Kereső toggle

Túszdráma Szaúd-Arábiában

Az al-kaidások olajra léptek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben sokan aggódva figyelték az olajárak elmúlt időszakbeli emelkedését, az al-Kaida újabb rémtett elkövetésével adott jelt magáról. Ezúttal arról próbálta meggyőzni a nyugati világot, hogy nemcsak politikai választások eredményét tudja manipulálni, hanem a világgazdasági folyamatokba is képes beleszólni. A szaúdi túszdráma után ugyanis az olajárak a várakozásoknak megfelelően tovább emelkedtek, erősen megközelítve a húsz évvel ezelőtti csúcsmagasságú árakat. Nyugati elemzők már korábban is figyelmeztettek arra, hogy a szaúdi királyság destabilizálását célzó merényletek megszervezésével bin Ladent kettős cél vezérli: egyrészt az ország területén található iszlám szent helyek feletti ellenőrzés megszerzésére törekszik, mert ezek segítségével legitimizálhatná küldetését, másrészt pedig az olajmezőkre is szemet vetett, hiszen az ezekből származó bevételekből gond nélkül finanszírozhatná az általa meghirdetett globális dzsihádot.

 1. Szombat reggel 7 óra 15:

  Fegyveresek lövöldöznek a nyugati olajtársaságok irodáinak otthont adó
  épületegyüttesnél Khobarban, és több személyt, többek között egy
  angol állampolgárt is megölnek.
 2. Feltehetően az al-Kaidához tartozó fegyveresek átmásznak az Oázis
  épületegyüttes kerítésén, és több, mint 50 túszt ejtenek.
 3. Szaúdi katonák tankokban, és páncélozott járművekben körülveszik
  az épületegyüttest.
 4. A legfelső szinten fogva tartott túszok közül az éjszaka során
  kilencet a terroristák megölnek miután azok a lépcsőn szökni próbáltak.
 5. Vasárnap hajnalban szaúdi kommandósokat dobnak le helikopterekről
  az épület tetejére, akik megtámadják az épületet és egy tűzharcot
  követően kimentik az életben maradt túszokat. Három fegyveres
  elmenekül, egyet elfognak.

A túszdráma május utolsó szombatjának reggelén, negyed nyolckor kezdődött, a szaúdi fővárostól, Rijádtól északkeletre fekvő Khobar városkában. A beszámolók szerint a szaúdi biztonsági erők egyenruháját viselő négy fegyveres lövöldözni kezdett az egyik épületegyüttesnél, ahol a nagyobb olajtársaságok irodái működnek. A támadás a mit sem sejtő, munkába érkező dolgozókat érte, akik közül többet megöltek a fegyveresek. Egyiküket, a 62 éves, skót származású Michael Hamiltont autójában érte a halálos lövés, és egyes szemtanúk szerint a támadók Hamilton holttestét barbár módon autójuk után vonszolták egy darabig. A terroristák ezek után az utcában található Oázis nevű, fallal körülvett épületegyüttes felé vették útjukat, amely az olajtársaságok külföldi munkavállalóinak otthont adó luxus apartmanokból, villákból, hotelekből és szabadidős központokból áll.

A hatóságok szerint a támadók megpróbáltak egy robbanószerrel megpakolt autót az épületek közelébe juttatni, de mivel ez nem sikerült, egy hátsó, kevésbé szigorúan őrzött kapun jutottak be a komplexumba, ahol azonnal "tisztogatásba" kezdtek. Mivel a tavaly novemberi súlyos merényletnek többnyire arab származású személyek estek áldozatul, a támadók ezúttal külön figyelmet fordítottak arra, hogy csak "nyugati és amerikai hitetleneket" érjen a mészárlás: a lakóktól külön megkérdezték, hogy muzulmán vagy keresztény-e az illető. Végül az egyik hatemeletes hotel legfelső szintjére terelték az életben hagyott túszokat. A helyszínre érkező biztonsági erők ugyan megpróbáltak behatolni az épületbe, ám mivel a terroristák az alsóbb szinteken robbanószerkezeteket hagytak hátra, kénytelenek voltak más megoldást választani. Végül vasárnap hajnalban kommandósok rohamozták meg az épületet, miután egyértelművé vált, hogy a terroristák megkezdték a túszok kivégzését.

A lövöldözésben az egyik támadó súlyosan megsérült és rendőrkézre került, míg a többi három terroristának – érdekes módon – sikerült elmenekülnie. A fegyveresek a túszokat élő pajzsként használva jöttek ki az épületből, majd az egyik közelben parkoló autót zsákmányul ejtve elhajtottak a helyszínről. A 25 órás túszdráma 25 sebesültet és 22 halottat hagyott hátra, köztük számos indiai, egy amerikai, egy olasz, egy brit, egy svéd és több fülöp-szigeteki, illetve Srí Lanka-i állampolgárt, valamint egy mindössze tízéves egyiptomi kisfiút. A szaúdi biztonsági erők összesen több mint kétszáz túszt szabadítottak ki a komplexumból. Az elmúlt egy évben ez volt a legsúlyosabb támadás Szaúd-Arábiában, ugyanakkor alig egy hónappal ezelőtt már történt egy hasonló eset, amikor a vörös-tengeri Janbu kikötővárosban terroristák szintén olajipari cégek dolgozóit vették célba. A brit külügyminisztérium ugyanakkor máris arra figyelmeztetett, hogy rövid időn belül további támadások várhatók.

A szaúdi biztonsági erőket sokan azzal vádolják, hogy szándékosan hagyták futni a tetteseket. Egyes szemtanúk szerint a terroristák megpróbáltak alkut kötni a szaúdi hatóságokkal, és végül azzal kezdtek fenyegetőzni, hogy további túszokat végeznek ki, ha nem engedik szabadon eltávozni őket. A szaúdiak állítólag ezért hagyták, hogy a túszokat élő pajzsként használó terroristák elmeneküljenek. Ugyanakkor nem ez az első eset, hogy a biztonsági erők kezéből kicsúsznak a támadók. Tavaly májusban tizenkilenc gyanúsított al-Kaida tag menekült el, egy a szaúdi rendőrök által állított csapdából, majd augusztusban újabb tíz terrorista tűnt el egy heves tűzharc után, míg novemberben szintén több fegyveres szökött meg egy mekkai razzia elől. Többen ezek alapján arra figyelmeztetnek: a terroristák gyakran egyenesen a szaúdi rendőrség és biztonsági erők soraiból kapják a tippeket az akciókhoz, és a szökéshez is segítséget kapnak tőlük. Ráadásul a terroristák többször épp a biztonsági erők egyenruhájában jelentek meg a kiválasztott helyszíneken, ezzel is kerülve minden kezdeti feltűnést. Egyes források szerint Rijádban a szabók bárkinek készítenek ilyen katonai vagy nemzetőri uniformist, az illetőnek még csak igazolnia sem kell magát. Így a mostanihoz hasonló akciók révén egyre inkább beigazolódni látszanak azok a félelmek, hogy a szaúdi biztonsági erők nemcsak hogy nincsenek kellőképpen felkészülve az ilyen eseményekre, hanem még össze is játszanak a terroristákkal. 

A nyugati hírszerzés meglepve konstatálta azt a tényt, hogy a szaúdi hadseregnél, légierőnél, tengerészetnél és rendőrségnél milyen nagy számban dolgoznak egyiptomi, pakisztáni, szudáni, szíriai és indiai állampolgárok.

Egyes szaúdi politikusok szerint azonban ilyen eseményekre nem lehet igazán felkészülni: lakóházakba, irodákba gyakorlatilag könnyűszerrel betörhet bármely fegyveres csoport. A terroristák azért választották ezt a taktikát, mert Szaúd-Arábiában több helyen erős kerítések és falak veszik körül az egyes épületegyütteseket. Robbanószerekkel telepakolt teherautóikkal így nem tudnak az épületek közelébe férkőzni, és csak a civil áldozatokra irányuló barbár lövöldözéssel tudnak nagyobb pusztítást okozni. Abdallah koronaherceg a mostani támadás után újra bejelentette, hogy "vasököllel fognak lesújtani" a gonosztevőkre, egy vezető szaúdi tisztviselő pedig arra emlékeztetett, hogy az elmúlt év során az országban tevékenykedő hat terrorhálózat közül már ötöt hatástalanítottak.

Inog a trón a sivatagi királyságban

Számos nyugati elemző aggódva figyeli az eseményeket, hiszen a szeptember 11-ei támadások után egyértelművé vált, hogy a gépeltérítők nagyobb része, sőt maga Oszama bin Laden is szaúdi származású. Egyes források szerint az al-Kaida az elmúlt évben ötszázmillió dollárt költött szaúdi hálózata fenntartására. A hatalmas összeg egy része állítólag az illegális afganisztáni drogkereskedelemből származik. Emellett az al-Kaida a szaúdi társadalom egy részének támogatását is élvezi. A CIA egyik tavalyi jelentése szerint a "Bázis" mintegy tízezer tettre kész szaúditól számíthat segítségre. Egy Nagy-Britanniában élő szaúdi szélsőséges, Mohammed al-Masari szerint honfitársai közül két típus szimpatizál bin Ladennel: "Néhányuknak őszintén elege van az uralkodó elit korruptságából és az iszlám vallás iránti tiszteletlenségéből. Mások pedig abban reménykednek, hogy a dzsihád-harcosokat a királyi családon belüli hatalmi harcokhoz használhatják majd fel."

Az al-Kaida ugyanis már régen elhatározta, hogy destabilizálja az országot, amelynek vezetői "szolgai lélekkel követik a Nyugatot". Steve Simon, a Rand Corporation terrorszakértője szerint a mostanihoz hasonló merényletekkel a terrorhálózat többek között három célt kíván elérni: egyrészt, hogy – az al-Kaida szavaival élve – "a keresztesektől megszabaduljon az Arab-félsziget", másrészt, hogy a szaúdi-amerikai kapcsolat meghidegüljön, harmadrészt pedig az ország vezetését sikerüljön lejáratni azzal, hogy ilyen támadások után a tettesek könnyűszerrel elillannak. Több szakértő arra figyelmeztet: bin Laden hálózata olyan légkört akar teremteni az országban, amelyben lehetővé válik egy puccs megszervezése és a királyi család megdöntése. A reformokat váró amerikai vezetés és a még szigorúbb vallási elnyomást követelő helyi fundamentalisták kereszttüzébe szorult uralkodói elit nem kis feladat előtt áll: úgy kell reformokat végrehajtania, hogy közben saját hatalmát mégis konzerválni tudja. A több mint 60 százalékban 25 év alattiakból álló és a gazdasági lassulás miatt egyre elégedetlenebb szaúdi tömegekben azonban az al-Kaida jó szövetségesre találhat felkelések szításához.

Olvasson tovább: