hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Barroso az új európai kormányos

2004. 07. 12.
Benyújtotta lemondását hétfőn este José Manuel Durao Barroso portugál kormányfő, aki a múlt héten elfogadta a felkérést az Európai Bizottság elnöki posztjára. Döntése bejelentésekor Barroso kijelentette, hogy Romano Prodi utódjaként egy "erősebb, igazságosabb és egységesebb" Európai Unióért kíván munkálkodni. A negyvennyolc éves, jogász képzettségű Barroso 2002 óta volt Portugália miniszterelnöke, a konzervatív kormánykoalíció élén. 



José Manuel Durao Barroso az Európai Bizottság jelenlegi elnökével, Romano Prodival Fotó: Reuters

Mário Soares korábbi portugál kormányfő a Visăo című hetilapban megjelent cikkében élesen bírálta a lemondott miniszterelnököt, aki véleménye szerint túl "könnyedén" fogadta el az általa "mérgezett ajándéknak" minősített a felkérést. 

Soares cikkében arra hivatkozik, hogy a kiválasztást az európai sajtó negatív kommentárja kísérte, hiszen a felajánlott tisztséget sorban visszautasította több európai politikus is (többek között Luxemburg miniszterelnöke, Jean-Claude Juncker és Jan Peter Balkenende holland kormányfő, akik éppen a választópolgáraikkal szembeni kötelezettségeikre hivatkoztak). A "sor végén" – több más személy után – jelenik csak meg a portugál jelölt, akinek feltűnését Soares annak tulajdonítja, hogy személyében az Európai Bizottság élére egy olyan vezető kerül, aki "kényelmes", "gyenge", "karizma nélküli" – éppen ezért alakult ki a konszenzus a személye körül –, hiszen alkalmatlan arra, hogy ellentmondjon az európai vezetőknek. 

Mindennek ellenére a volt kormányfő megtiszteltetésnek, Barroso politikai karrierje csúcsának nevezi a felkérést, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az amúgy is komoly gazdasági és társadalmi gondokkal küzdő Portugáliában mély szakadékot hagy maga után a miniszterelnök távozása, amelynek bejelentésére jobb időpontot nem is választhatott volna, hiszen ezekben a napokban "az egész ország az Európa-bajnokság negyeddöntőjének eufóriájában lobog" – jegyzi meg Mario Soares cikke befejezésében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!