hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szorongó demokraták
Clinton a kórházból segít Kerrynek

2004. 09. 13.
A republikánusok és Bush elnök az elégedettség és önbizalom jegyében fejezték be jelölő nagygyűlésüket New Yorkban, ami bizony sok demokratát tett nyugtalanná a választási hadjárat állását illetően. Nem volt meglepetés tehát, hogy arra ösztönözték John Kerry szenátort: fektessen több energiát kampánya felélénkítésébe. Demokrata párti vezetők interjúk egész sorában arra sarkallták jelöltjüket és tanácsadóit, hogy foglalkozzanak behatóan a belpolitikai nehézségekkel, és intézzenek kihívást Bush ellen a nemzetbiztonság tárgykörében. 



John Kerry. Hátránnyal fordult a célegyenesbe Fotó: Reuters

Még a Kerry-kampányon kívül álló demokratákat is elkedvetlenítette és idegessé tette, amikor a "Gyorsnaszádok Veteránjai az Igazságért" elnevezésű, sokat vitatott csoport az egész médiát szinte az őrületbe hajszolta azzal, hogy mit tett és mit nem tett Kerry Vietnamban. A demokratakampány jogosan aggodalmaskodott az olyan kellemetlen hírek miatt, amelyeket egyes vezetői küldtek New Yorkba a republikánus összejövetel utolsó napján, hangsúlyozva, hogy minden a legnagyobb rendben van – ami nagy általánosságban azt jelenti, hogy a dolgok nem mennek úgy, ahogy kellene. Elismerték azonban, hogy alábecsülték a gyorsnaszádosok okozta nehézségeket. 

A Kerry-ellenes hirdetések ugyanis éppen beleillettek a republikánus nagygyűlés célkitűzéseibe, amelyek pontosan arra irányultak, hogy úgy fessék le a demokrata párti jelöltet, mint aki gyenge a honvédelem kérdésében, és nem eléggé erőskez? a terroristákkal szemben sem. Annál is nehezebb elhinni a Bush-kampány cáfolatát, amely szerint a stábnak semmi köze a szóban forgó veteráncsoporthoz. A republikánusok tehát – mondhatni – ingyen kaptak egy egész hónapot, amikor a választási hadjárat mással sem foglalkozott, mint elvontan a nemzetbiztonság problémáival, de részletesen Kerry katonai szolgálatának kérdéseivel. Az ellentábornak ez természetesen sokkal előnyösebb volt, mintha az elnök iraki stratégiája, avagy a munkalehetőségek, esetleg a betegbiztosítás problémája került volna terítékre. Az említettek pedig olyan időszakban történtek, amelynek során Kerry szinte egyáltalán nem költött tévéhirdetésekre, meg akarva őrizni anyagi javait az őszre, amikor a választási hadjárat a célegyenesbe fordul. 

Kerry végül is megfogadta az aggodalmaskodó pártvezetők tanácsait, és heves támadást indított Bush gazdasági vezetése ellen. A lépés minden bizonnyal Clinton volt elnök javaslatára történt, aki csatlakozott a massachusettsi szenátor kampányához, bár jó időre, sőt talán egészen a választásig nem lesz képes személyesen is részt venni, mivel hétfőn sikeres szívműtéten esett át. Előzőleg azonban szombaton, kórházi szobájából másfél órás telefonbeszélgetést folytatott John Kerryvel, és útmutatással látta el arról, miként élénkítheti fel választási hadjáratát. Kifejtette: hagyja abba a vietnami dolgokról szóló vitákat, ami eddig kampányának központi tárgyköre volt, és inkább azzal foglalkozzék, hogy kidomborítsa az ellentéteket a két jelölt között – vagyis milyen gyenge Bush elnök a munkalehetőségek létrehozása és a betegbiztosítás terén, és mennyivel jobbak az ő elgondolásai. A demokraták természetesen hangsúlyozzák: nem arról van szó, hogy Clinton és tanácsadói átveszik a kampány vezetését, csupán segítséget nyújtanak, és esetleg útmutatással szolgálnak. Persze mind ők, mind a Kerry-tanácsadók közül jó néhányan úgy vélekedtek: Kerry lassú válaszai a különböző támadásokra, különösen a gyorsnaszádosokéra nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt napok felmérései szerint a massachusettsi szenátor jócskán lemaradt Bush mögött. 

A demokratajelölt előtt nehéz feladat áll. Elsősorban meg kell győznie a választókat arról, hogy van programja, amely nemcsak kielégítő, de minőségében meghaladja ellenfelének elgondolásait. A másik komoly hiányosság, amelyet pótolnia kell, hogy haladéktalanul válaszoljon az ellene irányuló bírálatokra és személyeskedésekre. Kerry helyzetét nagy-mértékben bonyolítja egy kézenfekvő tény: a republikánusok olyan késői időpontra tervezték nagygyűlésüket, ami roppant kevés időt hagy a dolgok megfordítására. 

A személyes tulajdonságok dönthetnek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!