hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az öböl háborúja
New Orleans után a csapásirány: Texas

2005. 09. 27.
Alig három héttel Katrina pusztítása után újabb vihar közeledik fenyegető sebességgel az Egyesült Államok déli partjai felé. A Rita hurrikán elől lapzártánkkor már több mint egymillió embert telepítettek ki a texasi partokról és Houstonból. Még nem tudni, hol és milyen erővel fog lecsapni a Katrina tombolásából is csak alig-alig magához tért térségre, miközben a Katrina okozta természeti, társadalmi és politikai károkkal is szembe kell még néznie az amerikaiaknak.



A Rita hurrikán a Mexikói-öböl fölött szerda délután. Fél Európát beborítaná Fotó: Reuters

A lapzártánkig ötös fokozatúvá erősödött Rita hurrikán érkezése előtt az Egyesült Államok több államában is szükségállapotot rendeltek el, és megkezdték a texasi és a louisianai partvidék evakuálását, ahol az amerikai hurrikánfigyelő szolgálat előrejelzései szerint a hurrikán "földet érése" a legvalószín?bb. Houstonban szerda estig egymillió embert evakuáltak – köztük több tízezer olyan embert, akit előzőleg Lousianából menekítettek ki –, miközben New Orleansban is felszólították az eddig visszatért embereket, hogy hagyják el a várost. Pedig Ray Nagin polgármester kezdeményezésére időközben több vendéglő és éjszakai bár is újranyitott a francia negyedben. Bush elnök, aki folyamatosan tájékozódik a hurrikánveszélyről, azt tanácsolta honfitársainak: készüljenek fel arra, hogy még a Katrinánál is erősebb viharral kell megküzdeniük a hétvégén.

Ennek keretében az elnök a múlt hét végén a washingtoni székesegyházban tartott országos ima-összejövetelt a hurrikán áldozataiért, ahol kijelentette, hogy "a hurrikán okozta pusztítást semmilyen emberi hatalom nem tudta volna megakadályozni, azonban a szétzúzott közösségek és kiforgatott életek helyreállítása a mi kezünkben van". Ennek jegyében az elnök a múlt héten New Orleansban tett látogatása során drámai hangvétel? beszédében a város és a térség "soha nem látott méret?" helyreállítására tett ígéretet, kijelentve, hogy "ez a csodás város újra állni fog".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!