Kereső toggle

Szállodarobbantások Isztambulban

Merényletsorozattal fenyegetnek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A törökországi Isztambulban újabb merényletsorozatot hajtottak végre szélsőséges csoportok. Közel egy időben, helyi idő szerint kedden hajnali fél kettő körül a város két kisebb hoteljénél bomba robbant, és detonáció történt egy üzemanyagraktárnál is, itt azonban a megcélzott tartályok szerencsére nem repedtek szét, így nagyobb kár nem keletkezett. A merényleteknek két halálos áldozata és közel tucatnyi sebesültje volt.Robbantás után a Pars Hotelben Fotó: Reuters

A célpontnak kiszemelt Pars Hotel a kelet-európai turisták által kedvelt olcsó szálláshelyekben és ruhaüzletekben bővölködő Laleli kerületben, míg a Star Holiday Hotel az egyik turistacentrum, a több bizánci és ottomán emlékműnek otthont adó Sultanahmet kerületben található. 

A szálláshelyeken közel hatvan turista tartózkodott. Az egyik hotel csupán néhány kilométerre volt az Egyesült Államok olimpiai férfi kosárlabdacsapatának szálláshelyétől. A csapat az athéni megmérettetés előtt baráti mérkőzésre készült a török válogatottal. A meccset a merényletek ellenére is megtartották. 

A robbantásokért először az Abu Hafs al-Masri Brigád nevű szélsőséges iszlám csoport vállalta a felelősséget, ám a szakértők a szervezet nyilatkozatait nem tartják hitelesnek, mivel korábban már olyan eseményekről is azt állították, hogy ők szervezték meg, amelyekről kiderült, hogy nem terrortámadás következményei voltak. Ilyen volt például az emlékezetes észak-amerikai áramkimaradás is. A csoport egyébként az al-Kaida egy volt magas rangú tagjának nevét viseli, aki 2001-ben halt meg Afganisztánban egy amerikai légicsapás következtében. A militánsok az interneten tették közzé nyilatkozatukat, amelyben azzal fenyegetőztek, hogy az isztambuli akció csak a nyitánya annak a merényletsorozatnak, amelyet Európa fővárosaiban szándékoznak a közeljövőben végrehajtani az Amerikával szövetségben álló országok ellen. 

A merényletekért ugyanakkor egy eddig ismeretlen, kurd lázadókból álló szervezet is vállalta a felelősséget. A lázadók az ország délkeleti részén autonómiáért harcolnak a török haderők ellen. A harcok az utóbbi időben felerősödtek, és a terroristák – állításuk szerint – így kívántak bosszút állni a török hatóságok legutóbbi hadmozdulataiért. 

A török belügyminiszter szerint ugyanakkor nem zárható ki, hogy a tettesek iszlám, illetve szélsőbaloldali militáns csoportok sorai között keresendők. A merényletnek egy iráni és egy török állampolgár esett áldozatául, a sebesültek között pedig spanyol, kínai, holland, ukrán és török turisták voltak.

Terroristaszezon

Bár a madridi merényletek után Európa vezetői váltig fogadkoztak, hogy mindent megtesznek a kontinens nagyobb biztonságáért, egy részük a nyári hónapokat, úgy tűnik, mégis inkább nyaralással tölti. Miközben az al-Kaida egyre sűrűbben fenyegetőzik azzal, hogy nyári "vérfürdőt" rendez Európában, a biztonságért felelős felső vezetők a tengerparton süttetik a hasukat – derül ki a Newsweek magazin kommentárjából.

Július 15-én lejárt Oszama bin Laden áprilisi ultimátuma, melyben tűzszünetet ajánlott azoknak az országoknak, amelyek hátat fordítanak Amerikának és Izraelnek, és háborút hirdetett azok ellen, amelyek ezt nem teszik meg. Az al-Kaidához közel állónak tartott európai székhelyű Abu Hafs al-Masri Brigád egy szélsőséges iszlám weboldalon az elmúlt napokban ugyanerre figyelmeztetett, háborút hirdetve Európa kormányai ellen. A szakértők szerint terrorista nyelven ez azt jelenti, hogy a "szezon" megkezdődött, vagyis minden jel arra utal, hogy a mártíri babérokra pályázó mudzsahedinek nem mentek szabadságra.

Mindezek fényében a Newsweek magazin megpróbálta elérni az Europol vezetőjét, hogy tájékozódjon a biztonsági készültség fokáról. Mint kiderült, Jürgen Storbeck szerződése június végén lejárt, az EU miniszteri tanácsának pedig még nem sikerült megegyeznie az utód személyét illetően – talán majd az ősszel. Az Europol megbízott vezetőjét szintén hiába keresték hivatali időben: Mariano Simancas éppen vakációzik. Az Európa "Mr. Antiterrorizmusának" becézett Gijs de Vries irodáját pedig szintén zárva találták, mivel az augusztus nála is a szokásos szabadságolások időszaka. Mindezek alapján az újság azt a következtetést vonta le, hogy Európa biztonsági felkészültsége egyelőre még ingatag lábakon áll.

Pedig a korábbi tapasztalatok alapján ebben az időszakban a kontinens igen sebezhetővé válik. Számos terrorszervezet – köztük a baszkföldi ETA, az északír IRA, a Valódi IRA, illetve jobboldali olasz radikálisok, örmény, libanoni és algériai terroristák – számtalanszor sújtottak már le épp a nyári időszakban. 

Az olasz biztonsági felelősök ugyanakkor nem mehettek szabadságra: az ország augusztus 15-ig, nagyboldogasszony ünnepéig kapott haladékot a terroristáktól arra, hogy faképnél hagyja Amerikát. Rómában, Velencében, Firenzében és más fontosabb olasz városokban magas szintű riadókészültségben várják a vallási ünnepet. A brit kormány az elmúlt hetekben több millió tájékoztató füzetben informálta a lakosságot, hogy milyen intézkedésekre lehet szükség egy nagyobb terrortámadás esetén. Washington ugyanakkor egyre nyugtalanabb. Az al-Kaida ugyanis most olyan önkénteseket toboroz, akik európai útlevelükkel könnyűszerrel, vízum nélkül beléphetnek az Egyesült Államokba. Ha Európa nem lesz képes megállítani őket, akkor Amerika is könnyen újra bajba kerülhet. (B.V.)

Olvasson tovább: