Kereső toggle

Ugyan kivel tárgyalnánk?

Interjú David Admon izraeli nagykövettel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mit érzékelnek, mi változott a Hamasz győzelme óta?

– Alig telt el egy hónap, és az egész világ másként néz ki, mint 2005 végén. Mindennap új, drámai híreket hoz, és az emberek nem tudják pontosan, hogy mi lesz holnap. Nincs ez másként Izraelben sem. Saron miniszeterelnök úr betegsége után kicserélődött a kormány, nekem is új miniszterem van, egy nagyon ügyes asszony, aki most tárgyalt a héten az Egyesült Államokban. Aztán a palesztin választás, ami az izraeli újságokat is meglepte. Számítottak rá, hogy sok szavazatot kap a Hamasz, de kétharmados győzelemre senki nem gondolt. Utólag persze tudjuk, hogy nem volt véletlen. A héten hivatalosan is bejelentették, hogy a Fatah az elmúlt évek során több milliárd dollár segélyt sikkasztott el. A szegények szegények maradtak, és elmentek a Hamaszra szavazni. 

Lesz kivel tárgyalni?Fotó: Somorjai László

– Rövid távon biztosan nem. Nincs kormányuk a palesztinoknak. A parlament csak február végén ül össze. Abbász elnök megpróbál majd jelölni valakit, akivel kormányozni tud, és akivel Izrael is hajlandó tárgyalni, de a Hamasz nem akar ilyen embert. Khaled Masal (a szervezet Damaszkuszban élő vezetője – a szerk.) azt mondja, hogy ők zavarták ki a zsidókat Gázából, náluk van az erő, és most hatalomra jutva kikergetnek bennünket Tel Avivból, Haifáról és Jeruzsálemből is. Ilyen emberekkel nincs mit tárgyalni.

Március végén Izrael is választ. Mi érdekli legjobban az embereket?

– Olyan sok minden történt januárban, hogy most a pártok sem tudják, mi a legfontosabb. Az egyik azt mondja, hogy előbb megegyezés, aztán biztonság, a másik szerint előbb biztonság, aztán béke. A lényeg, hogy a választók bennük bízzanak. A három nagy párt, a Saron által elindított Kadima, a Likud és a Munkapárt a szavazatok kétharmadára számíthat, a többi szavazat elmegy majd nagyon jobbra meg nagyon balra és az arab pártoknak. De van még ötven nap, és sok minden változhat.

A terrortámadások azonban a Hamasz győzelme után is folytatódtak...

– Mi is folytatjuk a terroristák megbüntetését. Tudjuk, mit kell tenni azokkal, akik rakétákat lőnek ki izraeliekre. Közel kétszáz fegyveres csoport van a palesztinoknál. Van köztük olyan, amelyik 43 különböző országból kap pénzt. Abban egyetértenek, hogy a zsidókat mind a tengerbe kell zavarni, de ha a pénzről van szó, úgy viselkednek egymással is, mint a maffia. Így könnyebb védekezni és információkat szerezni arról, hogy ki mire készül.

Az izraeli rendőrség lovasrohammal verte szét a tüntető zsidó telepeseket, amikor felszámoltak egy illegálisan épített falut. Folytatják a kitelepítést? 

– Ami ott történt Amonában, az senkinek sem jó. Ha vannak is olyan települések, amelyeket a kormány fel akar számolni, erre úgy tűnik, hogy csak a választások után kerülhet sor.

Irán szinte naponta fenyegeti megsemmisítéssel Izraelt. Hol a határ, meddig tart a türelem?

– Izrael már több éve mondja a világnak azt, hogy vigyázni kell Iránnal. Ők azt akarják, hogy az egész világ muzulmán legyen. Az iráni elnök azt mondta, hogy ő csak akkor fog amerikai elnökkel tárgyalni, ha az majd egy muzulmán elnök lesz. Készítik az atombombát, és gyártják a nagy hatótávolságú rakétákat. Ezzel nemcsak Izraelt érik el, hanem Varsót, Bécset vagy éppen Budapestet is. Most az európaiaknak is jól végig kell gondolniuk, hogy mi lesz a jövőben. Nem szabad hagyni azt, hogy az események ellenőrizhetetlen irányt vegyenek. n

A hamasz-kor nyitánya

Egy taxiban ülő háromgyermekes anyát, Kinneret Ben-Salomot (képünkön) halálra késelt, négy másik személyt pedig megsebesített egy palesztin merénylő Izraelben. Másnap a Gázai övezetből kilőtt Kasszam-rakéták egyike pedig egy hét hónapos csecsemőt sebesített meg. 

A merényletek az első súlyos támadások azóta, hogy a Hamasz megnyerte a palesztin választásokat. Az izraeli válaszcsapásokban több terroristát megöltek. 

A 23 éves támadó, Ahmed Kofina ámokfutását egy 64 éves férfi állította le, aki a támadás helyszínéhez közeli gyárból rohant ki a hírre. Eli Haziza egy karóval rontott a terroristára, amit hirtelenjében egy kis fa mellől húzott ki. „Megütöttem a lábát, mire elesett, és a kést kiejtette a kezéből” – emlékezik vissza Haziza. 

A támadás halálos áldozata három felnőtt gyermek édesanyja volt. Kofina szíven szúrta az asszonyt, akin már nem lehetett segíteni. A többi áldozat mellkasi, hasi és hátsérüléseket szenvedett. Egy
asszonyt sokkos állapotban szállítottak el a helyszínről. 

A rendőrségi jelentés szerint Ahmed Kafina egy Nabluszhoz közeli faluból azzal a céllal indult útnak vasárnap reggel, hogy minél több zsidóval végezzen. Azt még nem lehet tudni, hol és hogyan jutott át az izraeli határon. Kihallgatása alatt Korán-verseket mormolt, és azt vallotta, hogy zsidókat akart ölni, de arról nem vallott, hogy magányosan cselekedett vagy az egyik terrorcsoport nevében követte el tettét.
(L.I.A.)

Olvasson tovább: