Kereső toggle

Irán tovább dúsít

Fogytán a türelem

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"Fogytán a világ türelme" – üzente Tony Blair Teheránnak, miután Irán kedden egyoldalúan úgy döntött, hogy eltávolítja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség pecsétjeit a Natanz urándúsító erőműről. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök

Irán 2003 októberében állította le atomprogramját, mikor is "bizalom-építő" szándékkal önkéntesen belegyezett, hogy felfüggeszti urándúsító tevékenységét. A múlt héten azonban bejelentette, hogy folytatni kívánja atomprogramját. 

Az országnak múlt héten Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) előtt tisztáznia kellett volna kutatási és fejlesztési szándékait, ám az iráni delegáció a találkozó előtt váratlanul hazautazott. A nemzetközi szervezet képviselői elmondták, hogy továbbra sem rendelkeznek megfelelő információkkal például arról, hogy hogyan szerzett be Irán a dúsításhoz szükséges centrifugákat, valamint arról, hogy milyen tevékenység folyik azokon a telepeken, melyekre nem engedték be a nemzetközi ellenőröket, mondván, 2004-ben már felszámolták azokat.

Iráni részről azt állítják, hogy a NAÜ jóváhagyta a pecsétek eltávolítását és ezért nukleáris programjuk az ellenőrök jelenlétében fog folytatódni, melyhez véleményük szerint nekik is ugyanolyan joguk van. Ez a második alkalom, hogy Irán eltávolítja a NAÜ által elhelyezett zárpecséteket. Ezt megelőzően augusztusban az Iszfahán erőművet indították újra. Egy, a londoni The Timesnak nyilatkozó európai diplomata szerint Teherán nem kevesebb, mint 164 centrifuga segítségével végzi a nukleáris üzemanyag előállítását. A nagy kapacitás arra utal, hogy a folyamat során az uránt nem csak erőművekben történő felhasználásig dúsítják fel, hanem atomfegyverek gyártásához készítik elő.

Az Egyesült Államok kilátásba helyezte, hogy az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé fogja vinni, mely gazdasági szankciókat hozhat Irán ellen. Jacques Chirac francia elnök figyelmeztette Iránt, hogy óriási hibát követ el,
amennyiben tovább folytatja nukleáris programját. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter katasztrofális jelként értékelte Irán lépését.

Az izraeli külügyminiszter, Silvan Salom szerint Irán bejelentése olyan eltökéltséget tükröz, amely azt mutatja, hogy kudarcba fulladt a világ azon törekvése, hogy leállítsa Teherán atomprogramját. Salom elmondta, hogy azzal, hogy a nemzetközi közösség nem képes az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vinni, megerősíti Iránt abban, hogy folytathatja nukleáris kutatását. A külügyminiszter azt is leszögezte, hogy Izraelnek továbbra is hangsúlyoznia kell, hogy a probléma nemzetközi és nem csupán az iráni–izraeli konfliktusról szól. December végén izraeli katonai vezetők arra figyelmeztettek, hogy idén márciusra Irán olyan készültségi fokot érhet el, amely mellett már fokozottan kockázatos lenne az atomlétesítmények lebombázása.

Eközben a moszkvai kormány felajánlotta Iránnak, hogy a két ország közösen folytasson urándúsítást Oroszország területén. A javaslatot az Egyesült Államok és az Európai Unió is támogatja abban bízva, hogy ezáltal az urándúsítás kikerül Irán területéről és így ellenőrizni lehet, hogy nem fegyverek előállítására használják a programot. Teherán azonban fenntartásait hangoztatva elutasította a javaslatot. 

Iráni tábornokok katasztrófája

Hétfőn Irán északnyugati részén lezuhant egy katonai repülőgép, mely során legalább tizenketten vesztették életüket, köztük Ahmad Kazemi tábornok, a forradalmi gárda szárazföldi erőinek parancsnoka. A Falcon típusú gép utasainak nagy része a forradalmi gárda magas rangú tisztje volt.

Két hónapon belül ez már a második alkalom, hogy katonai repülőgép zuhant le Iránban. Mindkét esetben a gépek utasokat szállítottak és vészleszállást próbáltak meg végrehajtani.

Olvasson tovább: