hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Késelés Kairóban
Nyugat-ellenes támadás magyar turisták ellen

2005. 04. 05.
Megkéseltek egy magyar házaspárt kedden Kairó belvárosában. A támadó a mellkasukon sebesítette meg a turistákat, akiket könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. A hölgyön esett karcolást ambuláns módon ellátták, a férfit ért másfél centis sebet sebészi beavatkozás keretében kezelték. Az egyiptomi magyar konzulátus tájékoztatása szerint állapotuk stabil, pár napos kórházi felügyelet után terv szerint pénteken térnek vissza Magyarországra.

A 26 éves elmebeteg támadót még a helyszínen letartóztatták, aki azzal indokolta tettét, hogy a Nyugat iraki és palesztin politikáját akarta a turistákon megbosszulni. "Látom, mi történik az irakiakkal és a palesztinokkal, ezért meg akarom védeni az iszlám szent helyeit Egyiptomban. Elhatároztam, hogy harcolok a turisták ellen Egyiptomban, mert azt a gyarmatosítást képviselik, amelynek ellen kell állni" – mondta a támadó az ügyészség tájékoztatása szerint.

A konzulátus tájékoztatása szerint nem magyarok elleni akcióról, hanem egy őrült véletlenszer? támadásáról volt szó. A tizenhétmilliós városban is előfordulnak a nyugatiakról szélsőségesen gondolkodó emberek, ezért az évente öt-hat millió látogatót fogadó Egyiptom komoly rendőri jelenléttel igyekszik megóvni a számára fontos bevételt hozó turistákat. Emlékezetes, hogy tavaly novemberben Amszterdamban egy marokkói támadó szintén Nyugat-ellenes jelszavak kíséretében lőtte le, majd késelte meg Theo van Gogh holland rendezőt. 

Áldozatokból bűnösök

A magyarországi híradások és kommentárok egy része sajnálatos módon az áldozatokat igyekezett részben felelőssé tenni a támadás "kiprovokálása" miatt. A magyar pár (valójában házaspár) állítólag "csókolózott egy mecset közelében", sőt volt olyan újságíró is, aki tudni vélte, hogy a magyar turisták lenge ruhában voltak, ami "joggal idegesíthette" a konzervatív arab férfit. Takács László, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának a vezetője azonban a Magyar ATV Köztársaság cím? műsorában elmondta, hogy a támadásra a bazár közelében került sor, egy turistáktól zsúfolt téren és a magyarok semmilyen kihívó magatartást nem tanúsítottak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!