hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zendülők Bush nyomában
Chavez elnök szocializmust építene

2005. 11. 15.
Nem volt zavargásoktól mentes George W. Bush dél-amerikai útja. A hazájában sok kérdésben támadott amerikai elnök a kontinens államainak kétnapos csúcstalálkozóján vett részt a múlt héten az argentínai Mar del Platában, majd több latin-amerikai országot is felkeresett.



Chavez híveinek üzenete magyarul is érthető Fotó: Reuters

Buenos Airesben már az Amerika-közi csúcstalálkozót megelőzően érződött a feszültség, két alkalommal is erőszakba torkolló tüntetések zajlottak a fővárosban. 

A találkozóra Bush dél-amerikai ellenfelei és a globalizáció ellenzői is felkészültek: Mar del Plata üdülőváros központi stadionját bérelték ki, hogy ott Bush-ellenes demonstrációt tartsanak. A csúcstalálkozóra is hivatalos Hugo Chavez venezuelai elnök különvonatokat is bérelt, hogy a tüntetők Buenos Airesből könnyen eljussanak Mar del Platára. A demonstrálókkal tartott többek között az argentin futball-legenda, Diego Maradona, Emir Kusturica világhír? filmrendező, valamint a bolíviai elnökválasztáson induló indián vezető, Evo Morales is. Fidel Castro, az egyedüli államfő, aki nem kapott meghívót a csúcstalálkozóra, kubai sportolókat küldött a tüntetésre. 

A gyűlésen Chavez a Che Guevarát ábrázoló zászló előtt megígérte, hogy eltemetik az amerikai típusú kapitalizmust Dél-Amerikában, mely szerinte a térség felvirágzásának akadályát jelenti. Több mint kétórás beszédében olyan "kedvenc" témáiról beszélt, mint például az amerikai gazdaságpolitika igazságtalanságai, az iraki háború ellenzése, Venezuela megszállásának terve, és a "bolivári" forradalom álma, amely az "építő" szocializmust terjesztené el Latin-Amerika-szerte. 

Chavez beszéde megtette hatását, a gyűlést követően a résztvevők kisebb csoportokba verődtek, és az utcákon rombolni kezdtek. Baseballütőkkel felfegyverezve üzleteket fosztogattak és gyújtottak fel, téglákkal bedobálták az ablakokat, amerikai zászlókat égettek, fasisztának és terroristának nevezve Bush elnököt. A megfékezésükre érkező rendőrökre csúzlival köveket lőttek, mire a rendőrség könnygázt vetett be, és a csúcstalálkozó helyszínét elbarikádozta. A helyi lakosság nagy része még a tüntetés előtt elmenekült, így komolyabb sérülések nem történtek az incidensek során. 

Erőszakos Amerika-ellenes tüntetések zajlottak más argentin városokban is, melyek során a tüntetők amerikai érdekeltség? helyeket támadtak meg. Rosarióban négy rendőr sérült meg, amikor a demonstrálók megtámadták a Citibank egyik fiókját. Buenos Airesben is zavargások törtek ki, melyek során egy McDonald\'s éttermet gyújtottak fel. A szomszédos Uruguayban a tüntetők banképületeket, üzleteket támadtak meg, miközben Bush-ellenes szlogeneket kiabáltak. 

Ezek a zavargások már rendszeresekké váltak a világ vezetőinek találkozóinál, különösen azokon, amelyeken az amerikai elnök is részt vesz, és a 2001-es kanadai Amerika-közi csúcstalálkozóhoz képest a mostaniak nem voltak jelentősek.

A találkozón az amerikai államok kormány- és államfői a világ legnagyobb, Kanadától Chiléig terjedő szabadkereskedelmi övezetének létrehozásáról tárgyaltak, mely felvenné a versenyt az Európai Unióval. A javaslattal szemben Brazíliának és Argentínának, a térség két mezőgazdasági óriásának komoly fenntartásai vannak, mivel szerintük ezzel az Egyesült Államok húzna hasznot a kisebb nemzetekből. Az ellenzők közé tartozik még Paraguay, Uruguay és Venezuela. Emellett napirendre került a munkahelyteremtés és a szegénység elleni fellépés is a térségben. A találkozó végül is eredmény nélkül zárult: nem sikerült egyezségre jutni abban, hogy újrakezdik-e a tárgyalásokat a szabadkereskedelmi övezetről, ugyanis huszonkilenc állam támogatta az amerikai szabadkereskedelmi övezetet, öt állam szerint azonban várni kell a tárgyalásokkal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!