hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új vezető a Cég élén

2004. 08. 16.
Kedden délelőtt felszállt a fehér füst, George W. Bush elnök megnevezte jelöltjét a CIA – George Tenet lemondása által – megüresedett vezetői posztjára. Bush jelöltje Porter J. Goss republikánus képviselő, a Kongresszus Hírszerzési Bizottságának elnöke, aki jól ismert az amerikai politikai életben, és neve már George Tenet lemondásakor felmerült mint lehetséges utódé. Az új CIA-igazgató megnevezése már az egyre erősödő elnökválasztási kampány része, amelynek jelenleg talán legmeghatározóbb kérdése a biztonságpolitika. 



Bush bemutatja Porter Gosst. Az elnök embere Fotó: Reuters

Tenet pozíciója a CIA élén a 2001-es terrortámadás körülményeit vizsgáló 9/11-es bizottság elmarasztaló megállapításai, valamint az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló téves tájékoztatás miatt ingott meg. Az elnök és környezete nem kockáztathatta, hogy Tenet és a CIA kampánytémává váljon, főleg a jelenlegi helyzetben, amikor a legfőbb kampánytéma a korábbiaktól eltérően nem a gazdaság, hanem az ország biztonsága, és mindkét jelölt keménykezűnek és cselekvőképesnek akar mutatkozni. 

Tenet menesztésekor felmerült, hogy a választásokig a kormány már nem nevez ki újabb igazgatót, hanem John McLaughlin megbízott igazgató vezesse a "Céget". McLauglin azonban szintén támadható, mivel a 9/11-es bizottság által bírált döntéseknek és lépéseknek aktív résztvevője volt, így Bushnak meg kellett kockáztatnia az új vezető kinevezését és az ezzel járó politikai vitát. Gosst ugyanis csak a szenátus jóváhagyásával lehet kinevezni, ezt azonban a szenátus demokrata tagjai – akiknek nyilvánvaló érdekük, hogy az elnök sikertelennek tűnjön a biztonsági kérdésekben – nem fogják támogatni, a szenátusi meghallgatást pedig előreláthatóan a Bush-kormányzat biztonságpolitikájának bírálatára fogják kihasználni. 

Az új igazgató megnevezése a választási kampány részének tekinthető: az elnök szemmel láthatólag el akarja kerülni annak látszatát, hogy nem vesz tudomást a hírszerzést ért – leginkább a 9/11-es bizottság által megfogalmazott – kritikákról, és a választók számára is bizonyítani akarja, hogy kész határozott lépéseket tenni a hírszerzés megreformálására, amelyre őszintén szólva valóban ráfér a változás. Goss kinevezésével Bush egy, az elnöknek alárendelt és az elnök által átlátható CIA-ban gondolkodik, a republikánus képviselő ugyanis sokak szerint Dick Cheney jobbkeze. 

Gosst Bush a legalkalmasabb emberként mutatta be kedden a Fehér Ház Rózsakertjében, és bár személyéről megoszlanak a vélemények, nem tekinthető tapasztalatlan politikusnak. Nyolc cikluson keresztül volt kongresszusi képviselő, jelenleg a Kongresszus Hírszerzési Bizottságának elnöke. Ezt megelőzően a hatvanas években, egészen 1971-ig először a katonai hírszerzés, azután pedig a CIA ügynöke volt. 1962-ben, a kubai rakétaválság idején Miamiban teljesített szolgálatot, de erről a korszakról még most sem beszélhet – a Washington Postnak nyilatkozva azonban annyit elmondott, hogy izgalmas kalandokban volt része Florida partjainál. Hírszerzési pályafutásának egy, a szívére és más fontos szervekre is kiterjedő fertőzés vetett véget, aminek következtében egy időre tolószékbe kényszerült. Ezt követően leszerelt a CIA-től, majd egy hetilapot indított. 1974-ben annak a szigetnek a polgármestere lett, ahol lakott. 1988-ban indult a képviselőválasztáson, azóta tagja a törvényhozásnak, ahova tervei szerint idén már nem jelölteti magát a most 65 éves politikus.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!