Kereső toggle

Szöktetés a mecsetbe

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Huszonhárom fogoly – köztük tizenhárom elítélt al-kaidás terrorista – szökött meg egy jemeni börtönből. Az Interpol nemzetközi körözést adott ki a kiszabadult rabok ellen, mivel azok „egyértelmű és valós veszélyt jelentenek minden ország számára”.
A kalandfilmekbe illő szökés hatalmas fiaskót jelent a jemeni hatóságok számára, hiszen a börtön a jemeni főváros kellős közepén, a katonai hírszerzőszolgálat központi főhadiszállása mellett helyezkedik el. 

 A börtön a jemeni fővárosban. Kiásták magukat Fotó: Reuters

A rabok innen egy százhúsz méteres alagúton keresztül szöktek meg, amelynek a másik vége az egyik mecsetben végződött. A rabok a pénteki imáról távozó tömegbe vegyülve tűntek el. A hatóságok számára egyelőre nem világos, hogy az alagutat mindkét oldalról vagy csak a mecset felől ásták-e. Bár a jemeni hatóságok nagy erőkkel folytatják a szökevények utáni hajszát, az idő múltával egyre nagyobb az esély arra, hogy azok a hegyvidékes törzsi területen találnak búvóhelyre. Ez a vidék szinte ellenőrizhetetlen a kormány erői számára, a szökevények innen könnyűszerrel továbbállhatnak a szomszédos országokba. 

Az Interpol vezetője szerint, ha a szökött rabokat nem kerítik minél előbb kézre, azok az országhatárokat átlépve újabb terrorcselekményeket hajthatnak végre. Jemen egyébként régóta az iszlám militánsok búvóhelyének számít. Ugyan a szeptember 11-ei támadások után a kormány beállt az Amerika vezette terrorizmus elleni harcba, számos elemző és diplomata kételkedik a jemeni kormány hatékonyságában, főként amiatt, hogy képtelen a törzsi területek ellenőrzésére.

A hajórobbantók

A jemeni szökevények között van Dzsamal al-Badawi (képünkön), akit a USS Cole nevű amerikai hadihajó elleni merénylet kitervelésével vádoltak. Az akciót két öngyilkos merénylő hajtotta végre 2000-ben, amikor a hajó tankolás céljából megállt az Ádeni-öbölben. Dzsamal al-Badawi

A két terrorista robbanószerekkel megrakott csónakokon férkőzött a Cole közelébe, amelyen a robbanás után tizenhét matróz vesztette életét, harminckilencen pedig megsebesültek. Al-Badawit először halálra ítélték, majd fellebbezés után az ítéletet tizenöt évi börtönbüntetésre változtatták. Al-Badawi egyébként már korábban, 2003-ban is próbálkozott szökéssel, amikor kilenc al-kaidás gyanúsítottal együtt lyukat vájt a börtön falába, és így távozott. Ekkor azonban sikerült újból kézre keríteni.

A mostani veszélyes szökevények között van még Fawaz al-Rabeie, akit a francia Limburg nevű tankhajó elleni merénylet miatt ítéltek halálra. A hajót 2002 októberében, Jemen délkeleti partjainál támadták meg, szintén robbanószerekkel megrakott csónakkal. A merényletben egy bolgár tengerész életét vesztette, továbbá kilencvenezer hordónyi olaj
ömlött ki az Ádeni-öbölbe. Al-Rabeie később az amerikai Hunt Oil nevű olajtársaság alkalmazottait szállító helikopter elleni támadásban, és a jemeni polgári repülési felügyelet egyik épületénél végrehajtott robbantásban is részt vett. A szökésre egyébként egy nappal tizenöt további, terrorizmussal vádolt gyanúsított kihallgatása előtt került sor, akik között van Mohammed Hamdi al-Ahdal, a USS Cole és a Limburg elleni bombatámadások egy másik vádlottja is.

Olvasson tovább: