hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kivonulásért terror
Abbász tárgyal, az Iszlám Dzsihád gyilkol

2005. 12. 13.
Saron gázai kivonulása ellenére a palesztin terror tovább folytatódik. A hétfői netanjai robbantásos merénylet öt halálos áldozatával a palesztin tűzszünet dacára már negyvenre emelkedett a terrorcselekményekben ebben az évben meggyilkolt izraeliek száma. Az áldozatok fele az Iszlám Dzsihád által Hederán, Netanján és a Tel Aviv-i Stage Klub ellen elkövetett öngyilkos merényletben lelte halálát. Valamennyi merényletet az észak-szamariai terrorsejt hajtotta végre. 



Egy túlélő a bevásárlóközpont előtt. Nincs nyugalom Fotó: Reuters

Az öngyilkos merényletet elítélte az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió is. Javier Solana, az EU külügyekért felelős tisztségviselője felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy tartóztassa le a terrortámadás felelőseit, és állítsa őket bíróság elé. 

A brit külügyminisztérium is elítélte a merényletet, és felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy minden intézkedést tegyen meg, hogy a jövőben az ilyen támadások megakadályozhatók legyenek.

Bár a netanjai merényletet végrehajtó Iszlám Dzsihádot közvetlenül Damaszkuszból irányítják, a síita terrorcsoport szálai Teheránba vezetnek. A kétségtelen külföldi befolyás sem mentesíti a Palesztin Hatóságot (PH) általában, és annak vezérét, Mahmúd Abbászt különösen a felelősség alól. Abbász – aki a hét végén érkezett vissza a Vatikánból, ahol teljesen illetéktelenül jeruzsálemi látogatásra hívta meg a katolikus egyház fejét – az ügy kivizsgálására és a tettesek felelősségre vonására tett ígéretet. Az EU közel-keleti megbízottja még koszorút is vitt az áldozatok temetésére. Solana azonban nem követeli a terrorszervezetek lefegyverzését, a PH elnöke pedig nem hajtja végre a nemzetközi kvartett békemenetrendjének előírását a félkatonai különítmények lefegyverzésére.

Az izraeli biztonsági erők átfogó hadműveletre készülnek az Iszlám Dzsihád ellen. A célzott megsemmisítések folytatásáról már az előző héten, az Askelon elleni gázai Kasszam rakétatámadások után határoztak. A bejelentést követően a palesztin terrorcsoportok vezetői illegalitásba vonultak. Az elmúlt néhány hónapban tíz, az Iszlám Dzsihádhoz tartozó terroristát tettek ártalmatlanná. A legfontosabbat közülük, Luaj Szaadit tűzharcban lőtték le még októberben. Szaadi irányította a februárban egy Tel Aviv-i éjszakai klub ellen elkövetett öngyilkos merényletet. Novemberben vették őrizetbe Mahmúd Abu al-Rubot, aki a hederai hatos gyilkosságért tehető felelőssé.

Saul Mofáz izraeli honvédelmi miniszter kilátásba helyezte, hogy felújítják az öngyilkos merénylők családi házainak lerombolását is. A miniszter a legfőbb ügyész engedélyét kérte, hogy elrettentésül alkalmazhassa ezt a korábban rendszeresen bevetett eszközt is. "Ez szükséges lépés. Bárkinek, aki azt fontolgatja, hogy öngyilkos merényletre szánja el magát, tudnia kell, hogy ennek ára van" – nyilatkozta a miniszter. Az izraeli hadsereg egységei visszafoglalják azokat a szamariai falvakat, ahol az Iszlám Dzsihád terroristái megbújhatnak. Izrael gyakorlatilag lezárta Ciszjordániát, egyedül a karni kereskedelmi átkelőhely működik.

Izrael visszavonta a Palesztin Hatóság vezetőitől azokat az engedélyeket, amelyek szabad mozgást biztosítottak számukra a Gázai-övezet és Ciszjordánia között, és elhalasztották a két részt összekötő átvezető utak megnyitását is – jelentette be Ariel Saron kormányfő szóvivője, Ászi Sarív.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!