Kereső toggle

A Putyin-misszió

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Putyin orosz elnök azt ígéri, hogy megszelídíti a Hamaszt. A terrorszervezet vezetőit tárgyalásra hívta Moszkvába, mondván, el kell fogadni a palesztin nép döntését. A Hamaszt Moszkva – az Egyesült Államoktól, az Európai Uniótól és Izraeltől eltérően – soha nem sorolta a terrorszervezetek közé. Az izraeli kormánykörök szerint Putyin ezzel a lépéssel „hátba szúrta Izraelt”.

A nemzetközi Kvartett (az ENSZ, az EU, az Egyesült Államok és Oroszország) eredetileg feltételeket szabott ahhoz, hogy szóba álljon a Hamasszal. A szervezetnek el kellene fogadnia a Kvartett béketervét, le kellene mondania az erőszakról, el kellene ismernie Izrael Államnak a létezéshez fűződő jogát és a Palesztin Hatóság (PFSZ) Izraellel kötött megállapodásait. 

A Hamasz minden egyes feltételt külön-külön és együttesen is elutasított. Nem hajlandó elfogadni a békemenetrendet, nem mond le az erőszakról, nem ismeri el Izrael Állam létezési jogát, és nem fogadja el a vele kötött szerződéseket. Ennek ellenére kezdeményezte Putyin a Hamasszal való konzultációt, amelyet a szervezet kormányfőjelöltje, a gázai Iszmail Hanije örömmel elfogadott. Pedig Kaled Masaal, a szervezet Damaszkuszban székelő politikai irányítója szerint a legtöbb, amit megígérhet az, hogy ha Izrael visszavonul az 1967-ben elfoglalt „palesztin területekről”, a Hamasz cserébe tűzszünetet, azaz „hudnát” hirdet. Az átmeneti állapot a Hamaszt erősítené, hiszen az EU felújítaná a Palesztin Hatóság támogatását. Izraelt viszont a védhetetlen 1967 előtti vonalak mögé utasítaná, anélkül, hogy a Hamasz feladná Izrael felszámolásának szándékát. Putyin a lehetetlenre vállalkozott, hiszen legfeljebb kozmetikai változtatásokat érhet el a Hamasznál, amelynek álláspontja az iszlamista alapokmányuk szerint nem változtatható meg.Iszmail Hanije, a Hamasz kormányfőjelöltje 

Az izraeli külügyminiszter szerint „a Hamasz terrorista szervezet, és ennek megfelelően kell kezelni”. A Kvartett feltételei nem jelentenek tárgyalási alapot, azokat a Hamasz által kormányzott Palesztin Hatóságnak feltételek nélkül el kell fogadnia. Putyin arra alapozta meghívását, hogy a Hamaszt a palesztin nép demokratikus választáson hatalmazta fel a politikai képviseletre. Tény, hogy a palesztinai arabok a Fatah helyett a Hamaszra, a békés megoldással szemben a terrorra, a háborúra szavaztak. A Hamasz természete azonban ettől még nem változott meg. Továbbra is terrorcsoport, amely nemcsak Izrael Állam elpusztítását, de minden egyes zsidó megölését célozza. Ezenfelül a Hamasz része az al-Kaida globális terrorhálózatának, és támogatja az orosz civilek és katonák ezreit meggyilkoló csecsen iszlamistákat is. Európa-ellenes tüntetés Gázában 

Putyint azonban még ez sem zavarja. Eltökélt célja, hogy a Hamaszt politikai pártként szalonképessé tegye, elvégre a Hamasznak mindig is volt egy politikai szárnya. Nem kell hogy lefegyverezze a Kasszem Brigádokat, elég, ha rendőrökké öltözteti át őket. Masaal jelezte, hogy meg kell alakítani a Palesztinai Hadsereget. Be akarja olvasztani a Fatah terrorcsoportjait is. A moszkvai befolyást az orosz fegyverek és tanácsadók biztosítanák. Ebben a törekvésében Brüsszel is támogatni fogja Putyint. Javier Solana az utolsó pillanatig eurómilliókkal támogatta a Hamasz „politikai szárnyát”, és csak amerikai nyomásra tette terrorlistára a szervezetet. Solana már akkor jelezte, hogy ha a Hamasz politikai párttá alakul, az unió ismét támogatni fogja a szervezetet. Az Amerikában betiltott Hamasz-alapítványok Európában a tilalom alatt is zavartalanul gyűjtenek a Hamasz javára.

Február 18-án kerül sor a Hamasz-többségű új palesztin törvényhozó testület beiktatására. Megválasztják a parlament Hamasz-tag elnökét, aki egyben a Palesztin Hatóság elnökhelyettesének posztját is betölti. A Hamasz alakít kormányt még akkor is, ha miniszterei a Putyin– Solana-terv szerint független, technokrata személyiségek lesznek. 

Nincs jobb a zsidó vérnél

Két öngyilkos merénylő utolsó üzenetét tartalmazó videót tett fel egy Hamasz-honlap közvetlenül a terrorszervezet választási győzelme után. „Addig isszuk a zsidók vérét, amíg el nem menekülnek a muszlimok földjéről” – fenyegetőzik a felvételen Ahmed Majila, aki Maumin Radzsabbal együtt 2004 decemberében robbantotta fel magát a karni határátkelőhelynél. „Üzenetem a gyűlölt zsidóknak: mi mindenütt vadászunk rátok, ébren vagy álmotokban. Tudjuk, hogy nincs jobb a zsidó vérnél”– búcsúzott Majila. A másik terrorista, Radzsab megfogadta: „Allah nevében, elpusztítunk benneteket. Megtisztítjuk földünket tőletek, disznók, akik beszennyeztétek e földet.” 

A videó végén Radzsab búcsút vesz anyjától, aki segít felcsatolni a bombát.

Olvasson tovább: