hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keserű igazság
A beszlani tragédia tanulságai:

2004. 09. 13.
"Tudnunk kell, mi történik országunkban, bármilyen keser? az igazság – végtére is nép vagyunk, nem lakosság." A fenti mondatot az egyik orosz újságból vettem. Az észak-oszétiai Beszlanban történt véres eseményekről sok tudósítás jelent meg. Nagyon sok. Még a nyugati és amerikai lapok címoldalát is a Dél-Oroszországban lezajlott tragédia híranyaga töltötte be. Kevés embert hagyott hidegen az iskola elfoglalása és a túszok – többnyire gyerekek – tudatos, hidegvérrel történő kivégzése, a legnagyobb sokk mégis az oroszokat érte. Sokkoló volt számukra úgy a halálos áldozatok és sebesültek száma, mint a hatóságok tehetetlensége a szörnyűség megakadályozásában. A legtöbb orosz tudni szeretné az igazságot: mi is zajlik valójában a hazájában, és miért?



Egy tűzoltó a beszlani iskola kiégett tornatemében. Koncentrációs táborrá vált a tanévnyitó Fotó: Reuters

Nem könnyű feladat azonban kihámozni a teljes igazságot a polgári és katonai hatalom képviselőinek nyilatkozataiból és a hivatalos kormánypárti médiából – még most sem, amikor a túszdráma elérte tragikus végkifejletét.

Kezdjük az elején, amikor a beszlani egyenruhás és civil vezetők egybehangzóan azt bizonygatták, hogy a terroristáknak három-négyszáz személyt sikerült túszul ejteniük. Ez a szám később valamiért tovább apadt 200-ra – míg aztán néhány nap múlva, amikor már több száz halott és sebesült áldozat volt – végül elismerték, hogy a túszok száma meghaladta az ezret (ma már tudjuk, több mint 1200 emberről van szó).

Még ha az első adatokat nem is tudatosan torzították el, akkor is felvetődik a kérdés: vajon milyen mértékben kontrollálják
a helyzetet Beszlanban a rendőrök, katonák, titkosszolgálatok és a hivatalos szervek? 

Az orosz tévécsatornákon folyamatosan közvetített helyszíni beszámolók szemléletesen bizonyították, hogy a dolgok kaotikusan alakultak. A katonák és a különleges alakulatok tagjai mellett folyamatosan civilek szaladgáltak ide-oda. Nyilván ezek a túszok hozzátartozói voltak, de nem világos, miért engedték őket az ostromzáron belülre. Ezért aztán nem is lehet csodálkozni azon, hogy a merénylők egy részének sikerült elmenekülnie; könnyen elképzelhető, hogy a helyi férfiak körében elterjedt sportos viseletben elvegyültek a tömegben.

Aztán ott vannak a terroristák követelései is: bármilyen meglepő, de tény, hogy az ország vezető tévécsatornáján mindeddig egyetlen szó sem hangzott el belőlük, ami még nagyobb értetlenséget keltett emberek millióiban. Egyszerűen nem volt világos, mire törekednek a terroristák egy ilyen hatalmas akcióval. Logikus a feltételezés, hogy célkitűzéseik valamiképpen Csecsenfölddel vannak összefüggésben. Putyin azonban a külföldi újságírókkal történt találkozásakor úgy nyilatkozott, hogy nincs semmi kapcsolat a csecsen helyzet és a beszlani tragédia között. Igaz, azt is megjegyezte: "Képzeljék csak el, hogy azok az emberek, akik hátba lőnek gyerekeket, hatalomhoz jutnak valahol ezen a bolygón. Kérdezzék meg önmagukat, és akkor nem lesz több kérdésük Csecsenföldről".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!