Kereső toggle

Dubai cég ellenőrizheti a tengeri forgalmat

Amerikai kikötők arab kézben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy dubai székhelyű arab cég ellenőrzése alá kerülhet az Egyesült Államok hat legfontosabb tengeri kikötője. A váratlan kormányzati döntés ellen tiltakozók szerint a szeptember 11-ei támadás után a titkosszolgálatok több figyelmeztetést kaptak, hogy az al-Kaida óceánjárókat akar eltéríteni és az amerikai partoknál felrobbantani.A New York-i kikötő. Sebezhető pont Fotó: Reuters

A Bush-kormányzat jóváhagyta, hogy az Egyesült Arab Emírségekben működő, londoni székhelyű Peninsular and Orienta Steam Navigation Co.-t felvásárolja a Dubai Ports World. Az ügylet nagy port kavart Amerikában, mind demokrata, mind republikánus képviselők azt követelték Bush elnöktől, hogy lépjen közbe, és állítsa le az üzletet, mivel az veszélyeztetheti az ország biztonságát. 

A képviselők mellett az egyik érintett város, Baltimore polgármestere is hevesen tiltakozott. Martin O’Malley egyenesen felháborítónak, vakmerőnek és felelőtlennek minősítette a döntést, és arra sürgette a Fehér Házat, hogy gondolja át újból az eladást. Az elmúlt években több információ jelent meg arról, hogy az al-Kaida több mint egy tucat felségjelzés nélküli tengeri hajóval rendelkezik, amelyekkel nyugati óceánjárókat szeretnének megtámadni. A kalózakció során eltérített hajókat amerikai vagy nyugat-európai kikötőkbe vezetnék, és felrobbantanák. A tengeri kikötők a tömeges személy- és áruszállítás miatt egyébként is védtelenebbek biztonsági szempontból, mint a repülőterek.

A 6,8 milliárd dollár (mintegy 1400 milliárd forint) értékű tranzakció során Baltimore és Miami mellett a New York-i, a New Jersey-i, a New Orleans-i, valamint a philadelphiai kikötők üzemeltetése kerülne a DP World irányítása alá, amely az áru ki- és beszállításának biztosításáért, a kikötő létesítményeiért, valamint a biztonsági személyzet felállításáért felelne. 

A Bush-kormányzat azzal érvelt az üzlet jóváhagyása mellett, hogy az Egyesült Arab Emírségek Amerika „kitartó barátja és szövetségese”, és hogy több minisztérium is úgy ítélte, hogy az ügylet nem veszélyezteti az ország biztonságát. Emellett hajózási szakemberek arra hivatkoznak, hogy a DP Worldnek gazdasági érdeke, hogy a kikötők biztonságosan és hatékonyan működjenek.

Több képviselő számára azonban az érvek nem meggyőzőek. Véleményük szerint alaposan át kellene vizsgálni a céget, mivel számos korrupciós és fegyverkereskedelmi ügy veszi körül, és az Egyesült Arab Emírségekkel való kapcsolatát is fel kellene göngyölíteni. New Yorkban a 2001-es szeptemberi támadások áldozatainak hozzátartozói sajtótájékoztatón tiltakoztak, arra hivatkozva, hogy az Emírségek anyagi támogatást biztosított a New York és Washington elleni támadásokhoz. Amellett, hogy az a terrorista, aki a United Airlines gépét a World Trade Center déli tornyába vezette, ebben az országban született, az FBI arra a következtetésre jutott, hogy az Emírségek bankrendszerén keresztül érkezett pénzügyi támogatás a támadásokhoz, és többen a gépeltérítők közül az Egyesült Arab Emírségeken keresztül utaztak Amerikába. 

Mark Foley republikánus képviselő (képünkön) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a nemzetközi közösség Irán nukleáris törekvéseit próbálja megfékezni, az Emírségek a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Iránnal az elmúlt időszakban. 

A szövetségi törvény szerint az elnök március 2-áig bírálhatja felül a Külföldi Befektetések az Egyesült Államokban Bizottsága által jóváhagyott ügyletet.

Olvasson tovább: