Kereső toggle

Élnek és fenyegetnek

Bin Laden újra üzent

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több mint egy év hallgatás után Oszama bin Laden újabb hangfelvételen üzent Amerikának. A szöveg egyszerre tartalmaz fenyegetést és békeajánlatot. Az elemzők szerint a felvétel hiteles, és a közelmúltban készülhetett, legfőbb célja az volt, hogy megerősítse: bin Laden még él. Több mint négy évvel a New York-i támadás után az al-Kaida fő vezetőit nem sikerült ártalmatlanná tenni: bin Laden mellett szabadlábon van Omar molla, Ajman al-Za-vahiri és Abu Muszab al-Zarkavi is.

Az arab nyelvű al-Dzsazíra televízió által lejátszott felvételen a terroristavezér azzal fenyegeti az Egyesült Államokat, hogy az al-Kaida újabb nagyszabású akciót tervez amerikai földön: "Csak idő kérdése egy újabb támadás. Az akció tervezés alatt áll, és amint készen vagyunk, a saját országotokban fogtok szembesülni vele." Bin Laden azonban az európai országokról sem feledkezett meg: "A mudzsahidjeink meg tudták kerülni a biztonsági intézkedéseket európai országokban is – láthattátok akcióikat a fontosabb európai fővárosokban." Mindemellett azt is hozzátette: Bush elnök rendkívül alacsony népszerűségi mutatói azt sugallják, hogy az amerikai nép nem akar a muzulmánokkal harcolni, "ezért felajánlunk nekik egy hosszú távú tűzszünetet, olyan igazságos feltételek mellett, amelyeket be fogunk tartani." A tűzszünet ára: kivonulás Irak és Afganisztán földjéről. "Olyan nemzet vagyunk, amelynek Allah megtiltotta, hogy hazudjon és hátba szúrjon másokat. Ezért a tűzszünetben mindkét fél stabilitást és biztonságot élvezhet majd Irak és Afganisztán újjáépítéséhez" – hangzott a "nagyvonalú" ajánlat. 

A szakértők szerint a felvétel valószínűleg eredeti, és feltehetőleg a közelmúltban készült. Az üzenet céljával kapcsolatosan azonban folyik a találgatás: vajon csak az volt a cél, hogy bin Laden bebizonyítsa, még mindig életben van, vagy valóságos fenyegetést tartalmaz, és továbbra is terrorizálni akarja a Nyugatot? Nem lehet kizárni azt sem, hogy a felvétel valamely újabb támadás megkezdésére tartalmaz kódolt üzenetet, de az is lehetséges, hogy támogatói küldetéstudatát próbálja megerősíteni. Az elemzők szerint a videó nem ad választ arra az 50 millió dollárt érő kérdésre – Washington ennyit tűzött ki ugyanis bin Laden fejére –, hogy hol rejtőzik a terroristavezér.

Az elemzők szerint azonban az üzenet nagy valószínűséggel mást közvetít a muzulmán hallgatóság, mint a nyugati világ felé. Többek szerint bin Laden nem akar kétséget hagyni afelől, hogy saját magát tekinti a globális dzsihád vezéralakjának. Mivel a nyugati média az utóbbi időben meglehetősen nagy figyelmet szentelt a szintén szélsőséges nézeteiről híres Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kijelentéseinek és Abu Muszab al-Zarkavi iraki akcióinak, bin Laden attól tarthat, hogy kikerül a dzsihád – és így a szélsőséges muzulmánok – látószögéből. Békeajánlatával letűnt korok nagy mohamedán vezetőinek – beleértve magát Mohamed prófétát is – gesztusát próbálja gyakorolni, egyértelműen sugallva, hogy tűzszünetet csak egy vezető ajánlhat fel. 

Zarkavi, az iraki ellenállók vezére is jól van

Az iraki lázadók egyik vezetője szerint Abu Muszab al-Zarkavi is egészséges, és további támadásokra készül. A legalább tízezer iraki katona és civil meggyilkolásáért felelős terrorvezér robbanószerekkel megrakott övben alszik éjjelente. Abu Omar al-Anszari sejk, a "Győztes Szekta Hadserege" nevű iraki ellenálló csoport vezére nemrégiben személyesen találkozott Zarkavival. "Soha nem veszi le az övet. Azt mondta: inkább felrobbantom magam és meghalok mártírként, és megölök magammal néhány amerikait is, mintsem hogy a kezükbe kerüljek és megalázzanak" – számolt be Anszari egy ismerősének, aki továbbította a történetet a The Sunday Timesnak. A beszámoló szerint Zarkavi tizenkét testőre is hasonló övet hord a mindig maguknál tartott géppisztolyok mellett. Zarkavi napi öt órát olvassa a Koránt, esténként pedig vezető imámok szövegmagyarázatait hallgatja és vallási kérdéseket vitat meg kíséretének tagjaival. Anszari beszámolója szerint a korábbi híresztelések ellenére a terroristának mindkét lába ép, és korábbi tüdősérüléseiből is felépült.

Olvasson tovább: