Kereső toggle

Nem kacsa

Megérkezett

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szinte egymást érték az utóbbi napokban a madárinfluenza újabb és újabb országokban való megjelenéséről szóló hírek. A vártnál gyorsabban terjedő kór elérte az afrikai kontinenst is, majd kiderült, mára az Európai Unió déli határait is átlépte. (A madárinfluenza magyarországi híreiről a következő oldalon olvashatnak.)

Bekövetkezett, amitől a szakemberek tartottak: a madárinfluenza elérte az amúgy is súlyos gazdasági és egészségügyi gondokkal küszködő afrikai kontinenst. A párizsi székhelyű Állategészségügyi Világszervezet (OIE) által a múlt héten nyilvánosságra hozott adatok szerint a legnépesebb afrikai ország, a százharmincmilliós Nigéria több tartományában is felütötte a fejét a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 jelű vírusa – mégpedig legalább egy hónapja. A nigériai hatóságok a bejelentést követően ugyan azonnal (de a kór megjelenése után több héttel) elrendelték az érintett baromfitelepek állatállományának megsemmisítését és a baromfipiacok bezárását, a szomszédos országok pedig letiltották a baromfiimportot, a térség lakói azonban egyelőre figyelmen kívül hagyják a hatósági intézkedéseket – legtöbbjüknek ugyanis a háztáji baromfitenyésztés jelenti az egyetlen megélhetési forrást.

Mindez azt is jelenti, hogy az AIDS, a malária, a tbc által már amúgy is súlyosan érintett, egészségügyi infrastruktúráját tekintve pedig szinte teljesen elmaradott térségnek egy újabb, országhatárokat nem ismerő járvány veszélyével kell szembenéznie, mert bár a vírus emberről emberre terjedő mutációja még nem alakult ki, a fertőzött szárnyasokkal mintegy szimbiózisban élő tömegek lényegileg teljesen védtelenek a kórral szemben.

Eközben előbb az Európai Unió déli tagállamaiban, így Görögországban, Olaszországban, majd pedig Ausztriában és Németországban is több olyan hattyútetemet találtak, melyek egyértelműen a kór következtében hullottak el. Az érintett országok hatóságai igyekeznek minden szükséges intézkedést megtenni annak érdekében, hogy megakadályozzák a kór továbbterjedését a baromfitelepek felé, az Európai Bizottság pedig arra a kérdésre próbál választ találni, hogy milyen megelőző intézkedéseket kell hoznia az Afrika irányából a következő hetekben meginduló vándormadarak tekintetében, amelyek az európai országokon áthaladva repülnek majd szibériai költőhelyeik felé.

Olvasson tovább: