Kereső toggle

Nem élhetnek karnevál nélkül

New Orleans újra mulatni akar

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

New Orleans alig hat hónappal a katasztrófa után újra a híres-hírhedt karneváli felvonulásra, a Mardi Gras-ra készül. Ha kisebb és takarékosabb lesz is, a féktelen mulatozás idén is tömegeket vonz majd. Megkezdődtek a felvonulások New Orleansban. Édes élet 

New Orleansnak szüksége is van a Mardi Gras-ra – nemcsak hangulatjavításra, hanem az akadozó gazdaság fellendítésére is. „A Mardi Gras olyan, mint egy iránytű – mondja egy volt New Orleans-i lakos. – Hozzátartozik a város normális életéhez.” A „normális” karneválozás a jó években több mint egymillió látogatót és egy- milliárd dollárbevételt vonzott a louisianai nagyvárosba. 

A Mardi Gras idején a félig – vagy egészen – meztelen testek egy-két évtizede még nagy felháborodást keltő látványa ma már szinte közhelynek számít a francia negyed kártyavetőktől és tenyérjósoktól zsúfolt utcáin. Az évente egyre nagyobb költséggel megrendezett mulatság legfőbb pénzforrását a szerencsejátékok, a lottó és a bingó jelentik. Senki nem tudja azonban, mit várhatnak az idei karneváltól. A tavaly augusztusi hurrikán elmosta a város adóbevételének jelentős részét. Az alapszolgáltatásokat, mint például a rendőrség és a tűzoltóság költségeit a 120 millió dolláros szövetségi kölcsön fedezi, ez azonban az előrejelzések szerint mindössze tavaszig tart ki. 

A pénzügyi nehézségeknek is köszönhető, hogy az idei Mardi Gras tizenkettő helyett csak nyolc napig fog tartani – csúcspontját a húshagyó kedden, azaz február 28-án megtartott központi felvonulás jelenti. A város százötven éves története során először keres szponzorokat a karnevál megtartásához. A harmincnyolcezer New Orleans-i hotelszobából jelenleg csupán huszonkétezer lakható, ezeknek azonban több mint a felét menekültek és segélyszervezetek munkatársai töltik meg. A Mardi Gras-ra azonban újabb hatezer szoba megnyitását tervezik. Hasonlóképpen készülnek az éttermek is a rohamra, bár egyelőre egyharmaduk tudott kinyitni. Legtöbbjük a munkaerőhiány miatt egyelőre szűkített étlappal és rövidebb nyitva tartással fogadja a vendégeket.

Nemzeti mulatássorozat

Elkészült a Katrina hurrikán pusztítását, illetve a katasztrófa elhárítását vizsgáló kongresszusi bizottság jelentése. A tizenegy fős, tisztán republikánus képviselőkből álló bizottság nemzeti mulasztásnak nevezi a hurrikán elleni védekezést, illetve a pusztítást követő katasztrófaelhárítást, amelynek során az ország egyéni, helyi és kormányszinten hibát hibára halmozott, tovább súlyosbítva a kialakult katasztrofális helyzetet. 

A bizottság jelentése Michael Chertoff belbiztonságért felelős minisztert (képünkön) közönyösnek nevezte, míg Michael Brownt, a szövetségi katasztrófavédelmi szervezet, a FEMA igazgatóját olyan személyként jellemezte, aki nem volt tudatában annak, hogy mi történik körülötte. 

A demokrata félelmek ellenére a hivatalos, vagyis republikánus jelentés nem kíméli a Fehér Házat sem. „Az elnökre nézve ez egy nagyon súlyos és szigorú jelentés, de azt gondolom, hogy igazságos” – nyilatkozta Christopher Shays, a bizottság connecticuti republikánus képviselője. 

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy négy és fél évvel a szeptember 11-ei terrortámadást követően a szövetségi katasztrófaelhárító szervek még mindig felkészületlenek a nagy katasztrófákkal szemben, ami nem jó jel a 2006-os hurrikánszezon előtt. (L. A.)

Olvasson tovább: