Kereső toggle

Egy hónappal az iraki választások után

Köszönet és bombák

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Megegyezést sürget az amerikai elnök az új iraki kormány összetételét illetően. A 275 fős nemzetgyűlés többségét a síita Egyesült Iraki Szövetség, míg a második legnagyobb frakciót a Kurd Szövetség adhatja. A szunniták a választások bojkottálása és a lázadó fegyveresek fenyegetései miatt csak a harmadik legnagyobb parlamenti csoport lehetnek. A demokratizálódás szempontjából óriási jelentőség? eseményt beárnyékolják a fegyveres csoportok újabb véres akciói.

Alig egy hónappal az iraki választások után nem csitulnak a fegyverek .a közel-keleti országban. Nemzeti kiegyezésre pedig igen nagy szükség lenne Irakban, ahol a szövetségesek által megbuktatott Szaddám-rezsim alatt a szunnita kisebbség gyakorlatilag elnyomás alatt tartotta a síita többséget, illetve a kurd etnikumot. A tavaly december 15-én megtartott választások egyelőre nem véglegesített, de papírforma szerinti eredménye a Síita Egyesült Iraki Szövetség nagyarányú előnyét hozta. A síita szövetségnek a felelőssége, hogy az új iraki kormányba bevonja mind a kurd, mind pedig a régi rendszerrel szimpatizáló szunnita arab pártokat. Az amerikai elnök egy, a háborús veteránok előtt tartott beszédében az irakiak felelősségét hangsúlyozta és a politikai, vallási irányzatok közötti különbségeken való felülemelkedést nevezte meg annak garanciájaként, hogy Irak egy valóban működőképes demokráciává váljon. Bush elnök szerint "fennáll a veszély, hogy Irak visszacsúszik a diktatúra és elnyomás politikájába", ha nem tud túllépni a múlt sérelmein.

A jordániai származású Abu Muszab az-Zarkavi vezette terrorsejtek azonban mindent elkövettek, hogy az új kormány legitimitását és a normális élet kialakulását hátráltassák. Az újév óta elkövetett atrocitások mérlege ijesztő: több mint 240 ember vesztette életét és csaknem háromszázan sebesültek meg fegyveres erőszak miatt és az amerikai hadsereg veszteségei is jelentősek. Minden feszültséget okozó gerillaakció és kritika ellenére sok iraki hálás az amerikai hadseregnek. Közülük való annak a három hónapos kislánynak a családja, amely egy amerikai katonák által végrehajtott éjszakai razziának köszönheti gyermekük megmenekülését. A katonák fegyveres lázadókat kerestek, de a házban a kommandósok egy haldokló kislányt találtak. Núr Aznár egy – kezelés híján – halálos, nyílt gerincbetegségben szenvedett, de a család belegyezésével és egy segélyszervezet segítségével a katonák a kislányt az Egyesült Államokba szállították, ahol amerikai orvosok gyors és sikeres műtéttel megmentették az életét. Baby Núr nagymamája a CNN hírcsatornának nyilatkozva csak annyit mondott arabul: "Shakra Amerika", azaz "Köszönöm, Amerika".

Olvasson tovább: