hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bársonyszék-katapult
Putyin menesztette a kormányt

2004. 03. 01.
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden menesztette teljes kormányát. Mihail Kaszjanov miniszterelnök alatt, aki a rendszerváltás óta a nyolcadik volt ebben a tisztségben – bár elődjeinél tovább tartotta magát –, négy év után ismét működésbe lépett (a német sajtó által 1999-ben bevezetett kifejezéssel élve) a "bársonyszékkatapult". 

Putyin február 24-én külön tévéadásban jelentette be a történteket; szavai szerint
a leváltás nem függött össze a végzett munka minőségével, amit ő egészében véve kielégítőnek tart. Egyszerűen arról van szó, "hogy meg kell határozni, milyen lesz az ország irányvonala 2004. március 14. után" – vagyis az elnökválasztást követően. Putyin úgy döntött, már most megmutatja a népnek, milyen csapattal fog dolgozni, és – ahogy tévényilatkozatában fogalmazott – az új kormány kialakítása jelentős időmegtakarítással is segíti a gazdasági és adminisztratív reformok megvalósítását.

Annak ellenére, hogy Putyin kielégítőnek nevezte a Kaszjanov-kormány munkáját, a mellette álló média másfajta véleménynek is hangot adott. Így például az 1-es tévécsatorna elemzői szerint éppen a leváltott kormány miatt bukott meg a hivatali reform, a miniszterek pedig rendkívül kis hatékonysággal dolgoztak, mivel a "levegőben érezték magukat". Az alkotmány szerint ugyanis a választásokat követően fel kell oszlatni a régi kormányt, és újat kell alakítani. Putyin – az elemzők szavaival élve – "beelőzött", és már most alakított egy olyan kormányt, amellyel megválasztása esetén folytatja a munkát.

Bár szinte senki számára nem kétséges, hogy újra Putyin lesz az elnök, az alkotmány értelmében az idő előtti kormánycsere ellenére is fel kell majd oszlatni és újraválasztani annak tagjait – még ha csak formálisan is. Ennek tükrében kétségtelen, hogy a fő indíték mégiscsak a választásokhoz kapcsolódik; Kaszjanovról, bár egyenesen nem mondják ki, de mindenki tudja, hogy nem illik bele Putyin új csapatába. Leváltására régóta számítottak; annak ellenére, hogy négy éve maga Putyin nevezte ki, igazából még a "Család", vagyis Jelcin embere volt.

Az orosz elnök lassan, de módszeresen megszabadult a Család tagjaitól, Kaszjanov eltávolítása után gyakorlatilag szabaddá vált, így az idei választáson már nem Jelcin utódjaként indul, mint négy éve. Emellett már a kormány is saját embereiből áll, ami jelentősen erősíti pozícióját – bár győzelme e nélkül is kétségtelen. 

Az elnök és csapata, úgy tűnik, gazdasági és technológiai áttörésre készül – különleges hangsúlyt téve a hadiipar újjáteremtésére. A Kreml összes nyilatkozata és tette ezt támasztja alá: köztük a hadiiparban tevékenykedő tudósok és tervező mérnökök jelentős fizetésemelése, az ország atomerejét demonstráló hatalmas hadgyakorlat, új rakéták beüzemelése, valamint egy új, Mars-kutató űrhajó építéséről szóló bejelentés. A kormányfői feladatok ellátására Viktor Hrisztyenko miniszterelnök-helyettest nevezték ki. A leváltott kormány Putyin utasítására ellátja feladatkörét mindaddig, míg hivatalba nem lép az új testület.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!