hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kerítés nélküli város
Kettős robbantás az izraeli Beér-Shevában

2004. 09. 06.
Több mint féléves feszült nyugalom, egy viszonylag csendes izraeli nyár után ismét a palesztin öngyilkos terror adja meg a politikai élet alaphangját. Beér Seva központjában, a városháza előtt robbantak bombák gyors egymásutánban, előbb a 7-es, majd tizenöt másodperccel később a 12-es autóbuszon. A kettős merényletnek legkevesebb tizenhat halálos, és száz sebesült áldozata volt. Ariel Saron kormányfő bejelentette: a legújabb merénylet az egyoldalú gázai kivonulás tervét nem késlelteti.

Az iskolaév kezdete előtt a családok elindultak a szükséges tankönyvek, füzetek és iskolaszerek megvásárlására. Az autóbuszokon emiatt a szokásosnál több gyermek is utazott. Az áldozatok között van a hároméves Aviel Atas is, a többnyire repeszgránátoktól sérültek között pedig tizenhét másik gyermek is kórházi ápolás alatt áll. Mindkét busz a központi állomásról gördült ki, és egyszerre érkezett a Jichak Riger sugárútra, amely a város fő ütőerének számít. Az öngyilkos merénylők akkor hozták működésbe a testükre erősített robbanóövet, amikor a buszok a városháza elé értek. A 12-es számú busz vezetőjének lélekjelenlétét dicséri, hogy az első robbantást követően kinyitotta a busz ajtajait. Így sokan le tudtak szállni, és a nyitott ajtók miatt a robbanás ereje is sokkal kisebb volt. 

A merényletért a Hamasz terrorszervezete vállalta a felelősséget. A Hebronban terjesztett röplapok szerint a "Beér Seva-i mártír hadművelet Izrael bűneire" és a két Hamasz-vezér, Ahmed Jaszin és Abdul-Aziz Rantiszi tavalyi megölésére adott válasz. Joschka Fischer német külügyminiszter Kairóból hívta fel izraeli kollégáját, Szilván Salomot, hogy kifejezze felháborodását a legújabb palesztin terrorcselekmény miatt. Salom ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gyilkosságok szálai Jasszer Arafathoz vezetnek. Ariel Saron izraeli kormányfő jelezte, hogy "a terror elleni harc folytatódik, és az egyoldalú gázai kivonulási tervet a legújabb robbantások nem befolyásolják". A politikai paletta jobbszéle azonban a miatt bírálja a kormányt, hogy az ellentételezés nélküli, egyoldalú gázai kivonulás a terroristák malmára hajtja a vizet.

A támadásokat Tommy Lapid igazságügy-miniszter utasította vissza: "A kettő nem függ össze. 

A terror a kivonulással vagy anélkül is folytatódik." A kormány miniszterei egyként a biztonsági kerítés déli szakaszának megépítését sürgették. Cahi Hanegbi belbiztonsági miniszter meg is jegyezte, hogy a déli területeken a biztonsági kerítés nyomvonala a tervek szerint a fegyverszüneti vonalak mentén húzódna. Így megépítésének sem politikai, sem jogi akadálya nem lehet. A miniszter szerint a keddi terrorcselekmény elkövetését, a Hebronból származó merénylők beszivárgását a biztonsági kerítés hiánya könnyítette meg. Simon Peresz, a Munkapárt vezetője szintén sürgette a terror elleni harc fokozását. 

Izraelben, tekintettel a közelgő zsidó újévre, terrorriadót rendeltek el. A hadsereg lezárta a Hebronból kivezető utakat, a palesztinok – rendkívül indokolt eseteket kivéve – nem hagyhatják el a várost, és nem is léphetnek be oda. Az izraeli hadsereg igyekszik felszámolni a városban az Imád Kavaszmeh vezette Hamasz infrastruktúráját. A biztonsági szolgálat szerint ő indította ugyanis útjára a kettős merénylet elkövetőit: a húszéves Ahmed Kavaszmeht és Naszim Szubhi Dzsabárit. A hadsereg lerombolta Ahmed Kavaszmeh hebroni házát. A jelentések szerint a Hamasz központjának otthont adó Szíria is felelős az akcióért. A Gázai övezet határán fekvő Erec ipari telepet is lezárták, miután egy palesztin öngyilkos merénylő fel akarta robbantani.

Izraelt nemcsak a kiújult palesztin terror, de az újabb amerikai–izraeli kémügy is élénken foglalkoztatja. A hét elején robbant a hír: a Pentagonban izraeli kém dolgozik. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azzal vádolja az Amerika-Izrael Közügyi Bizottságot (AIPAC), hogy törvénytelen módon Iránra vonatkozó, bizalmas anyagokhoz jutott. Az FBI azt állítja, hogy egy elnöki utasítás szövege – az AIPAC közvetítésével – Izraelbe került. A legbefolyásosabb, Izraelért lobbizó szervezet határozottan cáfolta, hogy törvénysértést követett volna el. Saron izraeli kormányfő is határozottan
visszautasította a kémkedés vádját. Izrael – állítása szerint – az emlékezetes Pollard-ügy óta nem kémkedik legfontosabb stratégiai szövetségese, az Egyesült Államok után. Pollard, aki időközben felvette az izraeli állampolgárságot, közel húsz éve van börtönben. Bár a soros izraeli kormányfők a mindenkori amerikai elnököktől Pollard elengedését kérik, idáig ezt minden elnök, legyen az demokrata vagy republikánus, visszautasította. Az FBI az AIPAC két tisztségviselőjét, Steve Rosen külpolitikai szakértőt és Keith Weissman közel-keleti elemzőt hallgatta meg. Bár eddig még senkit sem tartóztattak le, a napokban lemásolták a Rosen számítógépének merevlemezén tárolt adatokat.

A vizsgálat a Pentagon közel-keleti elemzőjét, Larry Franklin tartalékos ezredest keverte a kémkedés gyanújába, aki Douglas Feith hadügyminiszter-helyettes mellett az iráni ügyekkel foglalkozik. A katonatiszt korábban többször járt rövidebb ideig hivatalos kiküldetésben Izraelben. Jellemző, hogy a "kémügy" nem hivatalosan, hanem sajtókiszivárogtatások útján jutott nyilvánosságra. Malcolm Honlein, a Főbb Amerikai Zsidó Szervezetek Konferenciájának igazgatója sürgette az igazság kiderítését. A vizsgálat már tizennyolc hónapja tart, az ügy kiszivárgott, még mielőtt bárkit letartóztattak volna. A jelekből az amerikai zsidó vezetők arra következtetnek, hogy a kémkedés ügye helyett a vádat "bizalmas információ hanyag kezelésére" változtatták.

Natan Scsaranszki diaszpóraügyi miniszter a Pentagon és a CIA rivalizálását sejti az ügy mögött. A miniszter szerint a Pollard-ügy óta kifejezetten ügyelnek arra, hogy az amerikai zsidó közösség tagjaira még a gyanú árnyéka se vetüljön. Az is lehetséges, hogy az ügy az amerikai neokonzervatívok elleni belső támadás előjátéka. Irán közben nagy hatótávolságú rakétákkal és atomfegyverrel kísérletezik. Így az eset a lehető legrosszabbkor támasztott feszültséget Izrael és az Egyesült Államok között.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!