatikánból

Kormányválság Szlovákiában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kilépett a szlovák kormánykoalícióból a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), miután nem terjesztették elő a Vatikánnal kötendő, lelkiismereti szabadságról szóló szerződés tervezetét. A már eddig is kisebbségi kormányt vezető Mikulás Dzurinda miniszterelnök előrehozott választásokról tárgyal a parlamenti pártokkal. 

A válságot az elmúlt hét végén Pavol Hrušovský parlamenti elnök robbantotta ki, miután kijelentette: ha a szerződés tervezete nem kerül a kormány elé, kilépnek a koalícióból. Pápalátogatás Szlovákiában 2003-ban Fotó: Reuters

A szerződés megosztja nemcsak a politikusokat, de a jogászokat és a közvéleményt is. Dzurinda szerint továbbra sincs megfelelően előkészítve, ezért nem támogatta elfogadását. A kereszténydemokraták visszahívták minisztereiket. Az eredetileg négytagú kormánykoalícióban Dzurindáék mellett már csak a Magyar Koalíció Pártja tart ki (tavaly távozott az Új Polgári Szövetség). Hrušovský lemondott parlamenti elnöki posztjáról is. Utolsó döntésével kiírta a parlamenti választásokat a lehető legkorábbi időpontra, szeptemberre, megelőzendő az alkotmányos válságot. 

Az ellenzék ezzel szemben továbbra is előrehozott választásokat akar, illetve a parlamentben igyekszik megbuktatni Dzurinda kormányát. Szakértők szerint azonban az előrehozott választásokra legkorábban júliusban kerülhet sor. Mikulas Dzurinda Fotó: Reuters

Szlovákia 2000-ben kötött konkordátumot a Vatikánnal, melyet négy további kiegészítő szerződés követett volna. Ezekből a tábori lelkészi szolgálatról és a hitoktatásról szólót már megkötötték. Az utóbbi alapján a hittan kötelezően választható tantárgy lett a szlovák általános iskolákban. A diszkriminációs fenntartásokat a kormány úgy próbálta kiküszöbölni, hogy az összes bejegyzett szlovákiai egyházzal azonos szövegű szerződést kötött, és alternatívaként választható tantárggyá tette az etikát is a nem hívők számára. A nem bejegyzett egyházakhoz tartozók, illetve más hitvallásúak azonban így is kényszerpályára szorulnak ezen a területen. (Összesen tizenöt bejegyzett egyház és vallási közösség van Szlovákiában, a bejegyzéshez húszezer fős taglétszám szükséges.) 

A jelenlegi válságot előidéző, úgynevezett lelkiismereti szabadságról szóló szerződés értelmében a hívők (ebben az esetben a római katolikusok) erkölcsi, illetve hitelvi megfontolásokból törvényesen megtagadhatnák például a vasárnapi munkavégzést, az orvosok az abortusz elvégzését, a bírók a válás kimondását stb. A liberális sajtó szerint alkotmányt sért a katolikus egyház pozitív diszkriminációja és az erkölcs katolikus értelmezésének, illetve a katolikus hitelveknek a jogrendbe emelése. 

A nemzetközi szerződés magasabb rendű jogszabályként felülírta volna a szlovák jogszabályokat. A kormány megpróbálta elodázni a döntést, de az előrehozott választások kikényszerítésével a konzervatívok mielőbb dűlőre akarják vinni a konkordátum ügyét.

Olvasson tovább: