Kereső toggle

Újabb ázsiai óriás

India startra kész

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Davosban összesereglett politikai és üzleti elit idén Kína mellett India jövőjére is kiemelt figyelmet szentelt. Az ázsiai ország szemmel láthatóan tudatában van annak, hogy a gazdasági szakemberek „vigyázó szemeiket” Peking után egyre inkább Új-Delhire vetik: a több mint egymilliárdos népességű ország minden eddiginél nagyobb létszámú delegációval érkezett a találkozóra. Fotó: Reuters

„A 21. század India százada lesz” – állította Manmohan Singh indiai miniszterelnök, és ezzel az amerikai diplomaták is egyetértettek. „Ebben az évszázadban Amerika hosszú távú katonai, gazdasági és politikai érdekei szempontjából Ázsia lesz a legfontosabb régió” – állapította meg Nicholas Burns amerikai külügyminiszter-helyettes. „Jelenleg Ázsia déli része, és azon belül is India kapja a legnagyobb figyelmet” – tette hozzá Burns. Az éves találkozón megjelent szakemberek egybehangzóan azt tartják: India jó úton halad afelé, hogy regionális atomhatalomból az egész világra befolyásos gazdasági hatalommá váljon. 

Az évi 7-8 százalékos gazdasági növekedés elérése után az ország vezetése már 10 százalékos bővülésre készül a közeljövőben. Ha ezt sikerül megvalósítani, egyes szakértők szerint 10, mások szerint 25 éven belül India Kína komoly vetélytársává válhat a globális piacon. 

Bár jelenleg még nem kérdés, hogy melyik állam gazdasága nyom többet a latban, a „világ leggyorsabban növekvő demokráciájával” büszkélkedő India számos kedvező feltételt tudhat magáénak: erős technológiai és szolgáltatóipari háttérrel, viszonylag hatékony tőkepiaccal és bankrendszerrel, egyre inkább „izmosodó” magánszektorral és vállalkozói kultúrával, jó egyetemi képzési rendszerrel és bőséges fiatal munkaerővel rendelkezik. Hátránya azonban, hogy a gyarmati időkből örökölt bürokrácia, a még mindig burjánzó korrupció, a helyenként igen gyenge infrastruktúra és a rendkívül visszamaradott általános iskolai rendszer mind hátráltatja a befektetések megvalósítását. Ugyanakkor a jól képzett munkaerő miatt a kifinomultabb szakértelmet igénylő munkákat a legfejlettebb ipari államok előszeretettel telepítik ki Indiába. Bár Kína tízszer annyi terméket exportál az Egyesült Államokba, mint India, az indiai termékek minősége azonban általában jobb, mint a kínaiaké.

Bár a fizetések Indiában gyorsabban növekednek mint bárhol máshol a világon, az ország égető szükségekkel küszködik. A technológia és az informatikai bázis a gazdaságnak csupán töredékét képviseli – az egymilliárdos lakosság háromnegyede ugyanis a kevésbé fejlett vidéki területeken él és dolgozik. Bár az Indiai Iparszövetség elnöke szerint országa a „világ élelmiszerkosarává” válhat, fejlődésre ezen a területen is nagy szükség van: a mezőgazdaságból élők egynegyede napi 2 dollárnál (420 forint) kevesebbet keres, és 500 millióan élnek elektromos áram nélkül. Egyes előrejelzések szerint 2050-re India válhat a világ legnépesebb országává, ami egyben azt is jelenti, hogy a növekvő létszámú munkaképes korosztály számára egyre több munkalehetőséget kell teremteni. Míg az ország déli és nyugati államai robbanásszerű fejlődésen esnek át, az északi és keleti államok jóval elmaradottabbak: Ázsia legnagyobb nyomornegyedei itt találhatók, és jelentős lépésekre van szükség az AIDS és más betegségek terjedésének megfékezéséhez is. 

Az indiai lakosság egészségi állapota

Figyelmeztetés Új-Delhinek

India minden eddiginél jobban törekszik a nemzetközi kapcsolatok építésére, és kétségkívül Washington, Brüsszel és Tokió is egyre nagyobb figyelmet szentel Új-Delhinek. Bár márciusban Bush elnök várhatóan látogatást tesz majd az ázsiai országban, a kölcsönös érdeklődést néhány kényes kérdés még beárnyékolja. Ezek közül talán a legégetőbb India Iránnal való kapcsolata: India gyorsan növekvő lakossága és ipara olyan energiaszükségletet gerjeszt, amelyet az ország nem tud belülről fedezni. Tervbe vették ezért egy olyan gázvezeték megépítését, amely Pakisztánon keresztül vezetne Iránból Indiába. A terv aggodalmat keltett Washingtonban, amely azt szeretné, ha Új-Delhi támogatná, hogy Irán atomprogramja az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerüljön. India ugyanakkor maga is rendelkezik atomprogrammal, és nem írta alá az atomsorompó-egyezményt. Egy tavaly júliusban aláírt megállapodás szerint Amerika hajlandó polgári célú nukleáris technológiát és nukleáris üzemanyagot szállítani Indiának, ha az cserében szigorúan elkülöníti polgári és katonai célú programját, és az üzemek kapuit megnyitja a nemzetközi megfigyelők előtt. David Mulford, Amerika indiai nagykövete szerint azonban az egyezség könnyen felbomolhat, ha Új-Delhi mégis támogatná Teheránt. Ez egyelőre még bizonytalan, mivel India viszont Amerika támogatására számít ahhoz, hogy a Biztonsági Tanács állandó tagjává válhasson.

Olvasson tovább: