Kereső toggle

Patthelyzet:

Ki állítja meg Iránt?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Két és fél év tárgyalássorozat után zsákutcába jutottak a tárgyalások Iránnal: Teherán nyilvánvalóvá tette, hogy nem érdekelt semmilyen "nagyüzletben" a Nyugattal, és nem hajlandó lemondani atomprogramjáról. A diplomácia alternatívája a katonai erő alkalmazása lenne, ám erre egyetlen
vezető politikus sem gondol – legalábbis nyilvánosan.Az iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád

Sajtóértesülések szerint azonban Izraelben erre az eshetőségre is készen állnak. Az izraeli légierő befejezte a felkészülést az iráni atomlétesítmények elleni támadásra – jelentette hétvégén a Sunday Times. A brit lap értesülései szerint a Negev sivatag egyik légibázisán egy hatvankilenc F–15-ös vadászgépből álló elit kötelék áll készenlétben az akcióra. A pilóták hónapokon keresztül gyakorolták az utántöltés nélküli hosszú távú repüléseket. Az egyenként 100 millió dollár érték? gépek a legkorszer?bb, részben még soha ki nem próbált hadieszközökkel vannak felszerelve. 

A légierő mellett két atom-tengeralattjáró is készenlétben áll, az egyik a Perzsa-öböl mélyén, a másik a haifai kikötőben. A tervek szerint a légicsapásokat egy helikopterekkel célba juttatott elit kommandó egészítené ki, akik a föld alatti célpontokat igyekeznek megsemmisíteni. 

Kérdés, hogy milyen sikerrel járna egy ilyen támadás, hiszen az iraki atomreaktor ellen indított 1981-es izraeli támadás példáján okulva az irániak legalább negyven különböző helyszínre telepítették az urándúsító berendezéseiket. "Annál, hogy semmit nem teszünk, csak egy lehet rosszabb: ha támadunk, és a támadás nem sikerül" – véli Richard Perle, aki pedig az amerikai neokonzervatívok között az egyik "héjának számít". Perle szerint csak akkor lehet sikerre számítani, ha az akciót az Egyesült Államok is támogatja, erre azonban szerinte kevés az esély: "Az európaiak addig beszélgetnek, míg Irán felrobbantja az első bombát. A Bush-kormányzat pedig bénult állapotba került. Elveszítették a világos irányérzéket Iránnal kapcsolatban, és azzal vannak elfoglalva, hogy ne kelljen semmi nehéz döntéssel szembenézniük. Pedig nem is olyan rég még arról beszéltek a katonák, hogy Bagdad elfoglalása után jobbra fordulnak és tovább mennek Teherán felé." Feltört pecsétek. Ahmadinezsád elnök

Az Iránnal tárgyaló európai országok találkozót tartottak a héten Londonban, az Egyesült Államok, Kína és Oroszország részvételével, az ENSZ-szankciókban azonban kevesen bíznak.

Ha pedig sem a diplomácia, sem a katonai megoldás nem működik, akkor csak abban lehet bízni, hogy belülről támad olyan ellenzéki erő, amely képes megdönteni a mollahok hatalmát. Ahmadinezsád elnök kijelentései alapján azonban Teheránban nem ilyen rendszerváltásra készülnek. (lásd írásunkat: A perzsa messiás

AZ IRÁNI atomdosszié

  • 1967 A sah uralma alatt Irán megkezdi első nukleáris programját egy öt megawattos könnyűvizes reaktorral, amelyet az USA szállít.
  • 1968 Irán aláírja az atomsorompó-egyezményt.
  • 1989 A szovjet–iráni nukleáris együttműködés kezdete.
  • 2002 Szeptemberben megkezdődnek a bushehri első erőm? munkálatai; száműzetésben élő iráni ellenzékiek leleplezik a natanzi urándúsító üzemet; decemberben pedig műholdas felvételek készülnek az araki és natanzi üzemekről.
  • 2003 Irán tárgyalásokba kezd az EU-hármakkal, és "jóindulata" jeleként felfüggeszti az urándúsítást; aláírja az atomsorompó-egyezmény kiegészítő protokollját, továbbá beleegyezik, hogy a NAÜ meglepetésszer? vizsgálatokat végezzen.
  • 2004 Júniusban a NAÜ megrója Iránt, mert az nem tanúsít teljes kör? együttműködést; novemberben Irán felfüggeszti az urándúsítást.
  • 2005 Irán és az EU-hármak tárgyalásai kudarcot vallanak. A NAÜ szerint Irán nem tartja be az atomsorompó-egyezményt; augusztusban újra megnyitják az iszfahani üzemet.
  • 2006 Januárban Irán feltöri a natanzi erőműre helyezett NAÜ-pecséteket is, és folytatja programját. A NAÜ szerint Teherán kis mennyiségben meg akarja kezdeni a dúsítást.Az iráni Sahab-3 rakéta Teherán utcáin

A keresztényeket is gyűlölik

"Keresztényeket gyűlölni nem rasszizmus, hiszen nem bőrszínük, származásuk miatt gyűlöljük őket. Nem azért kell gyűlölni őket, mert európaiak, amerikaiak vagy éppen kínaiak, hiszen ők is embertársaink. Azért gyűlöljük őket, mert Krisztusban hisznek, és azt vallják, az Isten a Szentháromság része, ez pedig politeizmus" – mondta nemrég a szaúd-arábiai Al-Mazsd tévécsatorna egyik műsorában az Al-Imam egyetem iszlámjog-profeszszora, Abd Al-Aziz Fawzan 

Al Fawzan. A professzor arra szólította fel a nézőket, hogy gyűlöljék a keresztényeket, még akkor is, ha saját szüleik is azok, ennek a gyűlöletnek azonban "pozitívnak" kell lennie, amely arra irányul, hogy megváltoztassa a keresztények meggyőződését. (hirszerzo.hu)

Khomeini szellemében

Mahmúd Ahmadinezsád mondta 2006 januárjában:

"Azt mondják [a Nyugat], hogy ellenzik a kutatásainkat. De milyen jogon mondják ezt? Ez talán nem fundamentalista, középkori gondolkodás? Sajnos, úgy látjuk, a technikai fejlődés ellenére a nyugati országok még mindig a középkorban élnek." 

"Az iszlám umma (nemzetek közössége – a szerk.) bármely olyan vezetője, aki elismeri Izraelt, a saját népe haragjával szembesül."

"Az Iráni Iszlám Köztársaság baráti kapcsolatok kiépítésére törekszik minden szomszédos országgal a Perzsa-öbölben, és igyekszik előkészíteni a terepet a sátáni erők visszavonulásához."

"Akik a Kudsz városát [Jeruzsálemet] megszállva tartó erőket nyíltan támogatják, tudniuk kell, hogy nevük ott lesz a háborús bűnösök listáján. Hamarosan bíróság elé állítjuk őket Palesztinában.
A fegyvereiket pedig mi fogjuk lepecsételni és megsemmisíteni."

Hogyan készül az atom-bomba?

1. Bányászat – Az urán-ércet kibányásszák, porítják és megtisztítják, hogy kinyerjék az uránérc-koncentrátumot

2. Átalakítás – Az uránérc-koncentrátumot gázzá alakítják

3. Dúsítás – A gázt centrifugákba teszik a nukleáris üzemanyaghoz és fegyverekhez használt ritka izotóp (235U) dúsításához

4. Felhasználás – A fegyverekhez szükséges urán több mint 90%-os dúsítású. Az első
ilyen bombát Hirosimánál vetették be 1945-ben

Olvasson tovább: