Kereső toggle

Palesztin választások

Képviselők és terroristák

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Fatah egyik fegyverese Nabluszban lelőtte a rivális párt plakátozóját, de ezt az incidenst leszámítva rendben zajlottak a héten a palesztin képviselői választások. Az urnákat Kelet-Jeruzsálemben két órával később zárták, olyan hosszú sorok álltak a szavazófülkék előtt. A jeruzsálemi választás demonstráció is volt Izraellel szemben: a palesztinok egy lépéssel közelebb kerültek céljukhoz, hogy kiszakítsák a város egy részét és a leendő államuk fővárosává tegyék azt.

A választást megelőzően úgy tűnt, hogy a Hamasz akár utol is érheti a Fatahot. A politikusok igyekeztek is felkészülni erre a nem várt fordulatra. "A kisebbség elfogadja a többség döntését. Ha a Hamasz győz, mi mögéjük fogunk állni. Ez a demokrácia" – jelentette ki Ahmed Korei palesztin miniszterelnök a szavazás előtti napon. A CNN a kampány során már a Hamasz "új arcáról" készített riportot. Jimmy Carter volt amerikai elnök – aki a nemzetközi választási megfigyelő csoport vezetőjeként a helyszínen követte az eseményeket – szintén úgy vélte: a Hamasz sikere a szervezet mérsékeltté válását eredményezheti.

Mahmúd Zahar, a Hamasz vezetője azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket. "Soha" – válaszolta tömören arra a kérdésre, hogy a választások után elfogadják-e Izrael létezéshez való jogát. Iszmail Hanija, a mozgalom gázai vezetője pedig kijelentette, hogy tévednek azok, akik azt várják, hogy választani fognak a parlamenti politizálás és a fegyveres harc között: "Ez a kettő nincs ellentétben egymással."

A Hamasz az előzetes eredmények alapján szorosan a Fatah mögött a második helyen végzett. Erős ellenzéki szerepük azzal járhat, hogy a Nyugat által elfogadottabb, ám a palesztin közvélemény szemében korruptnak tekintett Fatah is radikálisabb irányba fordul. Ennek egyik jele volt az, hogy a választási lista első helyére az izraeli börtönben ötszörös életfogytiglani büntetését töltő Marvan Bargutit jelölték. A Fatah fegyveres szárnyának, a Tanzimnak vezetőjeként Barguti öt polgári lakos életét kioltó terrortámadásokért felelős, az izraeli hatóságok – nyilvánvalóan a nagyobbik rossz elkerülése érdekében – a választás előtti napokban mégis engedélyezték, hogy interjút adjon az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak. "Barguti a legnépszerűbb ember a palesztin területeken. Minden közvélemény-kutatás azt jelzi, hogy a legtöbb ember bízik benne." – nyilatkozta a Jerusalem Post kérdésére Nabil Kukali, a Palesztin Média Intézet vezetője. Egyes vélemények szerint Bargutinak "szerencséje", hogy börtönben töltötte az utóbbi éveket, így nem keveredett bele a Fatah-ra nagy árnyékot vető korrupciós ügyekbe. 

Hivatalos adatok szerint a képviselőjelöltek közel 10 százaléka, összesen harmincegy olyan személy, akik jelenleg is izraeli vagy palesztin börtönökben ülnek. Barguti mellett a legismertebb ilyen jelölt Hasszán Juszef, a Hamasz nyugati-parti vezetője. A parlamenti bejutásra esélyes még a baloldali Abu al-Musztafa Lista, amelynek vezetője Ahmed Szadat, aki Zeevi izraeli turisztikai miniszter meggyilkolásáért felelős, a Hamasz listáján pedig két olyan női jelölt is szerepel, akiknek a fia öngyilkos merényletben vett részt.

A hamasz-alapokmányából

Allah a célunk, Mohamed a prófétánk, a Korán az alkotmányunk, a Dzsihád az utunk és az Allahért vállalt halál a legfőbb óhajunk. (8. cikkely)

Az Iszlám Ellenállási Mozgalom (ennek rövidítése a Hamasz mozaikszó – a szerk.) hiszi azt, hogy Palesztina földje iszlám szent terület, amely a jövő muzulmán nemzedékeinek lett szentelve az Ítélet Napjáig. Egyetlen darabját sem szabad feladni: egyetlen arab országnak, sem királynak vagy elnöknek, sem szervezetnek – legyen az palesztin vagy arab – nincs joga ehhez. (11. cikkely)

A palesztin kérdésnek nincs más megoldása a dzsihádon kívül. … Ami az úgynevezett békemegoldásokat és nemzetközi konferenciákat illeti, azok a Mozgalom céljaival ellentétesek. (12. cikkely)

A cionisták voltak a második világháború mögött, hogy vagyonokat gyűjtsenek a fegyverkereskedelemből és az államuk megalapításához egyengessék az utat. Nincs olyan háború ma a világban, amelyben ne lenne benne a kezük. (28. cikkely) 

A cionisták terve A Cion Bölcseinek Jegyzőkönyvében van rögzítve. (32. cikkely)

Fatah kontra HamaszJaszin sejk, a Hamasz alapítója

A két rivális palesztin szervezetet szinte egyidőben, a nyolcvanas évek végén alapították. Bár mind a Fatah, mind a Hamasz számos terrortámadásért felelős, számos különbség van köztük, amelyek az alapító nyilatkozataikból is kitűnnek. A Fatah a palesztin és arab nacionalizmus alapján áll és a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) politikai képviselőjeként kész volt arra, hogy tárgyaljon Izraellel és elfogadja az egy föld – két állam megoldást. A Hamasz azonban hitvalláson alapuló politikát folytat, és iszlám nemzetben gondolkodik. Minden kompromisszumot bűnnek tart, amely Palesztina akár egy darabkáját is feladja a "cionista megszállóknak". A szervezet alapokmányának 32. cikkelye úgy fogalmaz: legyen átkozott mindaz, aki visszavonul a cionizmus elleni küzdelemből. 

Amíg a palesztin alapokmány egy politikai dokumentum, amelyet a Palesztin Nemzeti Tanács (PNT) alkotott, a Hamasz platformnak nincs szerzője. Míg a PNT módosíthatta az Osloi Egyezmény nyomán a PFSZ alapokmányát, a Hamasz chartája egy Korán-idézet alapján örök és megváltoztathatatlan.

A PFSZ-dokumentum - a nyugati közvélemény elvárásai szerint - kerüli az antiszemita megnyilatkozásokat, a Hamasz-alapokmány mentes minden önkorlátozástól: a zsidók az okai minden rossznak, nemcsak a kapitalizmusnak, de a szocializmusnak is, ők alapították a Népszövetséget, az ENSZ-t, valamint olyan nemzetközi szervezeteket, mint a szabadkőműves mozgalom, azért, hogy aláássák és ellenőrzésük alá hajtsák az emberi társadalmakat. Ehhez jönnek még a zsidó pénzügyi és gazdasági központok, amelyek a zsidó világuralmat biztosítják.

Olvasson tovább: