Kereső toggle

Egy év alatt hét hurrikán Floridában

Wilma az Öbölben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Újabb nagy erej? hurrikán söpört végig Floridán a napokban. A napfényben bővölködő államot tizenöt hónapon belül már a nyolcadik hurrikán tépázta meg, s bár a szintén nagy erej? Wilma nem okozott akkora pusztítást, mint Katrina vagy Rita, több szempontból mégis rekordokat döntött.Fosztogatók a Yucatan-félszigeten órákkal a vihar után. A hurrikán kesely?i Fotó: Reuters

Jamaika, Haiti, Kuba és Mexikó után a Wilma nev? hurrikán Florida felé vette útját, s bár a Yucatán-félszigetet kettes erősség? viharként hagyta el, a Mexikói-öböl meleg vizében újabb erőre kapott, és hármas erősséggel rontott neki Florida partjainak. A félszigeten négy óra leforgása alatt söpört végig, megtépázva mind a keleti, mind a nyugati partot. A hurrikán fákat döntött ki, háztetőket tépett le, közlekedési lámpákat döntött fel és sodort ki az útkereszteződésekbe. Útját pusztító tornádók, heves esőzések és áradások kísérték. A mintegy húsz áldozatot követelő vihar után közel hatmillióan maradtak napokra – sőt néhány helyen akár hetekre is – áram nélkül. Bár a pusztítás így is dollármilliókban mérhető, néhány település lakói úgy vélik,
rosszabbul is járhattak volna. A vihar elől közel 33 ezer ember vonult ki az ideiglenes óvóhelyekre, de sokan voltak, akik figyelmen kívül hagyták a kötelező evakuálási parancsot. Néhányan azért maradtak otthon, mert a korábbi hurrikánok ellenére még mindig nem hitték el, hogy velük is megtörténhet, amit a tévében láttak, mások pedig fásultságból döntöttek úgy, hogy házukban maradnak – bevallásuk szerint azonban utólag ezt nagyon megbánták. 

Többeket azért nem evakuáltak, mert nem akarták sorsukra hagyni szeretett háziállataikat. Az előző viharokhoz hasonlóan Wilma sem kímélte a közkedvelt turistaparadicsomokat: a mexikói Cancun és Cozumel környékéről közel 30 ezer turistát – köztük negyven magyart – kellett a tengerparti hotelekből ideiglenes tömegszállásokra evakuálni, akiknek aztán a luxusvakáció helyett hosszú sorokat kellett végigállniuk élelemért és alapvető cikkekért. A vihar utáni nyugodt perceket kihasználva a helybéliek tódultak az utcákra, hogy az őrizetlenül maradt boltokat fosztogassák. Egyes beszámolók szerint néhány városnegyedet órák leforgása alatt teljesen kifosztottak: mindent megragadtak, ami mozdítható volt. A jelenség magát a mexikói kormányt is meglepte, hiszen Cancun az ország legprosperálóbb térségében található: sok gazdag ember tölti itt a szabadságát, a szegényeket pedig a jól fizető vendéglátóipar vonzza erre a helyre. 

Másfajta következménye is van a sorozatos természeti csapásoknak. A hurrikánok miatt a hagyományos, papíralapú nyilvántartást vezető intézeteknél fennáll a tömeges adatvesztés kockázata, a személyes adatok védelmét szorgalmazók nagy aggodalmára az idei hurrikánok után felerősödtek azok a kormánytörekvések, amelyek az orvosi és egyéb adatok digitalizálását és a kisgyermekek mikrochippel való ellátását szorgalmazzák.

A partiszezon vége

Míg a félelmetes Katrina hurrikán szeptemberben New Orleansban a hírhedt "Déli dekadencia" elnevezésű, tömegeket vonzó melegfesztivált hiúsította meg, a floridai Key West szigeten a Wilma miatt kellett törölni az erre a hétre tervezett homoszexuális partit. A "Fantázia fesztivál" névre keresztelt és évenként megrendezett parti közel 60 ezer látogatót csalogat ki a szigetre, amelynek azonban a hurrikán után csaknem 70 százaléka víz alá került. Az ár több ezer otthonban okozott károkat. A partit először 1979-ben rendezték meg a szigeten, és mára az amerikai melegek egyik legnagyobb összejövetelének számít, amelyen szépségkirálynő-választásra és jelmezes felvonulásra is sor kerül. A partivárosnak tartott Key West legelszántabb vendégei evakuálás helyett még a Wilma partot érése előtti napokban is mulatoztak: rögtönzött kosztümös parádé keretében vonultak el kedvenc kocsmájukba.

Alfa: eddig az utolsó

A Wilma az idei hurrikánszezon huszonegyedik névvel ellátott vihara volt, de nyomában máris kialakult az Alfa névre keresztelt újabb trópusi vihar. Ezzel megdőlt az 1933-as rekord: ekkor érzékeltek ugyanis utoljára huszonegy egymást követő vihart vagy hurrikánt egy szezonon belül. Wilma a szezon tizenkettedik hurrikánja lett – utoljára 1969-ben alakult ki ennyi hurrikán. Egyben ebben a szezonban már a negyedik olyan hurrikán volt, amely Amerika partjait elérte – erre pedig 1851, vagyis a hurrikánokkal kapcsolatos adatok rögzítésének megkezdése óta nem volt példa. Bár a hurrikánszezon hivatalosan november 30-án ér véget, a meteorológusok szerint elképzelhető, hogy e dátum után is folytatódnak idén a viharok. Szintén különlegesség, hogy az Atlanti-óceánon eddig mért hat legintenzívebb hurrikán közül három – a Katrina, a Rita és a Wilma – egymás után hat héten belül formálódott ki.

Olvasson tovább: