hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szabadságot a világnak
George Bush harcot hirdetett a zsarnokság ellen

2005. 01. 31.
Bush elnök beiktatási beszéde elsősorban a nemzetközi fejleményekre koncentrált, de a szakértők szerint nem jelzett irányváltást az Egyesült Államok külpolitikájában, hanem inkább a hosszú távú célokat határozta meg. Míg egyesek azzal bírálták az elnök beszédét, hogy túlságosan sok vallásos utalást és szóképet tartalmazott, mások azt próbálták megfejteni, vajon milyen újabb fegyveres invázióra való burkolt célzást tartalmazott. Az idősebb Bush azonban védelmébe vette fia beszédét: "Az emberek mindenfélét bele akarnak magyarázni, például újabb fegyveres konfliktusokat is. De a beszéd nem erről szólt, hanem a szabadságról."

Több szakértő tart attól, hogy az Egyesült Államok olyan szövetségesei, mint például Egyiptom, Szaúd-Arábia és Pakisztán – amelyeknek kormányait Washington egyébként bírálja –, hogyan értékelik majd az elhangzottakat. Az elemzők azt is felvetették, vajon Bush arra célzott-e, hogy demokráciát akar majd létrehozni Kínában? Vagy vissza akarja fordítani az Oroszországban tapasztalható központosítási törekvéseket? Vajon meddig megy majd el Észak-Koreával és Iránnal szemben nukleáris ambícióik miatt? Néhány ázsiai nemzet máris abbéli gyanakvásának adott hangot, hogy a beszéd olyan agresszív külpolitikát vázolt fel, amely további globális feszültségekhez vezethet. A kommunista Észak-Korea az elmúlt napokban például egyenesen "a demokrácia elpusztítójának" titulálta Washingtont, amely "kegyetlenül megnyirbálja más országok szuverenitását". 

A kritikusok szerint a jövőt felvázoló beszéd a megszokottnál is több vallásos szóképet és utalást tartalmazott. Mark Rozell, a George Mason Egyetem politológia professzora és vallásszakértője szerint "az elnökválasztás eredményei fényében Bush elnök minden eddiginél bátrabban használ vallásos utalásokat nyilvános beszédeiben. Persze nem ez az első eset, de ezt most sokkal közvetlenebb formában tette, mint korábban." Deborah Caldwell, a Beliefnet nev? on-line vallási magazin főszerkesztője szerint ugyanakkor Bush szavai több vallás követői számára is megnyugtatóan hangzottak. 

Részletek a beiktatási beszédből

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!