Kereső toggle

Diana: az esküvőm volt életem legszomorúbb napja

Titkos videofelvételek a Ladyről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az NBC amerikai televíziós csatorna "Diana titkos felvételei" címmel kétórás műsorban hozta nyilvánosságra a walesi hercegnő titokban készített kép- és hangfelvételeit, melyeken a hercegnő saját szavaival beszél a külvilág számára tündérmeseszerűnek tűnő életének valóságos pillanatairól: házasságának válságáról, öngyilkossági kísérleteiről, megaláztatásairól.Diana hat év után is tud újat mondani Fotó: Reuters

Az immár hat éve elhunyt, de azóta is milliók figyelmét felkeltő walesi hercegnő hang-, illetve videofelvételre mondott vallomását sugározta két részben az NBC amerikai televíziós csatorna. A felvételek nem tartalmukban jelentenek újdonságot, hanem abban, hogy alátámasztják azokat a korábban megjelent információkat, miszerint a hercegi pár élete nem a tündérmesék lapjain íródott. 

A felvételeken Diana hangja hallható, amint étkezési szenvedélyéről, öngyilkossági kísérletekről, Károly hercegnek Camilla Parker Bowleshoz fűződő viszonyáról, és ennek az őrá való hatásáról és megaláztatásáról, a királyi családdal való kapcsolatáról szól. 

A királyi palotába egy közvetítő által titokban, biciklin becsempészett kazettán Diana elmondja, hogy esküvője volt számára életének legszomorúbb napja, ugyanis még esküvőjük előtt kiderült a számára, hogy Károly továbbra is fenntartja viszonyát Camilla Parkerrel, azonban nővére – akinek Károly korábban szintén udvarolt – nem engedte meg, hogy még időben kiszálljon ebből a kapcsolatból. "Már túl sok bögrén ott vagytok" – hangzott a nővéri bátorítás. "Ha én írhatnám életem forgatókönyvét, hagynám, hogy elmenjen azzal a nővel, és soha ne jöjjön
vissza" – mondta Diana. Az eljegyzésüket követő héten már étkezési problémái kezdődtek, miután Károly közölte vele, hogy "egy kicsit ducik vagyunk, nem?" "Minden lehetséges módon megalázott, ha levegőt akartam venni, mindig visszanyomott a víz alá." A herceg nyolc vastag könyvvel készült a nászútra.

Azonban a sajtó és a nagy nyilvánosság számára a mesebeli hercegnő kellett, hogy legyen, akit ha megérintenek, minden arannyá válik, minden gond megoldódik. A csillogó látszat mögött rejlő hétköznapok azonban egy merőben más valóságról szóltak, amelyben állandóan meg kellett magát feszítenie, mert Károlynak sosem volt elég jó. A kifelé mosolygó hercegnőnek azzal kellett együtt élnie, hogy férje idegen nőt szeret, idegen nőnek vall szerelemet füle hallatára, idegen nőt ajándékoz meg. Ennek tudata Dianát többszöri öngyilkossági kísérletbe kergette. Már várandós volt, mikor egyszer kétségbeesésében levetette magát a lépcsőn. Erre Károly kiment lovagolni.

A felvételeken az is kiderül, hogy Diana számára gyermekei hozták a napfényt ebbe a borongóssá vált házasságba, velük tudott együtt nevetni, játszani.

A felvételek alapján készült 1992-ben Andrew Morton könyve is "Diana igaz története" címmel, ám akkor a hercegnő letagadta, hogy neki köze lenne a könyv megszületéséhez. 1997-ben bekövetkezett tragikus halála után azonban Morton elmondta, hogy a hercegnő már akkor közreműködött a könyv elkészültében, de a látszatra kínosan ügyelő királyi család dühe miatt ezt nem vállalta akkor.

Olvasson tovább: