hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A terrorizmus újabb hulláma Csecsenföldön?
Vadkelet

2005. 07. 26.
A napokban újabb véres merénylet történt a Csecsen Köztársaságban. Igaz ugyan, hogy Oroszországban ez nem olyan nagy újdonság, hiszen gyakorlatilag rendszeresen történnek különféle terrorcselekmények, ez utóbbi azonban kitűnik a helyszín megválasztása és kidolgozottsága miatt. A nemzetbiztonsági erők szerint nagyon valószínű, hogy újabb merénylethullám várható Csecsenföldön és Oroszország-szerte.

A terroristák választása ezúttal Znamenszkoje falura esett, amely eddig a tagállam legbékésebb településének számított. Július 19-én délelőtt bejelentés érkezett a helyi rendfenntartókhoz egy a faluban szétlőtt rendőrségi dzsipről és egy terepruhás férfi áldozatról. Egy csapat azonnal elindult kivizsgálni a történteket
– de amint a szétlőtt autó közelébe értek, hatalmas robbanás rázta meg a környéket. Az eredmény – legalább tizenhárom halott, bár egyes médiumok tizennégyet emlegetnek. A bizonytalanság onnan ered, hogy az áldozatokból gyakorlatilag csak darabok maradtak. Úgy vélik, kilenc rendőr és négy helyi lakos halt meg – köztük két éppen arra bicikliző gyerek – és több mint harmincan megsebesültek.

A bombát valószínűleg távirányítással hozták működésbe abban a pillanatban, mikor a legtöbb ember sereglett a robbanószerrel
– feltehetően mintegy nyolc-tíz kilogramm trotillal – megrakott dzsip köré.

Az esetre hivatalos nyilatkozatban reagált a Csecsen Köztársaság elnöke, Alu Alhanov: többek közt bejelentette, hogy a merényletet Samil Baszajev, a tagállam első számú terroristája szervezte. Noha ezt a feltevést még nem sikerült meggyőző érvekkel alátámasztani, az orosz sajtó minden további nélkül átvette. A csecsen belügyminisztériumban úgy vélik, Baszajevnek az akció megszervezésében az ismert katonatiszt, Doku Umarov segített.

Az elemzők szerint a Znamenszkoje faluban történt robbantás arra utal, hogy Csecsenföld első számú terroristája újból aktivizálta magát, és ezután kidolgozottabb és nagyobb merényletekre lehet számítani. 2002 májusában ugyanis éppen innen, Znamenszkojé-ból indult el egy egész merényletsorozat, amikor egy öngyilkos merénylő az itteni adminisztratív központban robbantotta fel magát egy trotillal megrakott Kamaz teherautóban. Néhány épület, köztük a Szövetségi Nemzetbiztonsági Erők helyi kirendeltsége is összedőlt, ötvennégyen meghaltak. Ezt követően Moszkva utcáin és terein robbantották fel magukat öngyilkos merénylőnők.

A znamenszkojei merénylettel egy napon Csecsenföld fővárosában, Groznijban is robbanás történt: az úttest mellett elrejtett bombát hozták működésbe, mikor mellette egy katonákkal teli páncélozott járm? haladt el. Szerencsére nem voltak áldozatok. Szintén aznap és szintén Groznijban ismeretlen tettesek tüzet nyitottak a szövetségi erők egyik őrállására, egy rendőr megsebesült.

Az a tény, hogy mindhárom merényletet ugyanaznap hajtották végre, valószínűleg nem a véletlen műve: elképzelhető, hogy valóban újabb erőszakhullám vette kezdetét Csecsenföldön, a Kaukázusban, sőt talán Moszkvában is. Csecsen biztonsági erők értesülései szerint tizenöt öngyilkos merénylőt készítettek fel jövőbeli bevetésekre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!