hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Francia Afrika
Közel ötvenen égtek halálra Párizsban

2005. 09. 13.
Augusztus végén két, április óta pedig már összesen három tragikus tűzeset történt Párizs bevándorlók lakta negyedeiben, melyek során negyvennyolc személy – köztük legalább huszonnyolc gyermek – vesztette életét. Bár legalább az egyik esetben biztos, hogy szándékos gyújtogatás történt, a hatóságok szerint a szerencsétlenségeket a harmadik világi állapotoknál is nyomorúságosabb életkörülmények okozták.



Három lakóház égett porig Párizs szegénynegyedében. Véletlenek összjátéka? Fotó: Reuters

Négy hónappal ezelőtt egy afrikai bevándorlók átmeneti elszállásolására használt, szociális szálláshelyként működő filléres hotelben csaptak fel a lángok, és követelték huszonnégy ember, nagyrészük gyermek életét. Ezt követően augusztus végén, egy hét alatt két olyan külvárosi házban ütött ki tűz, ahol afrikai bevándorlók éltek szó szerint egymás hegyén-hátán, olyan körülmények között, melyek elől ők maguk vagy szüleik menekültek el Afrikából. A legutóbbi, tizenhat áldozatot követelő tűzesetnél a hivatalos közlemény szerint gyújtogatás történt: kamaszlányok bosszúból gyújtották rá a házat egyik társnőjükre. 

A tragédiák felhívják a figyelmet arra, hogy Párizs szegénynegyedeiben a harmadik világot idéző körülmények között élnek legális és illegális bevándorlók tömegei. A hatóságok által is lakhatatlannak minősített házakban élnek, ahol a vakolat hullik a falról – ahol még van fal –, máshol ökölnyi rések helyettesítik a légkondicionáló berendezést, az esővíz befolyik a tetőn át, miközben az asszonyok és a gyerekek az utcai tűzcsapból vödrökkel hordják fel a vizet a lakásba, mert a közszolgáltató társaságok elzárták a vizet, de az áramot is – így azt lopják. 

A lakásokban gyakran öten-hatan is jutnak egy-egy szobára, a ruhák a földön állnak kupacokban, a matracokat egymásra pakolják nappal, míg éjszaka a földre teszik egymás mellé, úgy alszik egy rakáson a család apraja-nagyja. A lakáson emellett egér- és csótánycsaládokkal is osztoznak az ott élők, de időnként a felső szomszéd hűtője is náluk landol, miután leszakadt alatta a mennyezet. "Afrikában is szegények voltunk, de soha nem kellett ilyen körülmények között élnünk" – mondja egy harmincas éveiben járó fekete asszony, aki hattagú családjával él egy egyszobás lakásban immár négy éve, az eredetileg fél évre ígért "átmeneti időszak" helyett. Sokan kerülnek ilyen "átmeneti megoldásként" a hatóságok által szociális célokra kisajátított vagy az épületet elhanyagoló tulajdonostól megvett bérházakba, várva, hogy rendeződjenek körülményeik. Ez az átmeneti helyzet azonban sokak számára éveket, de akár tíz-tizenöt évet is jelenthet. 

Egy 2002-es felmérés során mintegy ezer párizsi ingatlan került "feketelistára", köztük a most leégettek is, melyek kilakoltatása és felújítása tervbe van véve, azonban a bürokrácia útvesztői (illegális lakásfoglalókat nem lehet "csak úgy" átköltöztetni máshová, előbb rendezni kell a papírjaikat) és a további átmeneti szállások hiánya szinte lehetetlenné teszik a szükséges felújítások elvégzését. Egy tavaly elvégzett felmérés szerint Franciaországban
egymillióan élnek lakhatatlannak minősített lakásokban, míg további mintegy hatmillióan (a teljes lakosság tíz százaléka!) komfort nélküli – tehát se WC-vel, se zuhannyal nem rendelkező – lakásban, illetve jelentős lakbérhátralékkal. Az égbe szökő lakásbérleti árak miatt azonban még a legrosszabb állapotban lévő lakásokat is könnyűszerrel ki lehet adni, a bérlők még ennek is örülnek, az éppen pénztelen vagy szélhámos tulajdonosok pedig egyszerűen nem törődnek a lakások állapotával. Egymillió francia valamely családtagjánál húzza meg magát, és mintegy százötvenezer hajléktalant tartanak nyilván.

Nem csak a bevándorlók szenvednek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!