hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szebb lesz, mint a régi...
Lerakták az új WTC alapkövét

2004. 07. 12.
Még három év sem telt el a Világkereskedelmi Központ ikertornyai ellen intézett terrortámadás óta. Voltaképpen még a romeltakarítási munkálatok sem fejeződtek be teljesen a Ground Zero területén, de vasárnap, az Egyesült Államok legnagyobb nemzeti ünnepén, a Függetlenség Napján New York és New Jersey állam, illetve a Nagy Alma vezetői a kivitelező vállalatokkal karöltve lerakták a Szabadság Toronynak keresztelt, újonnan megépítésre kerülő felhőkarcoló alapkövét. Az Adirondack hegységből odaszállított, húsztonnás gránittömbbe a következő szöveget vésték: "Tisztelgésül és megemlékezésül azok iránt, akik életüket vesztették 2001. szeptember 11-én, valamint főhajtással a szabadság örökké élő eszménye előtt." 



A szabadság olthatatlan szelleme – hirdeti az alapkő New Yorkban Fotó: Reuters

George Pataki kormányzó az ünnepségen mondott beszédében kifejtette: azért választotta július negyedikét az újjáépítés megkezdésének napjául, hogy megmutassa a terroristáknak, 2001. szeptember 11-én végrehajtott támadásuk nem rombolta szét Amerika szabadságba vetett hitét. James McGreevey, New Jersey állam kormányzója az Ótestamentumra utalva kijelentette: "Ennek a későbbi háznak a dicsősége túlszárnyalja majd az előbbiét!" Majd hozzátette: "Ismét elfoglaljuk ezt a területet azok nevében, akik áldozatul estek!" 

A Szabadság Torony a tervek szerint 1776 láb magasra fog nyúlni, az Egyesült Államok létrejöttének évét jelképezve. A torony megépüléséig azonban még számos tennivaló van hátra. Elsősorban azt kell kidolgozni, miként tudják majd fizetni az emlékművet és a kulturális létesítményeket. Arról is gondoskodni kell, hogyan lehet majd megfelelő számú lakást biztosítani az üzleti negyed dolgozói számára, ami Bloomberg polgármester egyik elsődleges szándéka. Végül, de nem utolsósorban a legnehezebb feladat: Pataki kormányzónak és támogatóinak alaposan át kell gondolniuk Manhattan déli részének jövendő tömegközlekedési szükségleteit. 

A probléma valamennyi esetben a pénz. Az építési vállalkozónak napról napra azt kell látnia, hogyan fogy a torony építésére előirányzott tőkéje, ugyanakkor azonban a szövetségi kormány szeptember 11-ét követően tett 21 milliárd dolláros segélyre vonatkozó ígéretének reménye egyre csak halványul. Az elmúlt héten Pataki kormányzó irodája közölte: Bush elnökhöz fordult, hogy engedélyezze egy ötmilliárd dolláros adócsökkentés készpénzben történő kifizetését a manhattani üzleti negyed megsegítése érdekében. A New York-iak osztoznak Pataki kormányzó csalódottságában azt illetően, hogy az antiterrorizmusra szánt szövetségi pénzek hogyan kerülik meg mostanában New Yorkot, és mennek olyan helyekre, amelyeket nem veszélyeztet terrorizmus.

Az építési vállalkozó úgy tervezi, hogy az új Szabadság Torony acélból és üvegből készülő, 72 emeletes épülete 2009-re lesz elfoglalható. Hatvan emeleten irodák lesznek, tízen üzletek, illetve éttermek, egyet szánnak a nézelődőknek, egy pedig energiatermelő szélkerekeknek ad majd helyet. Az építő, aki az egész terület bérlője is egyben, 2009-től 2015-ig négy további torony felhúzását tervezi, attól függően, hogy lesz-e még akkor elegendő tőkéje terveinek végrehajtásához. 

A világ legmagasabb épülete jelenleg a tajvani Tajpejben áll, 1676 láb magas. 

A New York-i World Trade Center "mindössze" 1350 láb volt, az új Szabadság Torony azonban tervezett 1776 lábnyi magasságával világcsúcsot állít fel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!