hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika éberen figyel
Újabb fenyegetések árnyékában

2004. 08. 16.
Az Egyesült Államokban az utóbbi hetekben egyre inkább előtérbe került a terrorizmus veszélye, melyre természetesen a megfelelő biztonsági intézkedésekkel igyekszik reagálni a kormányzat. A hírszerzési adatok alapján egyre szélesebb kör? a feltételezés, hogy mind a washingtoni kormány, mind angol szövetségesei lemaradtak a hírszerzés terén, és a jelenlegi valóságtól eltérő képet festettek az al-Kaidáról. Az amerikai elnök az elmúlt hónapokban úgy nyilatkozott, hogy a terrorszervezet vezetőinek nagy részét megölték vagy elfogták. Az újabb adatok ezzel szemben azt mutatják, hogy a terrorszervezet újjáéledőben van, és friss erőket állított csatasorba.



Fegyveres őr a New York-i tőzsde épülete előtt Fotó: Reuters

Mint arról korábban beszámoltunk, a múlt hónapban Pakisztánban elfogták az al-Kaida egyik magas rangú távközlési szakértőjét, majd a tőle szerzett számítógépes adatok alapján nemrégiben őrizetbe vették a terrorszervezet 12 követőjét Nagy-Britanniában (Hetek, 2004. augusztus 6.). Az illetékesek szerint a szélsőséges Amerika-ellenes elveket valló fiatal arabok szinte hiteles másolatai bin Laden harcosainak, illetve annak a tizenkilencnek, akik részesei voltak a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrorcselekményeknek. A letartóztatott személyektől származó értesülések nyomán a hivatalos szervek eddig nem neveztek meg újabb al-Kaida vezetőket, sőt kijelentették: egyelőre nem világos, hogy bin Laden mennyire tartja kezében a szervezet irányítását akár közvetlenül, akár legelső helyettese, Ajman az-Zavahiri segítségével.

A hivatalos körök a múltban másként tekintettek az al-Kaidára. Az amerikaiak vezette afganisztáni háború után a legtöbb washingtoni elemző úgy vélte: a csoport szétzilálódott, és csak aránylag távoli, szélsőséges szervezetek bevonásával próbált újjáalakulni. Amikor azonban az amerikai hivatalos körök júliusban bejelentették: az al-Kaidának az idén szándékában áll támadásokat indítani az Egyesült Államokon belül, annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy bin Laden és az-Zavahiri az afgán–pakisztáni határ közelében rejtőzik, és onnan irányítja a szervezet tevékenységét.

Jóllehet a Bush-kormány közelmúltban felfokozott terrorkészültsége csak pénzintézetekre szorítkozott New York, a New Jersey állambeli Newark és Washington városok területén, az FBI közölte, hogy az al-Kaida helikopterek alkalmazását helyezte kilátásba "bármely jelképesen, gazdaságilag vagy pénzügyileg jelentős, sűrűn lakott területen" az ország határain belül. Egy másik közlemény viszont arra figyelmeztetett, hogy a terrorszervezet az utóbbi időben bérelt személy-, illetve tehergépkocsikat használt fel bombatámadások végrehajtására, ami ismét előfordulhat. A magyarázat szerint a limuzinok különösen hasznos szolgálatokat tehetnek a terroristáknak, mivel nagyobb méretűek a magánautóknál, nem beszélve arról, hogy sokkal kisebb gyanút keltenek, mint a tehergépkocsik. "A limuzinok gyakran a hatalom illetve tekintély benyomását keltik, ami könnyebbé teszi bejutásukat a nagyközönség számára nem elérhető helyekre, illetve épületekbe" – fogalmaz a tájékoztató. Az FBI hozzáfűzte: nincs megbízható, határozott bizonyítéka bármilyen al-Kaida-támadás módszeréről, időzítéséről vagy helyéről az országon belül. A közlemények azonban a hírszerzési jelentések egész sora közepette láttak napvilágot, amelyek arra utalnak, hogy a terrorszervezetnek szándékában áll a támadás a novemberi választásokig hátralevő hónapok folyamán.

Az FBI sürgeti továbbá a rendőrséget az ország egész területén, hogy fordítson különleges figyelmet a kereskedelmi-, illetve magánhelikopterek, nem kevésbé az oktatásukat végző iskolák tevékenységére, mivel ezek a gépek felhasználhatók vegyi és biológiai hatóanyagok magas épületek szellőzőberendezéseibe való bejuttatására. A figyelmeztetés éberségre inti a kereskedelmi vállalkozásokat is, minden olyan személyt illetően, aki túlzott érdeklődést tanúsít a helikopterek raksúlya és biztonsági eljárásai iránt. New York-ban a szövetségi szervek veszik át a városnéző helikopterek valamennyi utasának ellenőrzését, miután hivatalos körök úgy találták, hogy Pakisztánban gyanús al-Kaida-tagoknak fényképek, brosúrák és egyéb anyagok voltak birtokukban az ilyen járatokról. A szóban forgó helikopterek tulajdonosai, illetve azok alkalmazottai kötelesek átadni az utasok jegyzékét a szövetségi kormány ellenőrző szerveinek, amelyeknek rendelkezésére állnak a gyanús személyek névsorai. 

A szeptember 11-ei események alapvetően megváltoztatták az amerikaiak nézeteit a terrorcselekményeket illetően. Ma már mindenki tisztában van azzal, hogy bármikor fennáll egy újabb terrortámadás lehetősége az országban. A kormány felállította a Belbiztonsági Minisztériumot, és éberebbé tette az illetékes szerveket a veszély iránt. Lévén, hogy a veszély folyamatosan fennáll, de konkrét elhárítási tervet még nem dolgoztak ki, kénytelenek vagyunk együtt élni vele. Az amerikaiak pontosan ezt teszik, mégpedig a legjobb belátásuk szerint. Senki sem gubózik be, a szórakozási lehetőségek nem csökkentek, az emberek ugyanúgy járnak vendéglőbe, színházba, moziba, a tengerpartra és minden lehető más helyre, mint azelőtt – és így van ez rendjén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!